Ρωσικές προτάσεις για ειρήνη στον κόσμο

 

Στις 17 Δεκεμβριου η Μόσχα υπέβαλε ένα σχέδιο συμφωνίας για μέτρα εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ρωσίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Καθώς πνίγεται η Ευρώπη και η Δύση με κορωναϊκή προπαγάνδα κανείς δεν μας ανέφερε τις σημαντικές προτάσεις που υπέβαλλε η Ρωσία στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Στις 17 Δεκεμβριου η Μόσχα υπέβαλλε ένα σχέδιο συμφωνίας για μέτρα εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ρωσίας και των Κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει μεταξύ αλλών την παύση της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ που συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία ή οποιοδήποτε άλλο Κράτος (άρθρο 6) και ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα κάνουν ασκήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, ως και σε άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, του Νότιου Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας (άρθρο 7). Προβλέπει επίσης μηχανισμούς πρόληψης έντασης μεταξύ Ρωσίας και κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμισθεί οτι αυτό που ζητάει η Ρωσία είναι αυτό που η Δύση υποσχέθηκε στην ΕΣΣΔ το 1990.

Παραθέτω τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Ηans Dietrich Genscher στις 2 Φεβ. 1999 σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ J.Baker. «Θα πρέπει να προσθέσω ότι συμφωνήσαμε (με τον Baker) ότι δεν υπάρχει καμμία πρόθεση επέκτασης του χώρου άμυνας του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Τούτο αφορά όχι μόνο την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, την οποίαν δεν έχουμε καμμία πρόθεση να εντάξουμε, αλλά αφορά όλα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό που ζητά η Ρωσία με το σχέδιο συμφωνίας είναι αυτό που η Δύση της υποσχέθηκε το 1990. Τίποτα άλλο. Το Δεύτερο σχέδιο Συμφωνίας που προτείνει η Μόσχα είναι μια συμφωνία εγγυήσεων ασφάλειας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η οποία και αυτή μεταξή άλλων προβλέπει την μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχάσουμε την βίαια αντίδραση των ΗΠΑ όταν η Σοβιετική Ένωση εγκατέστησε πυραύλους στην Κούβα και παρολίγο να καταστραφεί η ανθρωπότητα το 1962. Ας ελπίσουμε ότι μη αντίδραση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα είναι θετική για το καλό της ανθρωπότητος, μια και η ίδια η Δύση είχε προτείνει αυτά στην Μόσχα το 1990».

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Πρέσβης επί τιμή Αίγιο 19.12.21

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου