Τα τραγικά λάθη


Του Δημήτρη Γαλάνη

Αξιολογώντας το πρόγραμμα της ελληνικής «διάσωσης» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται ευθέως και σαφώς αυτό που όλοι γνωρίζαμε: ότι σκοπός του προγράμματος δεν ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά η διάσωση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Με απόλυτο κυνισμό το Ταμείο παραδέχεται ότι έκανε τραγικά λάθη.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης της πορείας των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου διαπιστώνει σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις.

Ειδικότερα για την Ελλάδα οι σοφοί του Συμβουλίου παραδέχονται ότι ήταν εσφαλμένος ο τρόπος προσέγγισης σε αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δόθηκε δυσανάλογη έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ οι εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη ήταν υπεραισιόδοξες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) που έγινε το 2012.

Αυτές οι κατόπιν εορτής παραδοχές δεν σημαίνουν τίποτα βέβαια για τους έλληνες, που εδώ και δέκα χρόνια περίπου είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να καταβαραθρώνεται, το ΑΕΠ της χώρας τους να συρρικνώνεται, την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, τους νέους ανθρώπους να φεύγουν μετανάστες, ενώ πολλοί βάζουν μέχρι και τέρμα στη ζωή τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Και ενώ το ΔΝΤ παραδέχεται ότι τα έκανε μαντάρα η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα. Μάλιστα πρόσφατα η Ανγκελα Μέρκελ διατύπωσε για μια ακόμα φορά την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδείχτηκαν σωστές, αν και παραδέχτηκε ότι το βάρος για τον λαό ήταν τεράστιο.

«Βοηθήσαμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη» δήλωσε η Μέρκελ, παραβλέποντας να συμπληρώσει ότι αυτοί που βοήθησαν δεν ήταν ο ελληνικός λαός, αλλά οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τίτλο που της αποδίδουν ως «Καγκελάριος της λιτότητας και των προσφύγων», δήλωσε ότι δεν ασχολείται με μικροπράγματα. «Εκείνο που μετράει είναι ότι η Νομισματική Ένωση και το ευρώ άντεξαν», είπε.

Την Κυριακή που ψηφίζουμε για τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι Ενωμένη Ευρώπη δεν σημαίνει λαοί που ευημερούν, αλλά αποκλειστικά και μόνο νομισματική ένωση και ευρώ.

Πηγή: in.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου