Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) παραβιάζει τις Συνθήκες της και αγνοεί τους πολίτες της !


Σχολιασμός του ιστολογίου "Δρόμος ανοιχτός" : Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο στο πλαίσιο  αλληλεγγύης μας στους  διαρκείς αγώνες και την ακάματη προσπάθεια του συντάκτη του, για την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο των καταστροφικών επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλονται από την Ε.Ε. στον λαό και στην πατρίδα μας. Πλέον του γεγονότος ότι στο άρθρο διατυπώνονται αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, επιχειρήματα και θέσεις δίκαιης αποδοκιμασίας της Ε.Ε. σε ήπιο διπλωματικό λόγο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι :
Α. Η επιλογή της ψήφου προς κόμματα και υποψηφίους στις ευρωεκλογές θα πρέπει να έχει ως κριτήριο τις ρητές και δεσμευτικές θέσεις τους για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Αποδέσμευση από την ΕΕ.
Β. Η αλλαγή της σύνθεσης της Ευρωβουλής μπορεί να δώσει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα για την αντίδραση και αντίσταση των πολιτών απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η Ε.Ε. Ωστόσο η  Ευρωβουλή, ακόμα κι αν αλλάξει , δεν έχει δυστυχώς καμία ουσιώδη θεσμική δυνατότητα να υποχρεώσει τα όργανα - του αντιδημοκρατικού και αντιδραστικού μορφώματος  - της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της.(δείτε σχετική ανάλυση εδώ)  

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ  ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΟΣ DIARIO NOTICIAS ΣΤΙΣ 8.5.19

Το άρθρο 43 παρ.1 του Χάρτου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε αναφέρει τα εξής: ”Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στήν αποκατάσταση εκ μέρους της Ένωσης της ζημίας που του προξένησαν τα θεσμικά όργανα η οι υπάλληλοι της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα δίκαια των κρατών μελών.” Την 12ην Ιανουαρίου 2019, επικαλέσθηκα το άρθρο αυτό και η επιστολή επίκλησης ήταν συνημμένη σε επιστολή που απηύθυνα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Jean Claude Juncker. Ζήτησα αποζημίωση για την μείωση της σύνταξης μου κατά 60%.

Στήν επιστολή μου προς τον Juncker, περιγράφω με λεπτομέρεια την τραγική κατάσταση της Ελλάδος και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται εκεί εξ’αιτίας των μέτρων λιτότητος που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε και τους δανειστές. Γίνεται αναφορά για την προτεραιότητα που δίνει η .Ε.Ε στόν τραπεζικό τομέα ενώ αγνοεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών. Αναφέρω επίσης ότι το αίτημα μου θα απορριφθεί και του δίνω τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν γιά την απόρριψη του.

Ειδικότερα,αναφέρω ότι θα μου λεχθεί ότι τα Μνημόνια δεν αποτελούν πράξεις της Ε.Ε.,αλλά διμερείς πράξεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της.Κατά συνέπεια το δίκαιο της Ε.Ε. δέν μπορεί να εφαρμοσθεί στήν περίπτωση μου και το άρθρο 41π3 δεν ισχύει. Η απάντηση μου σ’αυτό ,θα είναι ότι δεν είναι σωστό η Ε.Ε να χρησιμοποιεί νομικά τεχνάσματα για να αποφύγει την εφαρμογή άρθρων της Συνθήκης.

Στήν συνέχεια η επιστολή αναφέρει ότι θα μου λεχθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση παρομοίων υποθέσεων. Η απάντηση μου σ’αυτό θα ήταν ότι δεν διαθέτω τα οικονομικά μέσα να προσφύγω στο Δικαστήριο και θα πρότεινα ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στήν επιστολή αναφέρω επίσης ότι θα μου λεχθεί ότι φταίει η Ελληνική Κυβέρνηση για την μείωση της σύνταξης μου κατά 60% οπότε η απάντηση σε αυτό θα ήταν ότι εάν η Ε.Ε δεν υποχρέωνε την Eλληνική κυβέρνηση να επιβάλλει ανάλογα μέτρα,δεν θα ελαμβάνοντο τότε.

Η επιστολή επίκλησης του αρθρου 41π.3 περιέχει τις τεχνικές αποδείξεις του αιτήματος μου καθώς επίσης αναφορά των δηλώσεων αξιωματούχων της Ε.Ε  οπου παραδέχονται τα σφάλματα που εγιναν για την Ελλάδα.Ειδικώτερα αναφέρεται η δήλωση του πρώην προέδρου του Eurogroup J. Dijjsebloem στήν συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Τα Νέα” στις 27 Αυγούστου 2018 κατά την οποίαν παραδέχθηκε ότι έγιναν σφάλματα από τους Ευρωπαίους στην διαχείριση της ελληνικής κρίσεως,αναφέροντας οτι στήν αρχή πειραματιζόντουσαν και τους χρειάσθηκε τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσεως.Ανέφερε οτι μία διαφορετική πολιτική θα έπρεπε να ειχε εφαρμοσθεί στήν Ελλάδα και ότι τα προγράμματα ήσαν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους πολύ δύσκολη.

Το μέλος της Ευρωπαικής Επιτροπής Pierre Moscovisi αναφέρει τα εξης στο μπλόγκ του της 20 Αυγούστου 2018:  "Λάθη έγιναν-στήν Αθήνα,Βρυξέλλες,Βερολίνο και Ουάσιγκτων τα οποία αδικαιολογήτως παρέτειναν την κρίση.Υποεκτιμήσαμε την καταστρεπτική κατάσταση στήν οποιάν βρισκόταν η Ελλάδα οταν αρχισε ολο αυτό. Αυτό που φάνηκε στην αρχή να είναι μια απλή κρίση προυπολογισμού, στήν πραγματικότητα υπήρξε μια βαθειά κρίση του Ελληνικού κράτους και της οικονομίας. Ήταν τόσο βαθειά που χρειάσθηκαν μερικά χρόνια για να γίνει σωστή εκτίμηση.Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός των τριών προγραμμάτων βοηθείας υπήρξε ατελής…...Τέλος δεν θα ξεχάσω τόν ρόλο των θεσμών που ειχαν την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων.Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαικής Επιτροπής, της ΕΚΤ,του ΔΝΤ και αργότερα του ESM δεν ήταν πάντοτε εύκολη. Η οικονομική εμπειρία του ΔΝΤ ηταν αρχικά απαραίτητη και χρήσιμη..Αλλά ορισμένες θέσεις υπήρξαν πολύ βίαιες και προσωπικές, δημιούργησαν ένταση με τους Ελληνες , και ακόμα οδήγησαν το Eurogroup να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις ,που κατά την γνώμη μου ησαν πολυ σκληρές,ιδίως για τίς συντάξεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή απο το 2019. Οκτώ χρόνια κρίσεως  είναι  πάρα πολλά. Οι πολιτικοί φέρουν κάποια ευθύνη και εγώ δέχομαι την μερίδα που μου ανήκει……….Πρέπει να αναγνωρισθεί ότι μερικές φορές τα μέτρα ήσαν διεισδυτικά και οτι οι εν λόγω αξιωματούχοι είχαν κύρια επίδραση στήν διαδικασία………….Ήταν πάντως το Eurogroup που ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις,χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο. Και εγώ ένοιωθα αμηχανία όταν αποφασίζαμε πίσω από κλειστές πόρτες για την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων. Το είπα πέρυσι και το λέω πάλι σήμερα. Πρόκειται για δημοκρατικό σκάνδαλο. Οχι επειδή οι Υπουργοί έδρασαν με κακή θέληση αλλά επειδή δεν ήσαν πλήρως πληροφορημένοι η επειδή δεν είχαν συγκεκριμένη εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την συστημένη επιστολή μου προς τον Πρόεδρον της στις 17 Ιανουαρίου 2019. Στίς 27 Φεβρουαρίου έστειλα ένα μαιλ στον  Michael Shotter, μέλος του Γραφείου του Προέδρου, με όλη την προηγούμενη αλληλογραφία  ζητώντας μία απάντηση. Έκτοτε δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 17 της Συνθήκης αναφέρει ότι η Επιτροπή θα διασφαλίσει την εφαρμογή των Συνθηκών.

Αποτελεί όνειδος για την Επιτροπή να μήν απαντάει σε αιτήματα με τα οποία επισήμως ζητείται η εφαρμογή άρθρων της συνθήκης από πολίτες της Ε.Ε, να τα αγνοεί και να παραβιάζει έτσι τις Συνθήκες που η ίδια είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει. Συνεπώς η αύξηση της αγανάκτησης -που παρουσιάζεται σαν λαϊκισμός- του Ευρωπαϊκού λαού, είναι και αποτέλεσμα της παραβίασης από την Ε.Ε. των Συνθηκών της. Εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών ,θα πρέπει δοθεί προτίμηση για να εκλεγούν πολιτικά κόμματα που δεν υπήρξαν ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με την ελπίδα οτι το ανανεωμένο κοινοβούλιο να υποχρεώσει τα αλλα θεσμικά όργανα να σεβασθούν τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης.

* Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 
Πρέσβης επι τιμή
8.5.19

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου