Ελλάδα και Ευρ.Νότος σε εφιάλτη ύφεσης-υπερχρέωσης. Διαγραφή χρέους ή τετέλεσται


Από Ν.Ζ. 

Η Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Νότος βαίνουν ολοταχώς σε μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η οποία για την περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να επιφέρει εξελίξεις και στα εθνικά μας θέματα.

Μεγάλες πιέσεις δέχονται όλα τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας, την πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι αγορές μετά την Αργία του Πάσχα των Καθολικών.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 1,92% από 1,77% χθες( -0,38% ο αντίστοιχος γερμανικός τίτλος), του 5ετούς στο 1,48% από 1,36% και του 15ετούς στο 1,96% από 1,82%.

Οι φόβοι για μεγάλης έκτασης ύφεση στη χώρα μας πολύ πάνω του 10%, το όποιο προέβλεψε το Δ.Ν.Τ, νέας έκρηξης των κόκκινων δανείων, κατάρρευσης των δημόσιων εσόδων, βύθισης των εξαγωγών και ειδικά της εξαγωγικής βιομηχανίας, μαζί με την κατάρρευση του τουρισμού, εκτίναξης σε ύψη όλων των ελλειμμάτων και υπερμεγέθους ανεργίας, κατασκευάζουν ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” για τις αγορές ομολόγων και προοιωνίζουν εκτίναξη του ελληνικού χρέους, στη βάση του νέου υφεσιακού ΑΕΠ, πάνω από 220% του ΑΕΠ, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να χτυπήσει και ταβάνι στα 230% του ΑΕΠ πάνω-κάτω.

Αρκετοί θεωρούν ότι οι οικονομικο-κοινωνικές εξελίξεις θα βγουν εκτός ελέγχου στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Υπό τις συνθήκες αυτές και με την παντελή απουσία ευρωενωσιακής αλληλεγγύης ούτε οι αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ φαίνεται ότι μπορεί να συγκρατήσουν την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα και τον πανάκριβο δανεισμό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις προβλέψεις ο Ευρωπαϊκός Νότος (με την οικονομική έννοια του όρου) και ειδικά η Ελλάδα, πρέπει να προετοιμάζονται για εξαιρετικά ριζοσπαστικές λύσεις προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή. Χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη συμμαχία τουλάχιστον των χωρών του Νότου για την βαθιά διαγραφή του χρέους και την εισαγωγή εθνικών νομισμάτων, προκειμένου ο Νότος να αποφύγει να μετατραπεί σε οιονεί αποικία χρέους χωρίς καμία δυνατότητα ανόρθωσης στο μέλλον.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια βαθιά ανατροπή και μια νέα πολιτική ηγεσία, η οποία θα αναλάβει να προωθήσει ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Στο δίλημμα εθνικό νόμισμα με βαθύ κούρεμα του χρέους ή βαθιά αποικία χρέους και τετέλεσται, η χώρα μας δεν πρέπει να κάνει ξανά, λόγω ιδιοτελών συμφερόντων, αυταπατών και ατολμίας, τη δεύτερη επιλογή.

Πηγή : ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου