Ηλεκτρικό Ρεύμα -Ινστιτούτο Καταναλωτών: Οι αυξήσεις οφείλονται στο χρηματιστήριο, όχι στο Ουκρανικό

 

Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, δεν οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στο ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα μετατράπηκε σε χρηματιστηριακή αξία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, καταρρίπτοντας έτσι ένα από τα κυβερνητικά σαθρά αφηγήματα που αποδίδουν τις αυξήσεις στην ενέργεια αποκλειστικά στην πολεμική σύρραξη. 

«Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας πέρνα μέσω του χρηματιστηρίου, ενώ στο σύνολο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ηλεκτρική ενέργεια που περνά μέσω των χρηματιστηρίων τους αντιστοιχεί σε κλάσμα της παραγωγής που φτάνει το ανώτατο στο 30% περίπου», τονίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, με την ανακοίνωσή του να έχει ως εξής:

1. Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των λογαριασμών ρεύματος έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα οι καταναλωτές τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να στενάζουν.
 
2. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας στηρίζει και συμμετέχει την συλλογική αγωγή της γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας- ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ κατά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των Καταναλωτών.
 
3. Το βασικό πρόβλημα όμως, είναι το γεγονός ότι η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, δεν οφείλεται -όπως διαδίδουν τα διάφορα παπαγαλάκια- στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στο ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα μετατράπηκε σε χρηματιστηριακή αξία.
 
4. Αυτό έγινε μέσω της δημιουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας με τον Ν. 4512/2018 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέτοχοι του χρηματιστηρίου ενέργειας (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.) είναι:
  • ΛΑΓΗΕ (22%)
  • ΑΔΜΗΕ (20%)
  • ΔΕΣΦΑ (7%)
  • Χρηματιστήριο Αθηνών (21%)
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) (20%)
  • Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) (10%).
 
5. Από το χρηματιστήριο αυτό πέρνα το 100% της παραγόμενης και πωλούμενης ενέργειας  ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας και η τιμή του διαμορφώνεται όχι από το μείγμα της παραγωγής του, όπως και θα ήταν το λογικό, αλλά από το ακριβότερο τμήμα του μίγματος, δηλαδή του φυσικού αερίου.
 
6. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας πέρνα μέσω του χρηματιστηρίου, ενώ στο σύνολο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ηλεκτρική ενέργεια που περνά μέσω των χρηματιστηρίων τους αντιστοιχεί σε κλάσμα της παραγωγής που φτάνει το ανώτατο στο 30% περίπου.
 
7. Με απλά λόγια, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας, ενίσχυσαν την κερδοσκοπία η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο των μηχανισμών παραγωγής και διανομής της ενέργειας στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, που αποτελεί πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν.
 
8. Σήμερα, στη χώρα μας είναι εγκατεστημένες μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περίπου 5.000 MW, που το 2020 κάλυψαν το 36% της ζήτησης. Υπό αδειοδότηση βρίσκονται νέες μονάδες ισχύος 6.345 MW. Θα τις υλοποιήσουν οι ίδιοι όμιλοι που «επιχειρούν» και στον τομέα των ΑΠΕ. Όλες αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου υπερβαίνουν σε ισχύ ακόμα και την αιχμή της ζήτησης στη χώρα μας!
 
9. Εφόσον εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η παραπάνω πολιτική της μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, σε εμπόρευμα και μάλιστα σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα, η κατάσταση για τους καταναλωτές θα εξακολουθεί να επιδεινώνεται και θα βρεθούμε στο σημείο να εξαπλώνεται η φτώχεια – ενεργειακή και μη-  με ραγδαίους ρυθμούς.
 
10. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται  και στην όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία υπέβαλαν πρόσφατα κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και όχι το οριακό κόστος. Εννέα χώρες, μεταξύ τους η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απέρριψαν την πρόταση, με στόχο να διαφυλάξουν τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, καθώς και την φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης των πάντων που, άλλωστε, κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
11. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, τιμώντας το καταστατικό του και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το καταναλωτικό κίνημα, έθεσε υπόψη της Ομοσπονδίας μας τους παραπάνω προβληματισμούς του και ζήτησε να γίνει θέση της Ομοσπονδίας των καταναλωτικών οργανώσεων Ελλάδας η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, άλλως ο περιορισμός της δραστηριότητας του σε κλάσμα που δεν θα υπερβαίνει το 10%.
 
12. Πιστεύουμε ότι είναι η μόνη ορθή θέση για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
13. Θεωρούμε ότι στην κρίσιμη κατάσταση που έχουμε εισέλθει, θα πρέπει να πάρουν θέση όλα τα πολιτικά κόμματα και η τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, καθώς και οι μαζικοί φορείς.
 
14. Για το λόγο αυτό αποστείλαμε εκτενή επιστολή προς την κυβέρνηση,τα κόμματα της Βουλής, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους δήμους της Πελοποννήσου, τους μαζικούς φορείς των νομών της Πελοποννήσου και ζητήσαμε την άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, είτε την δραστική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται μέσω αυτού και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 10% της όλης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η τιμή του ρεύματος θα πρέπει να διαμορφώνεται από το μίγμα της παραγωγής του και όχι από το ακριβότερο τμήμα του μίγματος.
 
15. Κάπου ορισμένοι θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των Καταναλωτών με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου