Ο Αγιος Βασίλης (δεν) εργάζεται στην Amazon

 

Της Δήμητρας Μυρίλλας

Είναι μάλλον καιρός να απομακρυνθούμε από τον χριστουγεννιάτικο μύθο ότι ο Αγιος Βασίλης ζει σε ένα ονειρικό χιονισμένο χωριό του Βορρά και εκεί με τη βοήθεια των ξωτικών ετοιμάζει τα δώρα των παιδιών.

Μια τέτοια προσέγγιση δεν ταιριάζει καθόλου με την εποχή μας. Τα καλά και χαρούμενα ξωτικά που φτιάχνουν τα γιορτινά πακέτα, τραγουδώντας Ρούντολφ το Ελαφάκι υπό τις οδηγίες του καλοκάγαθου γενειοφόρου γέροντα, δεν αρμόζουν καθόλου στους κανόνες της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, δεν ικανοποιούν τους στόχους κόστους – οφέλους και δεν έχουν καμία σχέση με την ταχύτητα της παράδοσης – παραλαβής. Εξάλλου, εκείνα τα παράξενα ξωτικά, έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια της μόνιμης εργασίας και ενδεχομένως να απολαμβάνουν και τα δικαιώματα που απορρέουν μετά από τόσους αιώνες εργασίας. Αυτό το τελευταίο, τα δικαιώματα δηλαδή, δεν είναι διόλου ανεκτό πλέον.

Επιπλέον, ουδόλως συνάδει με τον 21ο αιώνα των ευκαιριών, της κινητικότητας και της ευελιξίας, της δια βίου μάθησης και της ευελφάλειας. Εξάλλου, ο χαμογελαστός Αγιος είναι πολύ ξεπερασμένος για να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά ενός σημερινού εργοδότη. Κι επειδή τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει για περικοπές μισθών, επιδομάτων και αδειών είναι πιθανό να έχει στήσει εκεί πάνω καμία κολεκτίβα κάτω από τη μύτη του δυτικού και απαστράπτοντος καπιταλισμού.

Ο παχουλός γέροντας μπορεί να είναι προϊόν της αγοράς προκειμένου να πασπαλιστεί με εορταστική χρυσόσκονη η καταναλωτική χριστουγεννιάτικη μανία και η άνοδος της μετοχής, αλλά δεν είναι διόλου απίθανο αυτός ο γέροντας να πρόδωσε την τάξη που τον δημιούργησε..  Εξάλλου, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από διαφημιστικές κατασκευές και είναι ενδεχόμενο ετούτο το παραμύθι να έχει χτίσει κάστρα παιδικής φαντασίας και μαγείας. Και αυτό είναι … κάπως επικίνδυνο. Η φαντασία των παιδιών όταν αφήνεται αχαλίνωτη μετουσιώνεται σε σκέψη και η σκέψη κάποτε θα γίνει δράση…

Ασε μην έχουμε μπλεξίματα και μαζί με τον Αγιο Βασίλη χάσουμε και ολόκληρη την Κόκα – Κόλα, είπαν οι σοφοί και πλούσιοι της γης.

Ετσι, λοιπόν, δικός τους ο Αγιος, ό,τι θέλουν τον κάνουν. Απέλυσαν τα ξωτικά, εξαγόρασαν το μαγαζάκι του Αγιου Βασίλη και για να μην τον πετάξουν στο δρόμο τον έβαλαν προσωπάρχη στην Αμαζον. Εξάλλου, τον χρειάζονται ακόμα, αλλά προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Ούτε χιονισμένο χωριό, ούτε φωτάκια, ούτε τάρανδοι, ούτε ο Ρούντολφ το Ελαφάκι.

Αντί του χωριού τα πακέτα φτιάχνονται σε κάτι σκοτεινές αποθήκες και οι τάρανδοι, απολύθηκαν και αυτοί και αντικαταστάθηκαν με κάτι τεράστια φορτηγά που δεν είναι της Αμαζον, αλλά κάποιων άλλων. Όπως και οι εργαζόμενοι, κι αυτοί δεν είναι της Amazon… Μπερδεμένα πράγματα…

Χρειάστηκε, λοιπόν, να μάθει όρους όπως νοικιασμένος εργαζόμενος, εργολαβικός εργαζόμενος, ανασφάλιστος εργαζόμενος, ευέλικτος εργαζόμενος. 

Και ετούτες τις ημέρες που έχει πέσει πολύ δουλειά γιατί τα παιδιά περιμένουν τα δώρα και επειδή τα δώρα θα ανεβάζουν τις τιμές στα χρηματιστήρια, ο Αγιος Βασίλης χρειάστηκε να μάθει ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που πακετάρουν τα παιχνίδια εκτός από νοικιασμένοι, ανασφάλιστοι και ευέλικτοι είναι και αναλώσιμοι, όπως και ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Αρκεί να μπει γρήγορα το πακέτο στο φορτηγό.

Γρήγορα το πακέτο στο φορτηγό σημαίνει και παντός καιρού εργαζόμενος. Εστω κι αν ο τυφώνας έρχεται…

Για τα κεριά της Mayfield Consumer Products στο Κεντάκι θυσιάστηκαν 70 εργάτες. Για τα πακέτα της Amazon θυσιάστηκαν 6. Η εταιρείες δεν έκριναν σκόπιμο να διακοπεί η ροή εργασιών ή για να είμαστε ακριβέστεροι… είναι προτιμότερο να κοπεί το νήμα της ζωής, παρά να διακοπεί η παραγωγή. Το πακέτα είναι το κέρδος, όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται παράπλευρες απώλειες.

Ωστόσο, ισχύει ότι ο καπιταλιστής μπορεί να πουλήσει και το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστεί ή με άλλα λόγια η βαρβαρότητα μπορεί να διαρκεί αιώνες, αλλά μέσα στον μακρύ ιστορικό χρόνο έχει κοντά ποδάρια.

Σύμφωνα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αγιος Βασίλης ετοιμάζει συνδικάτο…

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου