Ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασσάνζ στις ΗΠΑ το Βρετανικό Δικαστήριο (upd)

 

Απόφαση υπέρ των ΗΠΑ και κατά της Ελευθερίας του Τύπου από το High Court. Ετοιμάζει έφεση η πλευρά Ασσανζ. Συνεχίζεται η κράτησή του

Της Λαμπρινής Θωμά

Δεκτές έκανε τις αιτιάσεις της πλευράς των ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοση του Τζούλιαν Ασσανζ για να δικαστεί με τον νόμο περί Κατασκοπείας. Κατά σύμπτωση (;) η έφεση γίνεται δεκτή σήμερα, ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθορίσει ως ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 10:15πμ τοπική ώρα Λονδίνου, και το ΤΡΡ παρακολούθησε διαδικτυακά, «το δικαστήριο θεωρεί επαρκείς τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ» ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης του Ασσάνζ και δεν θα αποσταλεί σε ειδική φυλακή υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα απέρριψε όλες τις θέσεις της υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασσανζ.

Οι συγκεκριμένες φυλακές υψίστης ασφαλείας, ονομάζονται SAMs, φυλακές των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων (Special Administrative Measures) είναι «μια ξεκάθαρη εκδοχή της κόλασης» σύμφωνα με τους ίδιους τους τους δεσμοφύλακες. Είναι γνωστή η πρόθεση των ΗΠΑ να κρατήσουν σε τέτοιου τύπου φυλακή τον Τζούλιαν Ασσανζ, αν εκδοθεί, αν και οιίδιες διαβεβαιώνουν – μόνον κατά την έφεση – ότι δεν θα το πράξουν. Μια διαβεβαίωση που δεν έχει έρμα, καθώς αντίστοιχες έχουν καταπατηθεί στο παρελθόν.

Ομοσπονδιακές Φυλακές Ειδικού Καθεστώτος – Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για τον Τζούλιαν ΑσάνζΓια αυτό και η ίδια η απόφαση αποτελεί σκάνδαλο, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο προηγούμενο, το οποίο είχε αναφερθεί και στη διαδικασία, κατά το οποίο οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις διαβεβαιώσεις τους, μετά την έκδοση του κρατούμενου στη Βρετανία.Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο δικαστής Ιαν Μπαρνέτ που ηγείτο του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα σήμερα, και την απόφαση ανακοίνωσε ο δεύτερος των δικαστών. Μόλις χθες είχαν έρθει στο φως πληροφορίες που τον φέρουν να έχει «ιδιαίτερα φιλική σχέση» με τον σερ Άλαν Ντάνκαν, που ως υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας κανόνισε την αρπαγή του Ασσανζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Assange judge is 40-year ‘good friend’ of minister who orchestrated his arrestΆμεσες ήταν οι αντιδράσεις από Δημοσιογράφους, Καλλιτέχνες, Πολιτικούς, Οργανώσεις προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και χιλιάδες απλούς πολίτες παγκοσμίως.
Ενδεικτική της απόφασης να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσανζ είναι η ανακοίνωση του αρχισυντάκτη των wikileaks. Η κατάθεση έφεσης από την πλευρά του ιδρυτή και δημοσιογράφου των wikileaks, αναμένεται άμεσα. Η κράτησή του στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, του Λονδίνου, συνεχίζεται.

Πηγή: thepressproject.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου