Διάβημα Ιράν: η κυβέρνηση Μητσοτακη επιδίδεται σε πειρατείες για λογαριασμό των ΗΠΑ

 

Πλοίο υπό ιρανική σημαία, που βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κρατείται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακρατεί το φορτίο του και πρόκειται να το αποδώσει στις ΗΠΑ. Σε διάβημα προέβη η κυβέρνηση της Τεχεράνης, που κάλεσε τον επικεφαλής της εκεί ελληνικής διπλωματικής αποστολής και επέδωσε διαμαρτυρία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «διεθνή πειρατεία».

Υπενθυμίζεται ότι οι εις βάρος του Ιράν κυρώσεις είναι μονομερείς και παράνομες.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που επικαλείται τον οργανισμό λιμένων και ναυτιλίας του Ιράν, το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο, αντιμετώπισε κακές καιρικές συνθήκες και κάποια τεχνικά προβλήματα, που οδήγησαν το πλήρωμα του να καλέσει για βοήθεια. Εκπρόσωπος του (ελληνικού) Λιμενικού Σώματος φέρεται να δήλωσε ότι «μετά από αίτημα του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έξοδα αυτής της χώρας». Δηλαδή κατάσχεται παρανόμως και αποδίδεται ληστρικά στις ΗΠΑ, λόγω των παράνομων μονομερών κυρώσεων.

Παράλληλα, στις 24 Μαϊου, δημοσιεύτηκε σε ξένα μέσα, και πάλι, η κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου, που μετέφερε ρωσικό τάνκερ, στα ελληνικά ύδατα, και πάλι για να αποδοθεί στις ΗΠΑ. Δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για άλλο πλοίο, ή για το ίδιο, δηλ., πλοίο υπό ιρανική σημαία αλλά με ρώσους ναυτικούς, όπως μετέδιδε το γαλλικό πρακτορείο.

Πηγή: thepressproject.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου