Βροχή προκλήσεων από Τουρκία-Άνοιγμα, κλοπή περιουσιών και προσάρτηση Αμμοχώστου


Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, επαναλαμβάνοντας την εκπεφρασμένη πρόθεση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Στην εμπρηστική ρητορική δείχνει να επιμένει η Τουρκία, απέναντι στις εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες όσο και το τι μέλλει γενέσθαι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Οι νέες δηλώσεις έρχονται αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος διαμηνύει στη Λευκωσία, ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται «τετελεσμένα» στο θέμα της ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή επαναλαμβάνει την εκπεφρασμένη πρόθεση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Οκτάι – όπως μεταδίδονται από το CNN Turk – η πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει και αυτό θα θα γίνει με βάση τα ιστορικά ντοκουμέντα και με δικαιοσύνη όσον αφορά την επιστροφή των ιδιοκτησιών.

Την ίδια στιγμή διαμηνύει προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους τουρκοκύπριους ως «μειοψηφία», καθώς είναι συνιδιοκτήτες στο νησί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι μία τέτοια προσπάθεια δεν θα επιτραπεί από την πλευρά της Τουρκίας και ούτε είναι αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους.

Αναφερόμενος, δε, στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, υποστηρίζει ότι η δεν θα γίνουν αποδεκτά όσα επιχειρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και των φυσικών πηγών στην υφαλοκρηπίδα. Αναφέρθηκε δε στην ατσάλινη θέληση της Τουρκίας στην υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου.

«Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα με το 1974»

«Έχουμε σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας» δήλωσε, νωρίτερα, σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ για να προσθέσει. «Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας», ενώ επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε για πολλοστή φορά ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε.

Εντονη αντίδραση από τη Λευκωσία

Στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως για να γίνει αυτό «δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα, ούτε βεβαίως οι προκλήσεις, οι οποίες προαναγγέλλουν για την Αμμόχωστο», απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την παρουσίαση του προγράμματος «The European MediaCoach Initiative».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό της ΑΟΖ και βεβαίως σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες, οι οποίες διεθνώς δραστηριοποιούνται πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο Εκπρόσωπος.

Εκείνο το οποίο λείπει, σε περίπτωση που η Τουρκία θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η Άγκυρα «πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα οποία εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας «δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης των Η.Ε για το Δίκαιο της Θαλάσσης».

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου