Χωρίς τις ''Πρέσπες'' οι εκλογές θα ήταν πιο ζόρικες για τον Μητσοτάκη


Σχόλιο του ιστότοπου "Δρόμος ανοιχτός" : Αναδημοσιεύουμε αυτό το άρθρο γιατί τα νούμερα και οι συγκρίσεις που παρουσιάζει είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για την επιρροή της "Συμφωνίας των Πρεσπών" στην κυβερνητική εναλλαγή, αλλά κυρίως για το πως επηρέασε η στάση όσων την υποστήριξαν "εξ' αριστερών", το θυμικό, τα αντανακλαστικά και εν τέλει την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει, σύμφωνα με αυτά τα καταγεγραμμένα νούμερα και τους χάρτες από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, είναι ότι όταν στηρίζεις μια πολύ κακή συμφωνία για το Σκοπιανό την οποία η πλειοψηφία του λαού θεωρεί εθνικά επιζήμια και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα κατηγορείς όσους διαμαρτύρονται για αυτήν συλλήβδην ως φασίστες, ακροδεξιούς, λαϊκιστές κλπ οργανώνοντας μέχρι και αντι-συλλαλητήρια, αυτά που επιτυγχάνεις στην πράξη είναι τα εξής :

1ον Στρέφεις το εκλογικό σώμα σε πατριδοκάπηλες "κυβερνητικές" λύσεις, αυξάνοντας τον θυμό και την ψήφο αντίδρασης στην περιοχή της Μακεδονίας υπέρ της νεοφιλελεύθερης ΝΔ, εξασφαλίζοντάς της την άνετη αυτοδυναμία. 
2ον Πριμοδοτείς ανερχόμενους ακροδεξιούς καιροσκόπους της πολιτικής κατηγορίας Βελόπουλου, εξασφαλίζοντας - με την αυξημένο υπερψήφιση του στην Μακεδονία - την είσοδό του στην Βουλή και αντικαθιστώντας τον φασιστικό κίνδυνο της Χ.Α. με ένα "καθωσπρέπει" υποκατάστατο της, το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το σύστημα αφού μπορεί να στηρίζει τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή ακόμα και να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα, απαλλαγμένο από την ρετσινιά του φασίστα εγκληματία. 

Ας σκεφτούμε όλοι σοβαρά πως θα μπορούσε να ήταν αυτά τα νούμερα, αν το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων της αριστεράς συντασσόταν δίπλα στην πλειοψηφία του λαού που διαμαρτύρονταν - όχι πάντα με τον πλέον κατάλληλο τρόπο ή για τους σωστούς λόγους - για αυτή την συμφωνία, αναδεικνύοντας τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, και ζητώντας επιτακτικά την διενέργεια δημοψηφίσματος. 

Του Βαγγέλη Γεωργίου
Άραγε τι μπορούν να μας ψιθυρίσουν οι τελικοί αριθμοί της Singular Logic για τον ρόλο που έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Αν θεωρήσουμε ότι είναι ένα εθνικό θέμα που επηρεάζει κάπως περισσότερο τους Μακεδόνες συμπατριώτες, τότε μάλλον τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών έχουν να μας πουν περισσότερα από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα. Η περιοχή της Μακεδονίας φαίνεται ότι ήταν η πλέον τιμωρητική εκλογική περιφέρεια για την κυβερνητική πολιτική στο Μακεδονικό.
Παρά τις δημοσκοπήσεις που θέλανε συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά -η Public Issue μάλιστα έκανε λόγο για 15,5 διαφορά- ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα αξιοπρεπέστατο 31,5%. Ωστόσο, η Μακεδονία είναι η περιφέρεια όπου το κυβερνών κόμμα πόνεσε περισσότερο και αυτό φαίνεται καθαρά από τέσσερις δείκτες:

Πρώτον, στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστά που δεν ξεπέρασαν το τελικό του 31,5% που πήρε το κόμμα στις εκλογές, δείχνοντας ότι δεν "μάτωσε" ομοιόμορφα εκλογικά. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν δούμε τους χάρτες της ΝΔ, η Μακεδονία δείχνει κάπως πιο αδιάφορη. Ενώ η ΝΔ κέρδισε σε όλη τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περισσότερο στη Μακεδονία. Η αποδοκιμασία και αντίστοιχα η προτίμηση των ψηφοφόρων προς τη ΝΔ είναι διάχυτη στον εκλογικό χάρτη, ενώ η ήττα ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στη Μακεδονία.

Έτσι, η τελευταία αποτέλεσε κομβικό σημείο της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη 1 αντιλαμβανόμαστε τι μεγέθους ζημιά προκάλεσε ο Μακεδόνας ψηφοφόρος στο κόμμα της Κουμουνδούρου κουνώντας της το μαντήλι εγκαταλείποντάς τη. Η Βόρεια Ελλάδα είναι καταθλιπτικά βαμμένη στα κόκκινα της απώλειας.

Δεύτερον, οι μεγαλύτερες διαφορές με τη ΝΔ σημειώθηκαν στη Μακεδονία. Ένας σημαντικός δείκτης που δείχνει την αιμορραγία του κυβερνώντος κόμματος στη Μακεδονία είναι η έκταση της διαφοράς από τη ΝΔ.

Χάρτης 1. Περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστά μικρότερα από το τελικό 31,53%. Η Βόρεια Ελλάδα είναι η εκλογική περιφέρεια που έχει την τιμητική της σε αυτόν τον δείκτη. (Πηγή: Singular Logic).
Στους 9 από τους 13 νομούς της Μακεδονίας καταγράφηκε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. Έτσι, στους παρακάτω νομούς βλέπουμε διαφορές που κυμαίνονται από 15% μέχρι 25%:

 1. ΣΕΡΡΩΝ, 24,79%
 2. ΠΙΕΡΙΑΣ 24,12
 3. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 23,12
 4. ΔΡΑΜΑΣ 21,18
 5. ΚΙΛΚΙΣ 19,13
 6. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 18,28
 7. Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 17,86
 8. ΚΑΒΑΛΑ 16,35
 9. ΗΜΑΘΙΑΣ 14,95
Τρίτον, ο "Μακεδονομάχος" Βελόπουλος συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Μακεδονία. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να εξαφανίστηκε από το κοινοβούλιο, αλλά ο Βελόπουλος κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων με σημαία του το Μακεδονικό. Η Μακεδονία, όπως φαίνεται και στον χάρτη 3, αποτέλεσε το κάστρο του νεοπαγούς ακροδεξιού, αλλά όχι νεοναζιστικού κόμματος Ελληνική Λύση. Σημειώνεται ότι, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή συγκέντρωσαν 6.63%, με το συνολικά μεγαλύτερο ποσοστό τους να αντλείται από τη Μακεδονία.

Χάρτης 2. Τα μεγαλύτερα ποσοστά που συγκέντρωσε
το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου (Πηγή:
Singular Logic).

Τέταρτον, στη Μακεδονία σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θελήσουμε να δούμε τις περιοχές όπου οι ψηφοφόροι έστριψαν την πλάτη στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκριτικά περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη επικράτεια, θα δούμε και πάλι τη Βόρεια Ελλάδα να πρωτοστατεί (Χάρτης 3).

Η αδέξια επικοινωνία του κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία και η βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνούντων στις "Πρέσπες" ενέτεινε τη δυσαρέσκεια των πολιτών που χλευάστηκαν και στιγματίστηκαν από το κυβερνών κόμμα.

Η δεύτερη σημαντικότερη περιφέρεια

Η προοπτική μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, η όχι και τόσο χαρισματική ρητορική προσωπικότητα του κ. Μητσοτάκη και το ένοχο παρελθόν της ΝΔ ήταν δυνατά χαρτιά που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ακόμα και στο ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και στην κυβέρνηση Τσίπρα, η τελευταία έδειξε ότι αντεπεξήλθε κάπως καλύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Χάρτης 3. Μεγαλύτερη πτώση ΣΥΡΙΖΑ (Πηγή:Singular Logic)
Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας εφάρμοσε εν μέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ακολουθώντας τις εντολές των θεσμών κράτησε τις δυνάμεις του σε βαθμό ανησυχητικό για τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια πολλών ψηφοφόρων αποτελεί το λιγότερο κακό. Ως εκ τούτου, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να περνούσε μια εξαιρετικά εφιαλτική 7η Ιουλίου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά διαμέρισμα της χώρας θα ήταν λιγότερο αποδοκιμαστικό για το -μέχρι την 7η Ιουλίου-κυβερνών κόμμα. Ενδεχομένως, η κυβέρνηση Τσίπρα να έπαιρνε μία παράταση άλλης μια 4ετίας στη βάση του μικρότερου κακού και πάντως όχι εθνικά επιζήμιου.

Πηγή: SLpressΔρόμος ανοιχτός

2 σχόλια :

 1. Αφορά το σχόλιο του Δ.Α.: Και χωρίς τις προεκλογικές δηλώσεις του Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε πολύ μικροτερο ποσοστό(υπέρ αποχής η μικρών κομματων).Όμως τι σημασία έχουν αυτά,αν όχι για το πως θα οργανωθεί(επιχειρησιακό σχέδιο) και που θα στηριχτεί (έμψυχο δυναμικό) ένα δημοκρατικά οργανωμένο αντιστασιακό-απελευθερωτικό μέτωπο; Επ' αυτου, αναμενονται, ακόμα, οι απαντησεις τοσο επι σχετικων σχολιων οσο και επι σχετικών e-mail. Βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα όπου ο κατοχικός αντιπροσωπευτικός κοινοβουλευτισμός έχει στριμώξει την αντιμνημονιακή πλευρά, αυτό των αντιμνημονιακών (αν θελετε βάζετε εισαγωγικά) πολιτικών αυθεντιών... .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όσο για το δημοψήφισμα,ή θα είχε επικυρώσει τη θέληση των κρατούντων κ επικυρίαρχων ή θα είχε πάει εκεί που πήγε το προηγούμενο,όπως κ αυτό των Σκοπιανών κ μέχρι στιγμής τουλάχιστον,το μπρέξιτ των Βρετανών.Μόνο όπου υπάρχει λαϊκή κυριαρχία,γίνεται σεβαστή η θέληση του λαού.Είναι κ το ότι τα εθνικά θέματα δε μπαίνουν σε δημοψήφισμα.Εξ άλλου κ τώρα η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη,γιατί έγινε αντικανονικά κ παράνομα.Αλλά μόνο ο λαός είναι αυτός,που μπορεί να επιβάλη δικαιοσύνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή