Ψήφισμα για την μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης


" Kύριε Σταϊκούρα, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΩΡΑ τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης!  "

Το 2012 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν διπλασιάστηκε. Η αύξηση αυτή προκλήθηκε από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά ποσοστό 1471%  προς «εξυπηρέτηση επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών».

Έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάσθηκαν να ζουν χωρίς κεντρική θέρμανση ή και χωρίς καμία θέρμανση. Ηλεκτρικές θερμάστρες, σόμπες υγραερίου, τζάκια, ξυλόσομπες ακόμη και μαγκάλια επιστρατεύτηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης. Η αιθαλομίχλη από την καύση ξύλων έκτοτε κατακλύζει τα αστικά κέντρα επιβαρύνοντας με ρύπους την ατμόσφαιρα και θέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία των πολιτών. Η ενεργειακή φτώχεια ενδημεί πλέον στην ελληνική επικράτεια και η έλλειψη θέρμανσης αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Το μέτρο αυτό ήταν εξ αρχής παράλογο,ανάλγητο και κοινωνικά άδικο. Επιπλέον αποδείχθηκε και ατελέσφορο, καθώς ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση, ελαχιστοποίησε και τα έσοδα του δημοσίου από τους συνεισπραττόμενους φόρους. Ακόμη όμως και αν υποτεθεί ότι τότε – παρά την παταγώδη αποτυχία του - ήταν δικαιολογημένο λόγω «επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών» σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Το επίδομα θέρμανσης δεν  είναι, ούτε ποτέ ήταν,  λύση στο τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε το 2012 η αύξηση  κατά 1471% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) στο πετρέλαιο θέρμανσης (από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 320 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) (3).

Λύση είναι  η  επαναφορά του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή στην τιμή που είχε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.

Αυτό ζητά το ψήφισμα «κ. Σταϊκούρα, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΩΡΑ τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης», το οποίο στηρίζεται από  το Δίκτυο Ενεργών Καταναλωτών (Δ.Ε.ΚΑ.) και το οποίο  καλούμε και εσείς να  στηρίξετε υπογράφοντας και διαδίδοντας το  (το ψήφισμα θα το βρείτε εδώ)

Η μείωση αυτού του φόρου δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη και δημοσιονομικά  χρήσιμη.  Είναι, πάνω απ’ όλα,  αναγκαία για την προστασία της υγείας των πολιτών. Αφορά εκατομμύρια κατοίκους αυτής της χώρας που σήμερα αδυνατούν ή δυσκολεύονται οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους και επιπλέον αποτελεί έναν από τους αναγκαίους όρους για να έχει βάση ο ισχυρισμός ότι επανέρχεται η «κανονικότητα» στην καθημερινή ζωή των ελληνικών νοικοκυριών.

Πηγή πληροφοριών : ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΏΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΏΝ (Δ.Ε.ΚA)

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου