Φιάσκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο


Του Δημήτρη Μηλάκα

Ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είχε μεγάλες προσδοκίες για κάποια θεαματική τοποθέτηση του προέδρου Τραμπ υπέρ των ελληνικών θέσεων, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στον Λευκό οίκο. Αυτό που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το ελάχιστο. Δηλαδή μια φωτογραφία με τον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος τουλάχιστον με προσήλωση θα τον άκουγε να αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις.
Για τις εγχώριες πολιτικές ανάγκες του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αυτό θα ήταν αρκετό. Δυστυχώς γι αυτόν δεν πήρε ούτε καν αυτό, δηλαδή την ικανοποίηση να αποσπάσει μισή ώρα από τον χρόνο του πλανητάρχη επικεντρωμένη σε ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συγκυρία της επίσκεψης δεν ήταν ευνοική. Ο Τραμπ είχε να ασχοληθεί με την διαχείριση των παρεπόμενων της δολοφονία του Σουλειμανί την οποία διέταξε. Το θέμα στην Ουάσιγκτον χτες, προφανώς δεν είναι τα ελληνοτουρκικά ούτε οι εγχώριες πολιτικές ανάγκες του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Ο πρωθυπουργός εκτός από τη φωτογραφία με τον πλανητάρχη θα ήθελε να ακούσει μια φράση από τον Τραμπ που να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη. Θα ήθελε ο Ελληνας πρωθυπουργός σίγουρα να ακούσει- και να ακουστεί- μια φράση του Αμερικανού προέδρου που να εκληφθεί ως παροχή προστασίας της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλησε να ικανοποιήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Όχι μόνο κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει τον Ερντογάν που «για δικούς του εσωτερικούς πολιτικούς λόγους» χαρακτήρισε τον Σουλειμανί «μάρτυρα».

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας πρωθυπουργός κάθισε υπομονετικά στο σαλονάκι του Λευκού Οίκου και άκουσε τις απαντήσεις του αμερικανού προέδρου σε ερωτήσεις για το Ιράν, για την παραπομπή του για την Ουκρανία και πάει λέγοντας.

Και ο Αμερικανός πρόεδρος, με την γνωστή χοντροκοπιά του, άφησε τον καλεσμένο του να κοιτάει αμήχανα το ταβάνι. Αλλωστε, ότι ήταν να πάρει από την Ελλάδα (βάσεις σ όλη την επικράτεια) του το πρόσφεραν τζάμπα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η σημερινή και η προηγούμενη…

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου