Ο φόβος της πρόωρης εκλογικής συνταξιοδότησης

 

Σε... συλλογική ψευδαίσθηση αποδίδει το υπουργείο Εργασίας τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος Τσακλόγλου για την περικοπή των συντάξεων

Του Δημήτρη Κωστάκου

Σε… συλλογική ψευδαίσθηση αποδίδει το υπουργείο Εργασίας τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος Τσακλόγλου για την περικοπή των συντάξεων.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης -παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της εγκυκλίου χαρακτηρίζοντας παράνομο τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων- σήμερα, πέντε μέρες μετά την δημοσιοποίηση της επίμαχης «ερμηνευτικής» εγκυκλίου, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι τα προβλεπόμενα θα ισχύσουν για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

«Κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του, δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ).

Εντωμεταξύ, οι συνταξιουχικές οργανώσεις του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ερχόμενη Τρίτη, έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Στο έγγραφο, δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ ως ημερομηνία εφαρμογής η 1η Ιανουαρίου 2022.

Το ότι οι προβλέψεις της εγκυκλίου ΔΕΝ έχουν αναδρομική ισχύ, αφορά στην μη αναζήτηση χρημάτων από τους συνταξιούχους για τα προηγούμενα έτη.

Όπως, αναφέρεται ρητά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 (οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου) θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν κανονικά την δεύτερη εθνική σύνταξη ως «προσωπική διαφορά». Δηλαδή, έως ότου η διαφορά αυτή μηδενιστεί, θα συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις δοθούν. Άρα, η σύνταξη θα «παγώσει».

Όσο για τους δικαιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, μας το εξηγεί με σαφήνεια η εγκύκλιος:

«σε περίπτωση που μετά την 13.05.2016 το ίδιο πρόσωπο λάβει και δεύτερη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) θα υπολογιστεί το αναλογούν ποσό της εθνικής σύνταξης και έπειτα θα εφαρμοστούν οι κανόνες σώρευσης που αναλύονται ανωτέρω, προκειμένου το συνολικό ποσό εθνικής σύνταξης που χορηγείται, να μην ξεπερνά το πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης (384€). Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανεξαρτήτως του είδους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και της προέλευσης (εξ ιδίου ή κατά μεταβίβαση) του δικαιώματος».

Δηλαδή, οι συντάξεις ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Όμως, οι μετά το νόμο Κατρούγκαλου συνταξιοδοτηθέντες, είναι εκλογικά μετρήσιμοι, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, θα είναι σημαντικά λιγότεροι στις επόμενες εκλογές.

Κάπως έτσι, εργατολόγοι, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ανέδειξαν το θέμα, εμφανίζονται από την κυβέρνηση να… παρεξήγησαν.

Κάπως έτσι, ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος συνέταξε τον ασφαλιστικό νόμο και ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης, ο οποίος προώθησε ασφαλιστική μεταρρύθμιση βασισμένος στον νόμο Κατρούγκαλου, θα πρέπει να παρακολουθήσουν… σεμινάρια για το περιεχόμενο των νομοθετημάτων τους.

Κάπως έτσι, οι μετά τις 13 Μαϊου 2016 συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το «παράνομο» μέρος της σύνταξης…

… και η κυβέρνηση θα ζητήσει, προσεχώς, την ψήφο τους.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου