Γιατί «δεν κουνιέται» ο Χρυσοχοΐδης

 

Ούτε σκέψη για απομάκρυνση του αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία υπουργού, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Βόρεια Αττική, Εύβοια, Ηλεία.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν αυτόν τον Αύγουστο τη Βόρεια Αττική και την Ηλεία ενώ συνεχίζουν να καίνε την Εύβοια, πυροδότησαν όπως ήταν αναμενόμενο και μία δημόσια συζήτηση περί απόδοσης ευθυνών. Το ερώτημα του «αν θα παραιτηθεί» η «αν θα απομακρυνθεί κανένας υπουργός», παρότι δεν έχει τεθεί επισήμως στις πολιτικές αντιπαραθέσεις των κομμάτων, υφίσταται στο δημόσιο διάλογο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως όλα δείχνουν όμως η συζήτηση αυτή δεν «αγγίζει» τον τυπικά και ουσιαστικά τον αρμόδιο υπουργό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παραμένει «ακούνητος».

Αυτό παρότι είναι φανερό ότι στο πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη συγκεντρώνονται σειρά χαρακτηριστικών που τον τοποθετούν στην «πρώτη θέση» των μελών της κυβέρνησης που αντικειμενικά οφείλουν να λογοδοτήσουν.

  • Είναι – όπως αναφέραμε – ο αρμόδιος υπουργός, ως εκ τούτου έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές. Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς να έχει αναβαθμιστεί σε υφυπουργό αρμόδιο για την διαχείριση κρίσεων και την Πολιτική Προστασία, όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδής έχει τον ρόλο του πολιτικού του προϊστάμενου.

  • Είναι αυτός που υπέγραψε την διανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού του 2021 που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020 και οδήγησε στην (για πολλοστή χρονιά) υποχρηματοδότηση του πυροσβεστικού σώματος. Οι πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ ενώ είχε ζητήσει τα δεκαπλάσια. Ενδεικτικό είναι πως Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων επιχορηγήθηκε μόλις με 24.000 ευρώ.

  • «Έταξε» – στην ίδια μάλιστα ομιλία του προϋπολογισμού- μια σύγχρονη και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Όπως είχε αναφέρει «η Πολιτική Προστασία, είναι ο φύλακας της συλλογικής ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Γίνεται όλο και πιο σημαντική, όλο και πιο αναγκαία, γιατί ήταν παραμελημένη και αναχρονιστική». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η αναδιοργάνωση περιλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες, επιχειρησιακές ανασυγκροτήσεις και εκσυγχρονισμούς με κορυφαία πρωτοβουλία και προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή τη διάχυση της πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια». Προφανώς αυτή τη… διάχυση των αντιλήφθηκαν πολύ καλά ο κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας.

  • Πιστώνεται, αντικειμενικά, τις καταγγελίες που έγιναν από κάτοικο της Γορτυνίας, στην Αρκαδία από τον οποίο ζητήθηκε να «βάλει μέσο» προκειμένου να έρθει πυροσβεστικό όχημα για να σβήσει εστία φωτιάς στην περιοχή που διέμενε. Μια υπόθεση δηλαδή που καταδεικνύει το πνεύμα που λειτουργεί το σύστημα και δεν μπορεί να καλυφθεί με την διαθεσιμότητα ενός στελέχους της ΕΛ.ΑΣ στην Τρίπολη που φέρεται να είπε την επίμαχη φράση.

Σε αυτά οφείλει κανείς να προσθέσει και το ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει να επιδείξει σε κάποιο άλλο τομέα του υπουργείου του, επιτυχίες που να μπορούν να αντισταθμίσουν πολιτικά τις ευθύνες του για όσα γίνονται αυτές τι μέρες. Αντιθέτως. Πρόκειται για τον υπουργό που «βαρύνεται» με σειρά περιστατικών ακραίας αστυνομικής βίας όπως τα γεγονότα Νέας Σμύρνης, τη σύλληψη οικογένειας Ινδαρέ, την άσκηση σκληρής βίας στην πορεία του Πολυτεχνείου και πολλά άλλα.

Επίσης πρόκειται για έναν υπουργό που στα τέλη Μαίου μετά από ένα μπαράζ εκτελέσεων αποφάσισε να «ανοίξει πόλεμο» με το οργανωμένο έγκλημα, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα πως …δεν τρέχει και τίποτε. Όπως είχε αναφέρει «αυτά τα άγρια εγκλήματα δίκαια συνταράσσουν την κοινή γνώμη. Γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά. Είναι πάντα, από μηδενικά έως πολύ λίγα. Αλλά μέχρις εδώ.Η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά χώρα με μειωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τους τουρίστες της».

Επιπλέον, αξίζει να θυμίσουμε πως σημαντικά ερωτήματα μένουν αναπάντητα σε σχέση με την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών από την ΕΛ.ΑΣ, ιδίως όταν παραμένει ανοιχτό την υπόθεση της Δάφνης όπου η αστυνομία φαίνεται να μην παρενέβη παρότι υπήρξαν καταγγελίες.

Οι 3 λόγοι που «δένουν» τον Χρυσοχοϊδη με τον θώκο

Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οργής, που έχει προκαλέσει η εμφανέστατη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές και πώς αυτόματα τίθεται θέμα παραιτήσεων. Προσπαθεί, μάλιστα, να εκτονώσει την κατάσταση με απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων, όπως για παράδειγμα αυτή του επικεφαλής της Αεροπορίας Στρατού*. Δίχως όμως αυτή η «τάση» να φθάνει έως το υπουργικό συμβούλιο, μιας και κάτι τέτοιο θα πιστοποιούσε πολιτικές ευθύνες.

Ειδικά μάλιστα ό Μιχάλης Χρυσοχοϊδής φαίνεται ότι διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που τον «δένουν» με την καρέκλα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε ούτε καν να συζητείται το ενδεχόμενο απομάκρυνσή του.

  • Το πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό είναι πώς έχει αποδείξει την προθυμία του και την απουσία κάθε δισταγμού στην δημιουργία ενός κατασταλτικού κράτους με στόχο τις κοινωνικές αντιδράσεις. Η πρακτική που ακολούθησε απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις το αποδεικνύουν: Χρησιμοποίησε την ΕΛ.ΑΣ ως τρομοκρατικό μηχανισμό απέναντι στις μαθητικές καταλήψεις, επιτέθηκε δίχως λόγο στην συγκέντρωση στο Εφετείο όπου καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή, έδειξε πολιτική πυγμής προκειμένου να εφαρμόσει τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020, υπερασπίστηκε την αχαλίνωτη δράση των ομάδων ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κ.λ.π. Εισηγήθηκε μαζί με την Νίκη Κεραμεώς τον νόμο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια ενώ επί υπουργίας του οι εισβολές σε σχολές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη έναν υπουργό απόλυτα χρήσιμο στους δύσκολους καιρούς που έρχονται για την κυβέρνηση. Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την υγειονομική πολιτική απαιτεί …Χρυσοχοϊδή.

  • Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανήκει στο στενό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Ανήκει στην «μεικτή ομάδα» των στελεχών που συναποτελούν το «σκληρό πυρήνα» της κυβέρνησης. Ο όρος «μεικτή» σχετίζεται με το γεγονός ότι το επιτελείο αυτό απαρτίζεται από στελέχη της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από το λεγόμενο «ακραίο κέντρο», δηλαδή τους φανατικούς εκσυγχρονιστές που ταυτίστηκαν με τον νεοφιλελεύθερισμό κυρίως κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Για το επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα παραίτησης Χρυσοχοϊδη μιας και αυτό θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλα πρόσωπα με τα ανάλογα πολιτικά χαρακτηριστικά, για τα οποία υπάρχει μεγάλη «γκρίνια» ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

  • Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την ιδιαίτερα στήριξη που παρέχουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη διεθνή κέντρα. Δεν πρόκειται για κάποια …συνωμοσιολογική προσέγγιση του πράγματος αλλά για την «κληρονομιά» του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως υπουργό δεκτικού στα «αντιτρομοκρατικά» δόγματα που έχουν υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική τους τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Αργά το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος διέψευσε τα περί παραίτησης του διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην υλοποιήσει την παραίτηση ο συγκεκριμένος αξιωματικός.

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου