Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε νέα αποικιοκρατική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός»

 

Χρυσώνει την εταιρεία και δημιουργεί μια μεγαλύτερη χαβούζα επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στη Χαλκιδική

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) προχώρησε σε νέα Συμφωνία με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την οποία δρομολογείται η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την εταιρεία. “Η αναθεωρημένη Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” υπεγράφη βιαστικά και με ελάχιστη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία των πρέσβεων ΗΠΑ και Καναδά. Το κείμενό της δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Η νέα αυτή συμφωνία που η κυβερνώντες κρατούν κρυφή περιέχει σύμφωνα με διαρροές σκανδαλώδεις διευκολύνσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας με την παράδοση νέων εκτάσεων για εξόρυξη αλλά και για απόθεση τοξικών αποβλήτων σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της περιοχής.


Η υπογραφή, με παρουσία ξένων πρέσβεων, της τροποποιημένης σύμβασης ανάμεσα στο Ελληνικό δημόσιο και στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «χρυσώσει» την Eldorado Gold σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τα μεταλλεία της Κασσάνδρας δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν παράγει εδώ τον χρυσό ώστε να φορολογείται και ανάλογα. Το προϊόν της εταιρείας είναι συμπυκνώματα τα οποία μεταφέρονται στο εξωτερικό για να παραχθεί το πολύτιμο μέταλλο.

Η συζήτηση γύρω από την κατασκευή του εργοστασίου που θα οδηγούσε στην καθετοποίηση της παραγωγής κρατά χρόνια, καθώς το ζητούμενο είναι αυτό να γίνει χωρίς την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος. Ομως οι φιλικές περιβαλλοντικά μέθοδοι κοστίζουν και η Eldorado Gold δεν θέλει να πληρώσει…

Με την τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη: 

— Εδωσε στην εταιρεία χρόνο έως 24 μηνών «για να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγή με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού». Ουσιαστικά η μεταλλουργία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ενώ το έδαφος θα εξορύσσεται, τα τοξικά απόβλητα θα εναποτίθενται στα επικίνδυνα φράγματα και η εταιρεία θα αποκομίζει κέρδη εξάγοντας συμπυκνώματα χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.  

— Παράλληλα προχώρησε σε αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη. Τα μεταλλεία των Μαύρων Πετρών αναπτύσσονται κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης. Η Στρατονίκη ήδη βουλιάζει, τα κτίρια και οι δρόμοι είναι γεμάτα ρηγματώσεις και η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι εξορύξεις για άλλα οχτώ χρόνια.

— Προχώρησε στην αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων. Πρόκειται για χώρο απόθεσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων ο οποίος κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μέχρι και 7 ρίχτερ. Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση ενέκρινε την απόθεση περισσότερων τοξικών αποβλήτων! 

Υπενθυμίζουμε ότι στις μεγάλες νεροποντές του Φθινοπώρου του 2019 συμπαρασύρθηκαν επικίνδυνα απόβλητα από τους χώρους απόθεσης της μονάδας της Ολυμπιάδας. Τα έργα της Ελληνικός Χρυσός με τις προβλέψεις που έχουν για ΧΥΤΕΑ, για επιφανειακή απόθεση ξηρού υλικού σε κοίτες ρεμάτων, για δημιουργία φραγμάτων απόθεσης πάνω σε ενεργά ρήγματα είναι ωρολογιακή βόμβα. 

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την συμφωνία την ίδια στιγμή που η Χαλκιδική βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω της υγειονομικής κρίσης και δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από το λαό της περιοχής που στο παρελθόν έδωσε μεγάλες μάχες.  

Ειδικότερα η νέα Επενδυτική Συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα η νέα Συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.

• Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.

• Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.

• Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.

Μεγαλώνουν τους χώρους απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων

Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε σχετική ανάρτηση της, σημειώνει:
 
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ.
 
O XΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, πάνω από το Στρατώνι, είναι ένα από τα πλέον προβληματικά έργα της Ελληνικός Χρυσός:
 
– κατασκευάστηκε επάνω σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα
 
– με σοβαρές παραβάσεις στην κατασκευή
 
– λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
 
Η χωρητικότητα του (10,5 εκατ. κ.μ.) ήταν εξαρχής υπερβολικά μεγάλη για τις ποσότητες των αποβλήτων για τα οποία προορίζεται (Ολυμπιάδας, Μαύρων Πετρών, μεταλλουργίας και ρυπασμένα υλικά από αποκαταστάσεις) και δημιουργούσε ερωτηματικά. Από το ενημερωτικό non-paper του ΥΠΕΝ για τη νέα σύμβαση μαθαίνουμε ότι ο ήδη τεράστιος ΧΥΤΕΑ θα μεγαλώσει για να δεχθεί άλλα 3 εκατ. κ.μ!
 
Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η εταιρεία προγραμματίζει περισσότερες εξορύξεις και δημιουργεί χώρο για τα επιπλέον απόβλητα. Η έκταση μεταξύ Στρατωνίου και Στρατονίκης μετατρέπεται σε μια τεράστια χαβούζα. Και δεν είναι αυτή η μόνη αρνητική για την περιοχή εξέλιξη. Όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες, το Στρατώνι και η Ολυμπιάδα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου. Την ώρα που ο Δήμαρχος Αριστοτέλη πανηγυρίζει για τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που θα του δώσει η εταιρεία, ο Δήμος μας υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου