Η Τουρκία «εξάγει» την κρίση

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η οικονομική/νομισματική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία οδηγεί τους κυβερνητικούς εταίρους (Ερντογάν και Μπαχτσελί) σε ένα κρεσέντο εθνικιστικής πλειοδοσίας προκειμένου να αποστραφούν τα βλέμματα της τουρκικής κοινής γνώμης από την οδυνηρή πραγματικότητα της καθημερινότητας. Η «εξαγωγή» της κρίσης προς τα δυτικά φαίνεται για την τουρκική ηγεσία η εύκολη λύση.

Σειρά στις απαξιωτικές και επιθετικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας πήρε την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ηγέτης του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, δεν έκρυψε την ενόχληση της Τουρκίας για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας. Ο «γκρίζος λύκος» Μπαχτσελί έβγαλε τη ρητορική του «κορώνα» μιλώντας για την ελληνική αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, λέγοντας ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει «επίδειξη δύναμης» στην Τουρκία, η οποία «ξέρει πολύ καλά πώς να υπογράψει άλλη μία νίκη με αίμα».

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης για το 2022 και τις εξελίξεις στην περιοχή, με αναφορά και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου καθώς και των ελληνικών εξοπλισμών.

Ενοχλούν οι εξοπλισμοί

Επαναλαμβάνοντας τις κυβερνητικές θέσεις – όπως αυτές έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, των υπουργών Εξωτερικών Τσαβούσογλου και Άμυνας Ακάρ –, ο Μπαχτεσλί υποστήριξε πως «η ελληνική κούρσα εξοπλισμών , η παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο – θεωρώντας την Τουρκία ως απειλή – αλλά και η “εισβολή” στις τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας» είναι «πρωτόγνωρες κινήσεις που δεν μπορούν να παραβλεφθούν».

Τις παραπάνω κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων φρόντισε να τις συνοδεύσει με την εκτόξευση των συνηθισμένων απειλών: «Το Αιγαίο ή θα είναι μια θάλασσα ειρήνης ή το τουρκικό έθνος ξέρει πώς θα υπογράψει άλλη μια νίκη με το αίμα και την ψυχή του. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο δίκαιο της καλής γειτονίας όσο υπάρχει ακόμη χρόνος».

Αξίζει, παρενθετικά, να σημειωθεί ότι αυτές οι απόψεις, με κεντρικό άξονα την παράνομη (κατά την Τουρκία) στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά τις τουρκικές ακτές, η Άγκυρα έχει φροντίσει να τις διακηρύξει επισήμως με επιστολές που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διπλωματικής της θέσης.

Η δυσφορία και ο εκνευρισμός του Μπαχτσελί όσον αφορά τους νέους ελληνικούς εξοπλισμούς είναι ολοφάνερος και αποτυπώθηκε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται πολύ στα πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που αγόρασε από τη Γαλλία. Η ατσάλινη θέληση του Τούρκου θα είναι αρκετή για να κάψει τα αντίπαλα κέντρα και να τα θερίσει σαν σοδειά, στον αέρα, στη στεριά ή στη θάλασσα» ενώ οι βολές του στράφηκαν εμμέσως και κατά των ΗΠΑ: «Το τέλος όσων επιδιώκουν διαμάχες στο Αιγαίο θα είναι η ήττα τους».

Ατζέντα Ερντογάν

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα sabah.com.tr, ο εταίρος του Ερντογάν κατηγόρησε/προειδοποίησε την Ελλάδα: «Το κράτος που αγκαλιάζει το PKK και το FETO (την οργάνωση του Γκιουλέν) πρέπει να σταματήσει αμέσως να δοκιμάζει την υπομονή μας. Το τέλος όσων υποδαυλίζουν τις διαμάχες στο Αιγαίο είναι η απογοήτευση. Το τέλος των σκληρών τους φιλοδοξιών είναι η ήττα», είπε.

Οι εν λόγω αναφορές του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν επιβεβαιώνουν το άρρηκτο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο μέτωπο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί, συντάσσονται και οι υπόλοιπες τουρκικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς η διοίκηση Ερντογάν έχει καταφέρει να τις σύρει στην αναθεωρητική της ατζέντα προβάλλοντας το όραμα της ανάδειξης της Τουρκίας ως μεγάλου ανεξάρτητου περιφερειακού παίκτη.

Περιφερειακός παίκτης

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής (της Αθήνας) ότι, παρά τις τριβές που καταγράφονται στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, οι μεγάλοι παίχτες έμμεσα αλλά σαφέστατα αναγνωρίζουν την τουρκική θέση σύμφωνα με την οποία «τίποτε δεν μπορεί να συμβεί στην περιοχή (ανατολική Μεσόγειο-Αιγαίο) ερήμην της Άγκυρας».

Αυτή η δυσάρεστη, για την Ελλάδα, πραγματικότητα αποδεικνύεται επανειλημμένα κάθε φορά που οι Ευρωπαίοι της ΕΕ «καταπίνουν» τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, δίχως να προχωρούν στην επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Αυτήν την πολιτική «κατευνασμού» φαίνεται ότι υιοθετεί και η διοίκηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ «υπακούοντας» στις οδηγίες της γραφειοκρατίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που θέλει με κάθε θυσία τη διατήρηση της Τουρκίας στην αμερικανική/δυτική σφαίρα επιρροής.

Άλλωστε, οι Αμερικανοί σχεδιαστές του πλανητικού, μεγάλου και μακροπρόθεσμου παιχνιδιού έχουν απόλυτη επίγνωση ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας τους εκτείνονται κατά πολύ πέρα από τον τρέχοντα πολιτικό χρόνο των κυβερνήσεων αλλά και τον βιολογικό χρόνο ηγετών όπως ο ενοχλητικός Ερντογάν.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να προστατέψουν από τους κραδασμούς των τριβών των αμερικανοτουρκικών σχέσεων τη στρατηγική/στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή έχουν μεταφέρει εγκαταστάσεις και υποδομές σε ελληνικά εδάφη (αξιοποιώντας την αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις), επιμένουν να κρατούν ανοιχτούς διαύλους και επαφές με την Άγκυρα, περιμένοντας

Περιμένοντας τον χρόνο να παίξει τον ρόλο του, υπονομεύοντας το πολιτικό (αλλά και βιολογικό) κεφάλαιο του Ερντογάν.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου