Το παρόν δεν αποτελεί σενάριο συνωμοσίας...


Του Περικλή Δανόπουλου

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι συνωμοσιολόγος, για να αντιληφθείς πως σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο, κάθε γεγονός, τυχαίο ή μη, αποτελεί αντικείμενο εργαλειοποίησης .

Πέρα από σενάρια και ακραίες θεωρίες, η προπαγάνδα και η με κάθε τρόπο διάδοση του κυρίαρχου αφηγήματος, αποτελεί για την εξουσία κάτι σαν θεμέλιο λίθο. Το θυμικό του ανθρώπου, είναι ο κύριος στόχος και η δημιουργία συναισθημάτων σε μαζική ποσότητα το τελικό ζητούμενο.

Παράδειγμα: Μαζικός ενθουσιασμός από κάποια επιτυχία σε αθλητικό γεγονός, σε διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού ή ακόμα και από την ανάληψη διοργανώσεων, συναίσθημα ευφορίας και τελικά αγνόηση πιθανών επιπτώσεων (πχ δυσβάστακτο κόστος διοργάνωσης). Και φυσικά φόβος, τρόμος με τελικό στόχο την υπακοή και την μεγαλύτερη ακόμα ανάθεση στην εξουσία, να χειριστεί κατά το δοκούν κάθε ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Τα κομμάτια του παζλ πρέπει να μπαίνουν στην θέση τους. Σε όλο τον κόσμο και με ελάχιστες εξαιρέσεις , ο SARS-COV-2, περιόρισε, ανέστειλε, ακόμα και ματαίωσε εμπορικές δραστηριότητες.

Οι οικονομικές πληγές και επιπτώσεις, υπολογίζονται και εκτιμώνται, χωρίς να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα. Ο ιός όμως, δεν θα μπορούσε σε ένα οικονομικό περιβάλλον αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, να θεωρηθεί ένα απλά τυχαίο γεγονός, αλλά να μπει στο αιτιοκρατικό σύστημα αξιών των ελευθέρων αγορών. Γιατί τα πάντα στον σύγχρονο κόσμο, μετριούνται με νούμερα και ποσοστά.

'Οσο πιο μεγάλος είναι ο φόβος, τόσο πιο εύκολα περνούν αναίμακτα αποφάσεις που σε άλλη περίπτωση θα δημιουργούσαν ντόρο. Ο καθηγητής Τσιόδρας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί, πως "αν κάποιος είχε COV αλλά πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, το θύμα προσμετράται στο σύνολο των θυμάτων του ιού...''. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε'', έγραφε ο Πιραντέλο. Σήμερα θα έγραφε ''Έτσι είναι αν έτσι σας βολεύει''...

Ο ιός ασφαλώς και έχει θύματα. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Γιατί η αντίδραση σε αυθαιρεσίες θα είναι ανάλογα μικρότερη. Οι οικονομικές επιπτώσεις μεγάλες. Και επειδή στην τροφική αλυσίδα του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, στην κορυφή βρίσκονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και στον πάτο φυσικά ο απλός κόσμος, η διάσωση γίνεται από πάνω προς τα κάτω.

Έτσι μετά τους επιχειρηματίες των διοδίων, των ΜΜΕ, κλπ ήρθε και η σειρά του αερομεταφορέα Aegean, να διασωθεί με χρήματα του κρατικού κορβανά. Έτσι απλά, ο κάθε επιχειρηματίας που έχει ζημιές από οποιαδήποτε αιτία, με μια απλή αίτηση (με χαρτόσημο άραγε;) θα επιχορηγείται και ο λογαριασμός στα συνήθη υποζύγια.

Το έχουμε ξαναπεί. Ο SARS-COV-2 εκτός από ένας φυσικός ή εργαστηριακός ιός, είναι και ένας εξαιρετικά πολιτικά διαφωτιστικό ιός, μας έμαθε πολλά και συνεχίζει να μας μαθαίνει. Κυρίως μας έμαθε πως το απεχθές για τις ''ελεύθερες αγορές'' κράτος, σε περιπτώσεις ζημιών, από κάθε αιτία, γίνεται αίφνης ιδιαίτερα αγαπητό.

Κι κάπως έτσι , Κέυνς και Φρίντμαν, αδελφωμένοι ψέλνουν ωσαννά σε κάποιο συννεφάκι....όταν το σύστημα ενώνει τα αντίθετα,.σε κάποια κυνική φαρσοκωμωδία από αυτές που γελάει μόνο η ελίτ του χρήματος.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου