Κυβέρνηση – «αναστενάρης»

 

Στα …κάρβουνα θα περπατά τις επόμενες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχουν σβήσει ακόμη οι πυρκαγιές κι ετοιμάζεται «αναζωπύρωση» στα κρούσματα του φθινοπώρου. Αποκαλυπτικός ο νέος εκπρόσωπος για τα κυβερνητικά σχέδια

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Αγχωμένη να στήσει το πολιτικό της αφήγημα η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Από τον κόλαφο του «επιτελικού κράτους» στην υπόθεση των πυρκαγιών «περνά» τις επόμενες εβδομάδες σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πεδίο όπου θα αναδειχθούν τα αδιέξοδα της πολιτικής της: Τη διαχείριση της καλπάζουσα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που θα κορυφωθούν ενώ μπαίνουμε στο φθινόπωρο.

Ασυμμάζευτη η πολιτική ζημιά από τις φωτιές

Στην σημερινή ενημέρωση που παρείχε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δεν έκρυψε το ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση της πολιτικής ζημιάς που έχει υποστεί, ιδίως ως προς τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί «επιτελικού κράτους». Προχώρησε σε παραδοχή του πολιτικού κόστους λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης». Πρόσθεσε επίσης πως «όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει έντονος αναβρασμός, με τα πολιτικά και υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη που εμπλέκονται να «μεταφέρουν» τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσανατολίζεται σε αλλαγές πολιτικών προσώπων και ιδίως του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη (όπως άλλωστε είχε έγκαιρα επισημάνει ο Ημερόδρομος – Διαβάστε: Γιατί «δεν κουνιέται» ο Χρυσοχοΐδης). Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν την ηγεσία της πυροσβεστικής υπηρεσίας και θα γίνουν στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών, που φέρονται ότι θα πραγματοποιηθούν πιο νωρίς, κατά τον Οκτώβριο.

Εξαγορές συνειδήσεων

Για την εκτόνωση της ευρύτερης δυσαρέσκειας το Μέγαρο Μαξίμου θα στηριχθεί στον «πανδαμάτορα χρόνο» και στη στήριξη των φίλιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η τακτική όμως για τον περιορισμό των πολιτικών απωλειών στις πληγείσες περιοχές που αποτελούν ταυτόχρονα σημαντικές εκλογικές περιφέρειες (Υπόλοιπο Αττικής, Εύβοια, Ηλεία) θα βασιστούν σε «στοχευμένα οικονομικά πακέτα». Αυτά μικρή σχέση θα έχουν με την ουσιαστική αναβάθμιση της δασοπροστασίας και τις πολιτικής προστασίας. Θα εστιαστούν κυρίως σε μια προσπάθεια «ατομικής εξαγοράς», το κόστος της οποίας εκτιμάται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Σε αυτό αναφέρθηκε άλλωστε συνοπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας ότι η άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές και την οικοσκευή θα φτάσει «μέχρι και 20.000, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και προκαταβολές 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις». Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται πλέον η επίκληση των αντίξοων συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής, αν και ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και σε αυτή την παράμετρο υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής για την χώρα. Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών».

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πάντως και για την πολιτική κόντρα που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπου θα συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση έχει οριστεί για την Τετάρτη 25 Αυγούστου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του εκεί θα επιχειρήσει γενικευμένη επίθεση συνολικά στην αντιπολίτευση. Το σκεπτικό του θα αφορά την λογική της γενικευμένης κρίσης αφού θα αναφερθεί στις πυρκαγιές, την πανδημία αλλά και την επικείμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Θα παρουσιάσει τα δεδομένα αυτά ως ένα ενιαίο σύνολο προβλημάτων «εθνικού χαρακτήρα» με αναφορά και στις αλλαγές που θα επέλθουν στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Έτσι, θα επιχειρήσει να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας ευρείας πολιτικής συναίνεσης, υποστηρίζοντας ότι η άσκηση πολιτικής κριτικής στην παρούσα φάση είναι ανεύθυνη και επιζήμια για την χώρα.

Η κυβέρνηση ξέρει τι έκανε κι αυτό το καλοκαίρι

Πίσω από τις «επικοινωνιακές κουρτίνες» όμως το βασικό πρόβλημα που ταλανίζει την κυβέρνηση είναι η πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο, υπό το πρίσμα της θέλησης της να μην υπάρξει σε καμία χρονική στιγμή γενικευμένο lockdown. Στόχος που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έντονη ανησυχία γιατί έχει επίγνωση της τακτικής που ακολούθησε για μία ακόμη θερινή περίοδο, «χαλαρώνοντας» τα μέτρα προστασίας και τους ελέγχους προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των ακτοπλόων εφοπλιστών και των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Πράγμα που πιστοποιεί τόσο η εμπειρία όσων έχουν ταξιδέψει με πλοία της γραμμής τα οποία είχαν πληρότητες της τάξης του 85% δίχως ουσιαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όσο και το γεγονός ότι οι τουριστικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκονται «στο κόκκινο» σε κρούσματα Covid 19.

Επίσης γιατί για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για τους τρείς βασικούς πυλώνες που θα επηρεάσουν την μετάδοση του ιού τους φθινοπωρινούς μήνες: Ενίσχυση δομών υγείας, χώροι εργασίας και εκπαίδευση. Ιδίως μάλιστα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ενδεικτικό πως το μόνο που ουσιαστικά έχει ανακοινωθεί είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε δομές για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, συγκεκριμένο σχέδιο για τεστ και ιχνηλατήσεις. Το μόνο νέο στοιχείο είναι η άσκηση έμμεσων πιέσεων στους εκπαιδευτικούς για τον εμβολιασμό. Αυτά ενώ ο εμβολιασμός των μαθητών δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 8%.

Το μόνο μέτρο που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, σχετικά με τον εμβολιασμό. Θα επιδιώξει αναφορές σε σενάρια περιορισμού των κινήσεων των μη-εμβολιασμένων και αντίστοιχα μέτρα σε χώρους κοινωνικής δραστηριότητας, εκεί όπου αναμένεται να επιτρέπεται η είσοδος μόνον σε εμβολιασμένους. Αυτά όμως θα αποφασιστούν σε μία ισορροπία με τις «ανάγκες της αγοράς». Γεγονός που προϊδεάζει για τον αντι-επιστημονικό χαρακτήρα τους και μία αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Έτσι, στο πολιτικό επίπεδο η λογική της μετάθεσης των ευθυνών στο κοινωνικό σύνολο θα παραμείνει και φέτος κυρίαρχη στην κυβερνητική προπαγάνδα. Ένα δείγμα έδωσε άλλωστε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες». Επίσης ξεκαθάρισε ότι είναι «πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία».

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου