Αμερικανικό «κάζο»

 

Ο 21χρονος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να πάει στη φυλακή για πολλές δεκαετίες. Αλλά το «κάζο» πώς θα ξεπλυθεί;

Του Μιχάλη Ψύλου *

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως αυτή τη φορά η περίπτωση είναι ιδιαίτερη. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στρατιωτικών μυστικών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το σκάνδαλο Wikileaks το 2010 και τον Τζούλιαν Ασάντζ.

Αλλά, γιατί η «πηγή» δεν είναι κατάσκοπος, ούτε πληροφοριοδότης όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το 2013.

Είναι ένας 21χρονος Αμερικανός στρατιωτικός, ο Τζακ Τερσέιρα, που εργαζόταν ως τεχνικός υπολογιστών της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας, στη Μασαχουσέτη. Ακροδεξιός, ρατσιστής, λάτρης των όπλων, αντισημίτης, φοβερά θεοσεβούμενος και γνωστός gamer με το ψευδώνυμο OG, ο Τερσέιρα απλώς ήθελε να κάνει επίδειξη στους φίλους του, σύμφωνα με τη Washington Post. Οι φίλοι του λένε ότι δεν είναι ένας πληροφοριοδότης που για υψηλά ιδανικά ήθελε να αποκαλύψει αδικήματα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Έχοντας διαβάθμιση ασφαλείας top secret, όπως και άλλοι 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί, ο Τερσέιρα ανέβασε στο Διαδίκτυο εκατοντάδες κείμενα και φωτογραφίες διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου. Πληροφορίες απόρρητες που είχαν συγκεντρώσει με κόπο οι πράκτορες της CIA και των άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, για εχθρούς και συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών φίλους.

Ο Τζιμ Χάιμς, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ, είναι έκπληκτος. «Έχουμε να κάνουμε με ένα 21χρονο παιδί, που προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους φίλους του, όχι τους κορυφαίους κυβερνοκατασκόπους του Πεκίνου ή της Ρωσίας» είπε στο CNN. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας εδώ για να διορθώσουμε αυτό το σύστημα που επιτρέπει συνεχώς τη διαρροή πληροφοριών» πρόσθεσε.

Ο 21χρονος στρατιωτικός λέγεται ότι αρχικά αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα, στη συνέχεια τα φωτογράφισε στο σπίτι και τα δημοσίευσε σε ένα chat με περίπου 25 μέλη. Αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου όσον αφορά την προστασία του απόρρητου υλικού της. Το κίνητρο του νεαρού στρατιώτη δεν φαίνεται να ήταν το οικονομικό κέρδος, η επιθυμία για δόξα ή η πολιτική καταγγελία. Η δράση του οφειλόταν απλώς στην επιθυμία να εντυπωσιάσει και να κερδίσει φίλους. Ένα μέλος της ομάδας είπε στη Washington Post: «Δεν νομίζω ότι είχε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό με τη δημοσίευσή του. Είναι επικριτικός στην κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τους περισσότερους ακροδεξιούς αυτές τις μέρες».

Ο Τερσέιρα αντιμετωπίζει τώρα ποινική δίωξη. Ανάλογα με τις κατηγορίες, ο 21χρονος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να πάει στη φυλακή για πολλές δεκαετίες. Αλλά το «κάζο» πώς θα ξεπλυθεί; Όσο περισσότερα βγαίνουν στη φόρα για την υπόθεση, τόσο πιο ενοχλητικό φαίνεται το κάζο για τις υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών!

* Μιχάλης Ψύλος, psilosm@naftemporiki.gr, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου