Αφελληνισμός! Μετά την ΕΛΒΟ, σε ξένα χέρια Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική


Από Ν.Ζ. 

Το τσουνάμι εξαγοράς μεγάλων και κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων συνεχίζεται ακάθεκτο!

Μετά την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), μιας καθαρά αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αντί να ανασυγκροτηθεί και να παραμείνει στο δημόσιο με άλλους όρους λειτουργίας, στηρίζοντας την διαμόρφωση μιας παραγωγικής ελληνικής αμυντικής βάσης, ξεπουλήθηκε στην κυριολεξία σε Ισραηλινά χέρια (!), είδαμε να εξαγοράζεται από ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, το fund CVC, ο ελληνικός όμιλος Vivartia και σήμερα μαθαίνουμε ότι κλείδωσε και η εκποίηση της μεγαλύτερης Ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αγόρασε τη Vivartia.

Συγκεκριμένα το αμερικάνικο κερδοσκοπικό κεφάλαιο CVC εξαγόρασε έναντι πινακίου φακής και συγκεκριμένα με 175 εκ.ευρώ, αναλαμβάνοντας και χρέη 425 εκ.ευρώ, τον ελληνικό όμιλο Vivartia. Ως γνωστόν ο όμιλος Vivartia περιλάμβανει την εταιρεία γαλακτομικών ΔΕΛΤΑ, την εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων «Μπάρμπα Στάθη» και τις εταιρείες εστίασης-Goodys, Everest και La Pasteria.

Να υπογραμμίσουμε ότι το ίδιο αμερικάνικο κεφάλαιο CVC έχει στην ιδιοκτησία του τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουβιών Κέρκυρας.

Οι μεγαλύτερες όμως εξαγορές του CVC βρίσκονται στο χώρο τής Υγείας, όπου το CVC μονοπωλεί σχεδόν τα ιδιωτικά Νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα το CVC έχει υπό την ιδιοκτησία και διεύθυνση του τα Νοσοκομεία Metropolitan, Υγείας, Μητέρα, Ιασώ, Λητώ, Creta Interclinic, AlfaLab, Business Care, Y-logimed.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι το CVC συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά, στην πραγματικότητα “σκότωμα” και ξεπούλημα και της Εθνικής Ασφαλιστικής, της τελευταίας εναπομείνασας σε «ελληνικά» χέρια μεγάλης Ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ το CVC, γιγάντιο κερδοσκοπικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται πολλές δεκάδες δισ.δολάρια, φαίνεται ότι θα εισχωρήσει δυνατά και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι τέτοια η δύναμη του CVC ώστε, εξαιτίας του ελέγχου που ασκεί στις κυβερνήσεις, απέτρεψε την πραγματική επίταξη αλλά και οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση, των ιδιωτικών Νοσοκομείων, που διαθέτουν πολλές δεκάδες ΜΕΘ, για την αντιμετώπιση των ασθενών από κορονοϊό.

Μιλάμε συχνά για ελληνική οικονομία, όμως, στην ουσία ελληνική οικονομία δεν υπάρχει. Όλοι σχεδόν οι στρατηγικοί κλάδοι της και οι μεγάλες στρατηγικές επιχειρήσεις της του πάλαι πότε δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού, έχουν περάσει σε ξένα χέρια πολυεθνικών και ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Η ελληνική οικονομία χωρίς δημόσιους στρατηγικούς οικονομικούς κλάδους (από τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, ως σιδηρόδρομους και ηλεκτρικά δίκτυα μέχρι αεροδρόμια, λιμάνια κλπ κλπ) και με όλες σχεδόν τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε πολυεθνικούς κολοσσούς, σε fund και σε κρατικές εταιρείες ξένων κρατών (Cοsco, Fraport κλπ κλπ), αποτελεί μια μπανανία του χειρότερου είδους σε μια χώρα υπό οικονομική κατοχή.

Το κεντρικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία και να «διεθνοποιηθεί» ώς ανεξάρτητο κράτος με ισότιμες διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και όχι ώς πολιτικοοικονομικό προτεκτοράτο.

Αλλιώς η Ελλάδα θα καταστεί «είδος» προς ομηρία και εξαφάνιση στα επόμενα χρόνια!

Υ.Γ1: Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια να περάσει ολοκληρωτικά η κατασκευαστική εταιρεία «Ελλάκτωρ» στα χέρια της Ολλανδικής Reggeborgh.

Υ.Γ2: Ο αρθογράφος γνωρίζει άριστα τον ληστρικό ρόλο της ελληνικής ολιγαρχίας και δή της διαπλεκόμενης και παρασιτικής. Η απάντηση όμως στον ελληνικό καπιταλισμό δεν είναι η εκποίηση του δυναμικού του σε ξένα ληστρικά χέρια αλλά η διαμόρφωση ενός νέου προοδευτικού παραγωγικού οικονομικοκοινωνικού προτύπου για μια οικονομία που θα στηρίξει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου