Προσφυγικό: Συνεχίζεται το σχέδιο μόνιμου εγκλωβισμού


Του Δημήτρη Γκάζη

Συνεχίζεται η μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη ηπειρωτική χώρα. 367 τη Δευτέρα και 200 την Τρίτη, μετανάστες και πρόσφυγες, έφυγαν μόνο από τη Λέσβο με προορισμό τον Πειραιά. Παρ’ όλα αυτά νέες ροές έρχονται να διατηρήσουν στο κόκκινο τον πληθυσμό αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση για το προσφυγικό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη Λέσβο είναι 17.029, με τους 15.000 να βρίσκονται στο ΚΥΤ Μόριας, δηλαδή περισσότεροι από το καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία μετεγκατάστασης. Το σχέδιο μόνιμου εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, που σχεδιάζουν από κοινού η Ε.Ε., η Τουρκία και η ελληνική κυβέρνηση, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση των νησιών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργώντας τους όρους για την επόμενη κρίση.

Την ίδια στιγμή το πολιτικό σύστημα, σπεύδει να εκμεταλλευτεί την συγκεκριμένη κατάσταση, με μόνο στόχο τα κομματικά οφέλη, και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια να αντιστραφεί η τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση που πιέστηκε και από το δικό της κομματικό ακροατήριο, κατά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες σε περιοχές που μεταφέρθηκαν πρόσφυγες, επιχειρεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, με πλήρη ανάπτυξη του δόγματος «νόμος και τάξη» και θεαματικές ενέργειες της αστυνομίας στα Εξάρχεια και την ΑΣΟΕΕ, για να διασκεδάσει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Οι ευρωπαϊκές πιέσεις

Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη του πολιτικού και μιντιακού προσωπικού, η Ευρώπη μπορεί να μην έχει δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, όμως παραμένει ο βασικός μας σύμμαχος απέναντι στην Τουρκία και τον Τ. Ερντογάν. Η πραγματικότητα γύρω από το προσφυγικό/μεταναστευτικό έρχεται να καταδείξει την απάτη αυτής της άποψης. Μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την σύνοδο της Μάλτας που όρισε την ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των ροών, μετά το «ξύλο» που έφαγε ο νέος υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης όταν πήγε στις Βρυξέλλες να ζητήσει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μετά τις ομόθυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για πιστή εφαρμογή της «συμφωνίας» Ε.Ε.-Τουρκίας, άλλο ένα επεισόδιο έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Αυτή την φορά πρόκειται για δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Spiegel, η οποία στις 13 Νοεμβρίου έσπευσε να αναπαράξει τις αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με επαναπροωθήσεις που σύμφωνα με το δημοσίευμα λαμβάνουν χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφα των τούρκικων αρχών που δείχνουν ότι, μόνο κατά των τελευταίο χρόνο, είχαμε πάνω από 50 χιλιάδες παράνομες επαναπροωθήσεις, γεγονός που προφανώς διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό δείχνει τη διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. –ειδικά της Γερμανίας–, εις βάρος της χώρας μας.

Η χερσαία οδός από τον Έβρο

Ειδήσεις του προηγούμενου μήνα που πέρασαν στα ψιλά έρχονται να αναδείξουν και άλλο ένα ζήτημα, αυτό της χερσαίας οδού, του άξονα Έβρος-Θεσσαλονίκη. Oι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται στον άξονα της Εγνατίας οδού, καθημερινά βιώνουν μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει καραβάνια μεταναστών, διακινητές τόσο στον Έβρο όσο και μέσα στην ελληνική επικράτεια, καταγγελίες για απαγωγές μεταναστών και την «διακριτική» απουσία της Αστυνομίας.

Κι αν για την διαδρομή «παράλια της Τουρκίας – ελληνικά νησιά – Πειραιάς – δομές της επαρχίας», υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, και ενημέρωση, τα πράγματα για την χερσαία οδό είναι κάπως πιο «σκοτεινά». Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καταμετρά τις χερσαίες αφίξεις για το 2019 στις 12.000 περίπου, από τις συνολικά 58.000. Προφανώς πρόκειται για τους καταγεγραμμένους, καθώς όπως καταδεικνύουν και τα παραπάνω περιστατικά, δεν πέφτουν όλες οι υποθέσεις στην αντίληψη των ελληνικών αρχών. Την εκτίμηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι στις εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ για τις θαλάσσιες ροές, υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, εθνικότητας, ηλικίας, φύλλου, για την χερσαία οδό επικρατεί μια εντυπωσιακή ασάφεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρακαταθήκη το κολαστήριο της Μόριας, έκανε ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου, διαφημίζοντας τον ανθρωπισμό του, υποδεχόμενος με πανό που έγραφε «Refugees Welcome» 84 μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το Νήσος Χίος από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο στις 12 Νοέμβρη. Μεταξύ των συγκεντρωμένων Συριζαίων και οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Τ. Αλεξιάδης, Θ. Παπαχριστόπουλος, οι αυτοδιοικητικοί Ν. Ηλιόπουλος, Ρ. Δούρου, Ν. Μπελαβίλας, ο ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης και άλλα στελέχη όπως οι «δικαιωματικοί» Π. Λάμπρου και Ε. Σταματάκη, που προφανώς τα προηγούμενα χρόνια, δεν είδαν και δεν άκουσαν. Προφανώς όλοι αυτοί είναι ανθρωπιστές ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης χαρακτηρίζονται εύκολα και προκλητικά ρατσιστές και ξενοφοβικοί.

Απελάσεις τζιχαντιστών από την Τουρκία

Ένα ακόμη «περίεργο» επεισόδιο έλαβε χώρα την προηγούμενη βδομάδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτή την φορά οι Τουρκία επιδίωξε να απελάσει στη χώρα μας, έναν άνδρα αραβικής καταγωγής 39 ετών, με διαβατήριο των ΗΠΑ, φερόμενο μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος και «παγιδεύτηκε» στη «νεκρή ζώνη» για τρεις ημέρες, μετά την άρνηση της Ελλάδας να τον δεχτεί. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας, που χαρακτηρίστηκε «αψυχολόγητη ενέργεια» από το ελληνικό ΥΠΕΞ, δείχνει ότι η Τουρκία θα πιέσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Τελικά μετά απ’ όλα αυτά, και λίγες ώρες μετά την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, ανακοινώθηκε η αποδοχή της απέλασής του στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό έρχεται, ως συνέχεια, δηλώσεων του Τ. Ερντογάν, ότι θα αρχίσει να απελαύνει υπόπτους για συμμετοχή σε τζιχαντιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στα εδάφη του, πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Πέρα απ’ τον προαναφερθέντα Αμερικανό υπήκοο, η Τουρκία έχει ανακοινώσει την απέλαση, ενός Βρετανού και 7 Γερμανών πολιτών, που φέρονται να πολέμησαν στο πλευρό του ISIS. Αφού πρώτα εξόπλισε τις τζιχαντιστικές συμμορίες, αφού στη συνέχεια έπαιξε τον ρόλο των μετόπισθεν για τους ηττημένους του Χαλιφάτου, η Τουρκία έρχεται τώρα να εντάξει τους «μαχητές του ISIS» στο μεγάλο παζάρι εκβιασμών της προς τη Δύση, επιδιώκοντας να λάβει ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους για να μην υλοποιήσει τις απειλές της.

Πηγή: e-dromos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου