Εφιάλτης για την ΕΕ: Έως το 2024 η ενεργειακή κρίση - Χωρίς θέρμανση εκατομμύρια πολίτες εν όψει νέου σοκ στην προσφορά

 

Γιατί  οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στο έλεος της φύσης εν όψει ενός κρύου χειμώνα – Το ακριβό αμερικανικό LNG και το εφιαλτικό σενάριο του χειμερινού παγετωνα

Οι χειρότεροι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης που διατυπώθηκαν την προηγούμενη άνοιξη και το καλοκαίρι όσον αφορά τον ερχόμενο χειμώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάπως κατευναστεί, αλλά φαίνεται αυτό να ισχύει μόνο προσωρινά.

Νωρίτερα φέτος, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και κατέστη σαφές ότι η σύγκρουση θα διαρκούσε για μήνες, αν όχι χρόνια, η ΕΕ  αντιμετωπίζει σε καθεστώς ενεργειακής κρίσης έναν ιδιαίτερα κρύο χειμώνα.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, πολλές από τις οποίες έμμεναν αχρησιμοποίητες τα τελευταία χρόνια δεν έχουν την απαραίτητη πληρότητα με το δεδομένο μιας σταθερής προμήθειας από τη Ρωσία μέσω των αγωγών Nordstream I και II, και η δολιοφθορά σε αυτούς του αγωγούς αναζωπύρωσε τα σενάρια για ένα νέο σοκ στην προσφορά ενέργειας.
 


Η αποτυχία των ΑΠΕ

Η ίδια ώρα ο προσγειώθηκαν οι προσδοκίες για μεγάλο μέρος του βασικού φορτίου του ηλεκτρικού δικτύου της ΕΕ που αντιμετώπιζαν αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Ήδη από τα μέσα του περασμένου έτους, σημειώθηκε ότι ο άνεμος δεν φυσούσε και η παραγωγή των ηλιακών πάρκων ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Αυτά τα δύο γεγονότα φάνηκαν έτοιμα να συγκλίνουν και να διαμορφώσουν ένα ζοφερό σενάριο για τον χειμώνα του 2022-2023.

Προσωρινές λύσεις (;)

Κατευνάστηκαν οι χειρότεροι φόβοι, η ΕΕ επέβαλε στη Νορβηγία την παραγωγή επιπλέον 90 δισ κυβικών μέτρων αερίου για να αρχίσουν να γεμίζουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποθήκευσης.

Τότε βέβαια ανέκυψε και το ζήτημα της τιμής: Οι ΗΠΑ απάντησαν με μια μαζική μεταφορά δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG, κυρίως από τα εργοστάσια του Gulf Coast Cryo, και σιγά σιγά οι πιο έντονοι φόβοι για τις αρχές της άνοιξης κατευνάστηκαν - το ίδιο δεν συνέβη βέβαια όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος του ακριβού LNG

Τώρα η WSJ αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό γεμάτες, χάρη στις - ακριβές βεβαίως - εξαγωγές LNG των ΗΠΑ.

Ο πληθυσμός της Ευρώπης βρίσκεται πλέον στο έλεος της Φύσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
«Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν γεμάτες, η κατανάλωση μειώνεται και τα πετρελαιοφόρα υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι έτοιμα για τη μεταφορά.
 
Η Ευρώπη υποτίθεται ότι βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, αφού η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.


Τι μπορεί να πάει στραβά

Ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά σε αυτό το θετικό σενάριο.
 
Μια παρατεταμένη περίοδος ψύχους ή μια νέα δολιοφθορά σε κάποιν αγωγό θα μπορούσε να ανατρέψει τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ο οποίες δεν περιλαμβάνει ένα plan b απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα, απειλώντας με τη επιβολή δελτίου στην κατανάλωση, διακοπές ρεύματος και μια βαθύτερη οικονομική ύφεση από αυτήν που έχει ήφη προεξοφληθεί.
 
Αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι η προθυμία των καταναλωτών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου θα είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε τον χειμώνα» -το θέμα που τονίζεται όμως από τους αναλυτές της ενεργειακής αγορά είναι πόση πραγματική ελαστικότητα υπάρχει στην ζήτηση.

Η ζήτηση από την Ασία

Η ασιατική ζήτηση, η συμμόρφωση των πολιτών με την επιβαλλόμενη μείωση της ζήτησης και οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά

Η ασιατική ζήτηση, και ειδικότερα η κινεζική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες.

Η εστίαση στο ανατολικό ημισφαίριο είναι κατανοητή, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι το προϊόν της ανάδειξης των εν λόγω οικονομικών περιοχών ως κόμβων παραγωγής και διανομής για σχεδόν τα πάντα - ο κινητηρας της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αυτή η... αμείλικτη ζήτηση, εάν συμβεί, προκαλέσει ένα δευτερογενές σοκ στην προσφορά, καθώς θα αρχίζουν καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι το αποθηκευμένο αέριο αυτόν τον χειμώνα και να αναζητούν νέες προμήθειες για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα του 2023-24.

Το Bloomberg σημείωσε σε ένα άρθρο πρόσφατα, ότι η Κίνα που μεταπωλούσε φορτία αμερικανικού LNG στην ΕΕ δεν θα το κάνει πλέον.

«Η Κίνα δήλωσε στους κρατικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου της να σταματήσουν να μεταπωλούν LNG σε αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία που στερούνται ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλίσει τον δικό της εφοδιασμό για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης».
 
Εάν αυτή η ενέργεια σηματοδοτήσει μια στροφή στις προοπτικές της Κίνας, τότε οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς θα αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό για τις προμήθειες των ΗΠΑ, από τις οποίες το καλοκαίρι έλαβαν τη μερίδα του λέοντος.

Τα φορτία LNG, άλλωστε, είναι πολύ εύκολο – και αποτελεί συνήθη πρακτική – να ανακατευθούν προς οποιοδήποτε λιμάνι.

Θα «σκοτώσουν» τη ζήτηση

Η δεύτερη κρίσιμη παράμετρος είναι πώς θα επιβιώσει η ΕΕ αυτό το χειμώνα χωρίς τις δρακόντειες περικοπές στην κατανάλωση.

Η συμμόρφωση με τις κρίσιμες κατευθύνσεις για τη μείωση της ζήτησης θα καθορίσει εάν η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ θα βρεθεί στο έλεος του καιρού αυτόν τον χειμώνα.

Ο Michael Bradshaw, καθηγητής παγκόσμιας ενέργειας στο Warwick Business School επισημαίνει: «Είμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα ότι υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί στην ικανότητα αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα.
 
Αυτό σημαίνει ότι ο διπλασιασμός της μείωσης της ζήτησης είναι ζωτικής σημασίας, είναι ο κρίσιμος παράγοντας στην εξίσωση».

«Πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά.
 
Εάν ο παγωμένος καιρός αυξήσει τη ζήτηση, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν και οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε επίπεδα … στρατόσφαιρας και τα δημόσια οικονομικά των κρατών - μελών της ΕΕ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν έναν ανταγωνισμό μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης για προμήθειες LNG».


Η κατανάλωση στις ΗΠΑ

Και αυτό μας οδηγεί στο τρίτο σημείο.
 
Οι υψηλές τιμές του άνθρακα οδήγησαν τις αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε φυσικό αέριο αυτό το καλοκαίρι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα έπρεπε να είχε κρατήσει τις τιμές υψηλότερες από ό,τι ήταν.
 
Τι συνέβη;
 
Θυμάστε εκείνη τη φωτιά στο εργοστάσιο LNG στο Freeport κοντά στο Galveston τον Ιούνιο;
Είχε ως αποτέλεσμα να επαναφέρει το 2-BCFD στην αγορά και να είναι διαθέσιμο για χρήση έναντι εξαγωγής.
 
Ως εκ τούτου, μόνο ~4% κάτω από τους μέσους όρους 5 ετών όσον αφορά το απόθεμα.
Ελλείψει μεγάλης αύξησης των γεωτρήσεων φυσικού αερίου, ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε όσον αφορά τη στενότητα στην προσφορά.

Τα εφιαλτικά σενάρια

Οι προκλήσεις για την ΕΕ θα παραμείνουν μέχρι την περίοδο θέρμανσης του 2023-24, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη Βόρεια Αμερική.
 
Αυτό θα οδηγήσει πάλι σε έκρηξη τις τιμές του φυσικού αερίου που μειώθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο.

Ποιοι θα επωφεληθούν από το arbitrage στις τιμές

Επί παραδείγματι, η ARC Resources, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικου αερίου στον Καναδά, με υψηλά περιθώρια κέρδους και πρόσβαση στους νότιους κόμβους LNG των ΗΠΑ και ανατολικά στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του Τορόντο και του Μόντρεαλ.
 
Η ARX έχει πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση και σχέδια ανάπτυξης που καλύπτονται από τη ροή δωρεάν κεφαλαίων.
 
Καταβάλλει μέτριο μέρισμα, με απόδοση επί του παρόντος 2,7%.
 
Υπάρχουν και άλλα που αξίζει να ληφθούν υπόψη.
 
Τα κοιτάσματα και η πρόσβαση στην αγορά
 
Η Tourmaline Oil Corp κατέχει επίσης μια από τις μεγαλύτερες γεωτρήσεις αερίου της χώρας και σε αντίθεση με τις μεγάλες αμερικανικέ αερίου σεν έχει πρόσβαση στην αγορά.
Οι EQT και CNX Resources μεταξύ άλλων αντλούν από το τεράσιο κοίτασμα Marcellus τα αποθέματά τους.

Το κοίτασμα Marcellus είναι απομονωμένο πίσω από τα Απαλάχια Όρη χωρίς πρόσβαση με αγωγούς στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης.
Παρά την πολυετή προσπάθεισ των κατασκευαστών αγωγών για την απόκτηση αδειών για την κατασκευή του αγωγού Mountain Valley και του αγωγού Atlantic Coast Pipeline, και οι δύο εξακολουθούν να είναι ελλιπείς χωρίς σαφή δρομολόγηση για την ολοκλήρωση των projects λόγω της απρονοησίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι παραγωγοί αυτοί βέβαια, θα ενισχύσουν την κατανάλωση στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ θα βρεθεί στο έλεος της παγωνιάς…

Πηγή: bankingnews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου