Μαρφίν: Εγκλημα χωρίς τιμωρία


Σήμερα κλείνουν δέκα ολόκληρα χρόνια από ένα έγκλημα με ενόχους αλλά χωρίς τιμωρία. Ήταν 5 Μαΐου του 2010, του έτους που άνοιξε την εποχή των μνημονίων για την Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν τεράστιες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας κατά των βάρβαρων μέτρων που συνόδευαν την «προίκα» της δανειακής σύμβασης της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το έγκλημα συντελέστηκε στην οδό Σταδίου, όπου κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ στο κατάστημα της τράπεζας Μαρφίν. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τότε, της ίδιας της τράπεζας «πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκε το περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικό που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας. Οι διασωθέντες το παρομοιάζουν με “βόμβες napalm”».

Το κατάστημα της τράπεζας ήταν κλειδωμένο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα να μην μπορούν να διαφύγουν. Η τράπεζα τυλίχτηκε στις φλόγες. Αποτέλεσμα του εγκλήματος τρεις αδικαίωτοι νεκροί. Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) που εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) που βρέθηκε λίγο εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα την οποία προσπαθούσε να φτάσει και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) που βρέθηκε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου.

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά οι δολοφόνοι της Μαρφίν παραμένουν ασύλληπτοι και οι μηχανισμοί που έδρασαν άγνωστοι. Άναπάντητο παραμένει και τούτο: Ποιοι μπορεί να διέθεταν τέτοιο οπλισμό για το έγκλημα στη Μαρφίν…

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

4 σχόλια :

  1. Είτε ήταν προβοκάτσια είτε όχι το δυστύχημα στη Μαρφίν,που κόστισε το θάνατο σε τρείς απεργοσπάστες,δεν έχει καμιά σημασία.Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στους διοργανωτές,που κήρυξαν σιωπητήριο κ έστειλαν τον κόσμο στα σπίτια του.Οι λαϊκές κινητοποιήσεις,διαδηλώσεις κ συλλαλητήρια σε δρόμους κ σε πλατείες δεν είναι κυριακάτικος περίπατος.Αν ο λαός δεν είναι αποφασισμένος για κλιμάκωση του αγώνα του,δε μετρά για την εξουσία.Αυτό το βιώσαμε κ το επιβεβσιώσαμε σ' εκείνη την κινητοποίηση κ σε επόμενες (μακεδονικό,αγρότες), στημενες φιέστες για το θεαθήναι κ η μεγαλύτερη έγνοια των διοργανωτών,μήπως σοβαρέψουν τα πράμματα,ξεφύγη η κατάσταση κ εκτεθούν.Και είδαμε κ τις αληθεινές κινητοποιήσεις στις πλατείες του Καΐρου κ της Κωνσταντινούπολης,στη Γαλλία,στη Χιλή κ αλλού.Εκεί οι ίδιοι οι αγωνιστές χάνουν μάτια,χέρια,πόδια,ζωές,αλλά το κίνημα δεν κάνει πίσω.Για όσο αντέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να πω κ κάτι άλλο.Δεν ξέρω,ποιοί ήταν αυτοί οι κουκουλοφόροι κ αν ήταν προβοκάτορες,πάντως η ενέργειά τους ΔΕΝ χαραχτηρίζεται προβοκάτσια.Προβοκάτσια είναι μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια,που έχει στόχο,να δώση μια αφορμή στον αντίπαλο,να επέμβη.Η δράση στη Μαρφίν ήταν απολύτως δικαιολογημένη - το κατά πόσο ήταν σωστή,από την άποψη της συμβολής στον αγώνα,είναι εντελώς άλλο ζήτημα -. Ρίχτηκαν μολότωφ ενάντια σε ενα τραπεζικό υποκατάστημα,ανοιχτό σε μέρα απεργίας κ διαδήλωσης,χωρίς έξοδο κινδύνου,που όφειλε να έχη κ που οι δράστες το αγνοούσαν.Στόχος τους ήταν σε κάθε περίπτωση η τράπεζα κ όχι οι άνθρωποι,που ήταν μέσα,επειδή είχαν επιλέξει να μη βρίσκωνται απ' την πλευρά του κινήματος,αλλά απέναντι.Όταν δίνης έναν αγώνα,είναι αυτονόητο,ότι δεν τον βάνεις σε δεύτερη μοίρα,για χάρη αυτών,που με δική τους επιλογή,για οποιουσδήποτε λόγους είναι με τη μεριά του εχθρού σου.Εξ άλλου είναι ανέκδοτο ο ισχυρισμός,ότι οι λαϊκοί αγώνες πρέπει να διεξάγωνται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας.Μονο σαν ανέκδοτο μπορεί κανείς να φανταστή έναν αγώνα,να γίνεται περιορισμένος στο πλαίσιο που επιτρέπει ο αντίπαλος! Γι αυτό κ λέμε,ότι οι λαϊκοί αγώνες δε διώκονται.Κι αν ακόμα οι δράστες εντοπίζωνταν κ δικάζωνταν,το κίνημα θα έπρεπε να βρεθή στο πλευρό τους κ όχι να έρχουνται κάποιοι πεμπτοφαλαγγίτες ξ να ζητούν την κεφαλή τους επί πίνακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για να ξαναθυμηθοϋμε,πώς γίνονται οι αγώνες,επειδή μας έχουν ταΐσει πάρα πολύ κουτόχορτο,λέω μόνο το εξής: Όταν ο Αλέκος Παναγούλης σχεδίασε κ εκτέλεσε την απόπειρα κατά της ζωής του δικτάτορα Παπαδόπουλου,ήξερε βέβαια πολύ καλά,ότι αν πετύχαινε,θα σκοτώνωνταν μαζί με τον Παπαδόπουλο κ οι συνοδοί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή