Κλιμακούμενη πίεση με στόχο το γκριζάρισμα της Θράκης


Διεθνοποίηση του προβλήματος ή των συνόρων;

Του Σπύρου Παναγιώτου

Η Τουρκία δεν κρύβει τις προθέσεις της. Αντίθετα έχει σχεδιάσει από βάθους χρόνου και υλοποιεί με σταθερά βήματα ένα στρατηγικό σχέδιο που κομμάτι του είναι τα όσα δραματικά συμβαίνουν σήμερα στον Έβρο.

Η γειτονική χώρα με τον πιο επίσημο και ταυτόχρονα κατηγορηματικό στόχο δηλώνει ότι η πολιτική των «ανοικτών συνόρων» από την πλευρά της θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων και των νέων ανταλλαγμάτων που απαιτεί από την Ε.Ε. ως αντάλλαγμα για τους πρόσφυγες που «φιλοξενεί». Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, και η καθημερινή πραγματικότητα στον Έβρο επιβεβαιώνει, ότι κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρόκειται να δημιουργηθεί ένας τεράστιος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών με προφανή στόχο η πίεση στα ελληνικά σύνορα να είναι διαρκής.

Χωρίς αμφιβολία μέχρι τώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες προωθούνται, ακόμα και βίαια, αποκλειστικά και μόνο στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Εξοπλίζονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό και ενθαρρύνονται να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιθέσεις ώστε να διασπάσουν τη συνοριακή γραμμή και να εισέλθουν με τη βία στο ελληνικό έδαφος.

Το μέτωπο των συγκρούσεων δεν περιορίζεται μόνο στις Καστανιές. Οι μεταναστευτικές ροές απλώνονται σε όλο το μήκος των συνόρων, από τον Έβρο ως το Καστελόριζο ενώ σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών καταγράφεται και στη Κύπρο.

Η πίεση δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στον Έβρο. Άμεσα συνδεδεμένη με αυτά είναι η πολιτική των συνεχών προκλήσεων στα όρια μιας φανερής επιδίωξης θερμού επεισοδίου. Μόνο την τελευταία βδομάδα είχαμε τον σκόπιμο διεμβολισμό σκάφους του Λιμενικού μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοικτά της Κω, πυροβολισμούς εναντίον των ελληνικών δυνάμεων στο Έβρο αλλά και, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπερπτήσεις τουρκικών F16 στον Έβρο, πάνω από χερσαίο ελληνικό χώρο, με επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος ελικοπτέρου της αστυνομίας. Να θυμηθούμε ότι αντίστοιχη παραβίαση των τουρκικών συνόρων από μαχητικό της Ρωσίας, και μάλιστα για λίγα δευτερόλεπτα, στα σύνορα με τη Συρία αντιμετωπίστηκε από τον τουρκικό στρατό με κατάρριψη.

Η λογική των πραγμάτων βεβαιώνει ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε όλο το μήκος των συνόρων.

Στόχος το γκριζάρισμα της περιοχής

Το καθεστώς Ερντογάν προωθεί τα σχέδια του εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει τη διαρκή πίεση στα σύνορα της. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών «δεν έχετε δει τίποτα ακόμα» μαρτυρά προθέσεις και σχεδιασμούς. Όχι τυχαία η τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα συνδυάζεται άμεσα με τη συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων για τα όσα συμβαίνουν σε Έβρο και Αιγαίο και με χυδαίες λεκτικές επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας (δολοφόνοι, ναζιστές κ.λπ.).

Η Τουρκία επενδύει στο ότι η επιθετική της πολιτικής στο Έβρο (ασφυκτική καθημερινή πίεση, στρατιωτικές προκλήσεις, ψευδείς ειδήσεις, πιθανότητα θυμάτων) αργά η γρήγορα θα οδηγήσει την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την παρουσία διεθνούς δύναμης στην περιοχή (Frontex, NATO, OHE) ως μοναδικής δυνατότητας εξομάλυνσης της έκρυθμης κατάστασης αλλά και ως αναγκαίας για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ήδη η διεθνής δημοσιογραφία αλλά και διάφορες ΜΚΟ συνδράμουν τις τουρκικές θέσεις και η χώρα μας διαβάλλεται διεθνώς για άσκηση υπερβολικής βίας σε βάρος των μεταναστών. Από την άλλη πλευρά το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή, η παρουσία των Frontex, Rabbit και άλλων ξένων αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο και η σταδιακή αποταμίευση 700 εκατομμυρίων ευρώ ως οικονομική βοήθεια οδηγούν σε δεσμεύσεις. Αποτελούν παράλληλα σαφείς ενδείξεις ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας πέφτει στην «παγίδα» μιας διεθνοποιημένης διαχείρισης του προβλήματος στα ελληνικά σύνορα.

Αν το πρώτο βήμα του τουρκικού σχεδιασμού είναι ο περιορισμός της κυριαρχίας της χώρας, επί του ελέγχου των συνόρων της ή ολόκληρων περιοχών, το δεύτερο είναι η αξιοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής και η ανάδειξη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης των συμφερόντων τους. Οι αναφορές ακόμα και του ίδιου του Ερντογάν για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τον «τουρκικό πληθυσμό» της Θράκης είναι ενδεικτικός. Η Τουρκία ασκώντας μια πολιτική πληθυσμών αποσκοπεί πρώτα στο γκριζάρισμα των συνόρων στην πράξη και μετά στην ανακίνηση «μειονοτικών προβλημάτων», κατά αναλογία με όσα συμβαίνουν στο Κόσοβο.

Σχεδιασμοί αντίστοιχοι με τις επιθυμίες της Ε.Ε.

Η γερμανική Ευρώπη εκφράζει αυτή την ώρα μια υποκριτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τηρεί μια «σκληρή» στάση έναντι των εκβιασμών Ερντογάν. Την ίδια ώρα αποφεύγει κάθε σοβαρό μέτρο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και δείχνει πρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε. του 2016. Μοναδικό της μέλημα παραμένει η θωράκιση της Ευρώπης έναντι ενός νέου ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων- μεταναστών και η εμμονή της στη μετατροπή της χώρας μας σε ασπίδα αλλά και μόνιμο χώρο εγκλωβισμού των προσφυγικών ροών.

Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να εφαρμόσει όσα η Ε.Ε έχει σχεδιάσει για το μέλλον δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να αναλάβει η ίδια τη «φροντίδα» αυτή ακυρώνοντας κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Άλλωστε η δοκιμασία των μνημονίων απέδειξε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι δυνατό αλλά θα βρεθεί και το πρόθυμο πολιτικό προσωπικό να το στηρίξει και υλοποιήσει.

Οι απευθείας συναντήσεις Ευρωπαίων ηγετών με τον Ερντογάν και οι διαπραγματεύσεις για θέματα ελληνικής κυριαρχίας με την Ελλάδα απούσα (Λιβύη, Έβρος, Κύπρος κ.λπ.), οι ασφυκτικές πιέσεις για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και συνεννόησης με την Τουρκία, η συνέχιση της συμμετοχής των χωρών της Ε.Ε. στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και η πλήρης ανοχή στις εισβολές και τις απειλές πολέμου που ασκεί η Άγκυρα σε ολόκληρη την περιοχή είναι δείγματα ότι η Ε.Ε. δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να θυσιάσει την Ελλάδα προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.

Άλλωστε η ενδοτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων εξασφαλίζει ότι μπορεί να πετύχει ότι θέλει χωρίς κανένα κόστος.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου