Όταν στην Αθήνα της δραχμής έβρισκες δυάρι με 200 ευρώ στο Παγκράτι

 

Τελικά η Αθήνα έχει φθηνά ή ακριβά ενοίκια; Πόσο έχει επηρεάσει τις τιμές τους η έλευση του ευρώ αλλά και η εξάπλωση του Airbnb τα τελευταία χρόνια;  

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ειδικά την τελευταία τριετία παρατηρείται μια ιλιγγιώδη αύξηση στις τιμές των ενοικίων στην Αθήνα, η οποία φτάνει ακόμη και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. ενοικιαστή.

Με μια απλή αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση σε κάποια ιστοσελίδα βλέπουμε ότι οι τιμές που «παίζουν» σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας κυμαίνονται από τα 600 ευρώ για ένα δυάρι και μπορεί να ξεπεράσουν τα 1000 ευρώ, αν ψάχνουμε για παράδειγμα ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ή τα βόρεια προάστεια.

 Ακόμα και σε περιοχές λιγότερο ακριβές για ένα τεσσάρι ή πεντάρι τα ενοίκια φτάνουν ή και ξεπερνάνε τα 800 με 900 ευρώ

Πριν απο 22 χρόνια…

Τι συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα πριν από 22 χρόνια, όταν ακόμα δεν είχε μπεί το ευρώ στη ζωή μας και εθνικό νόμισμα ήταν η δραχμή;

Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής, ο κατώτατος μισθός τότε ήταν στις 155.948 δραχμές (μεικτά), ενώ ένας μέσος εργαζόμενος με δύο τριετίες προϋπηρεσία εισέπραττε λίγο πάνω από τις 180.000 δραχμές (λίγο πάνω από τα 500 ευρώ μεικτά).

 Έτσι, ένα δυάρι στο πολύ «hot» αυτή τη στιγμή, Παγκράτι, μπορούσες να το νοικιάσεις τότε με περίπου 70-75.000 δραχμές (σχεδόν 200 και κάτι ευρώ), σύμφωνα με δημοσίευμα από την εφημερίδα «Τα Νέα» προ 22 ετών.

 Ωστόσο, αν το δούμε καλύτερα, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για τον μισό μισθό κάποιου μέσου εργαζόμενου.

Κάπου σε αυτή την τιμή βρίσκονταν και τα ενοίκια στην περιοχή της Κυψέλης, αλλά και των Αμπελοκήπων για τις γκαρσονιέρες και τα σπίτια μέχρι 40 τ.μ.

Στα πατήσια με 180 ευρώ τον μήνα

Πιο οικονομικά μπορούσε να βρει κανείς ένα μικρό διαμέρισμα στα Πατήσια, όπου οι τιμές κυμαίνονταν περίπου στις 60-65.000 δραχμές το μήνα (180 ευρώ).

Από τις πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση τότε (όπως και σήμερα) ήταν το Κολωνάκι με μια γκαρσονιέρα στην περιοχή του Λυκαβηττού να ξεπερνά και τις 120.000 δραχμές (350 ευρώ), ενώ κάπου τόσα κόστιζε κι ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τότε «άνθιζαν» και οι αγορές ακινήτων με όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα, να το εκμεταλλεύονται.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Το Βήμα» από το 2000, μπορούσε κάποιος με περίπου 20 εκατομμύρια δραχμές (κοντά στα 60.000 ευρώ) να αγοράσει ένα σπίτι 50 τ.μ. σε κάποια περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Άλλες εποχές, άλλες και οι τιμές….

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου