Συνωστισμός στα λεωφορεία και ατομική ευθύνη

 

Του Νίκου Πουρναρά *

Χιλιάδες εργαζόμενοι και άλλοι επιβάτες συνωστίζονται καθημερινά στο Μετρό και τα λεωφορεία από την αρχή της πανδημίας. Επιστήμονες και γιατροί δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι ο συγχρωτισμός που προκαλείται στα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το συνωστισμό αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής έλεγε τις προάλλες «ό,τι και να κάνουμε στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος», παρουσιάζοντας ως φυσικό το φαινόμενο, προσπαθώντας να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και την ανεπάρκεια του ίδιου και των υπηρεσιών του: Τα ελάχιστα λεωφορεία που προμηθεύτηκε το ελληνικό κράτος επί υπουργίας του και εν μέσω πανδημίας, δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές κατά της πανδημίας όπως η ύπαρξη παραθύρων!

Όλους τους προηγούμενους μήνες ελάχιστες και με επιδερμική προσέγγιση ήταν οι αναφορές των ΜΜΕ στο συνωστισμό των επιβατών στα ΜΜΜ, χωρίς ποτέ να κατονομάζονται οι υπεύθυνοι που δεν είναι άλλοι από το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση. Αντίθετα δεν έχει τελειωμό η κατασυκοφάντηση κάθε εργατικής και άλλης κινητοποίησης και το κούνημα του δάχτυλου από δημοσιογράφους και «σχολιαστές» στους νέους και τις νέες που συναντιούνται στις πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, ως υπεύθυνους για την κάθε φορά αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Και ξαφνικά σήμερα τα κανάλια ανακάλυψαν το συνωστισμό στα λεωφορεία! Τυχαίο; Όχι, καθώς δεν αφήνουν να πάει χαμένη η ευκαιρία να φορτώσουν την ευθύνη για το συνωστισμό στους εργαζόμενους στα άλλα μέσα μεταφοράς που σήμερα απεργούν, μαζί με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά! Δεν πρόκειται για «διαπιστώσεις» που ξεστομίζονται μόνο από «έγκριτους» και καλοπληρωμένους δημοσιογράφους παρουσιαστές. Ρεπόρτερ του κυβερνητικού ΣΚΑΪ μπροστά από στάση περιγράφει στο σημερινό δελτίο με στόμφο και έκπληξη, τον «απίστευτο συνωστισμό» των επιβατών διερχόμενου λεωφορείου. Δε συνέβη το ίδιο προχτές με συναδέλφους της που παρουσίαζαν το γνωστό πασχαλινό έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα, όπου χιλιάδες κόσμου συνωστίζονταν περισσότερο ασφυκτικά κι από γεμάτο λεωφορείο, χωρίς να ακουστεί η παραμικρή αναφορά…

Χιλιάδες οι νεκροί της πανδημίας. Χιλιάδες οι «ήρωες» γιατροί και νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι που παλεύουν ενάντια στον ιό με αυτοθυσία, χορτασμένοι από χειροκρότημα και συμπόνοια στα ασφυκτικά γεμάτα ασθενείς και ελλείψεις νοσοκομεία, και όταν διεκδικούν χλευάζονται, απαξιώνονται ή και διώκονται.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη μέτρων προστασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα – λάστιχο που δεν χωράνε στα κέρδη των εμπόρων της υγείας, η αγιοποίηση της ατομικής ευθύνης, η «ενοχοποίηση» όποιου νοσήσει, τα ψεύτικα και τα κούφια λόγια πρωθυπουργού και υπουργών, η ξεφτίλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τρομοκράτηση και η καταστολή, οι «ειδήσεις» των καναλιών που μοιάζουν σα να γράφτηκαν από το ίδιο χέρι, τα προβλέψιμα ρεπορτάζ όπου δημοσιογράφοι προθυμοποιούνται ή εξαναγκάζονται να αποστηθίζουν τα δελτία τύπου της κυβέρνησης και της αστυνομίας, η αποχαύνωση και η ψευδαίσθηση ζωής των τηλεοπτικών «ριάλιτι»…

Και απέναντι ο καθένας από εμάς, όλοι εμείς. Με ατομική ευθύνη να εμβολιαστούμε για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τις ζωές των γύρω μας και ν’ αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας. Να φωνάξουμε δυνατά πίσω από τις μάσκες «φτάνει, ως εδώ!» και να βάλουμε τέλος στον κατήφορο, σ’ αυτούς που βάλλουν κατά της νοημοσύνης και του ψυχισμού μας, επιβουλεύονται τις όποιες ελευθερίες και δικαιώματα μας απόμειναν και υποθηκεύουν σταδιακά και με μέθοδο το μέλλον μας.

Νίκος Πουρναράς, Οικοδόμος

Πηγή: katiousa.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου