Ο πληθωρισμός …μειώνεται αλλά η ακρίβεια παραμένει – «Φωτιά» τα τρόφιμα

 

Στο 4,6%, όσο περίπου και τον Νοέμβριο του 2021, υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή από το 6,1% τον Φεβρουάριο, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης να καταγράφουν μείωση 25,8% και 21,8%.

Ωστόσο ο δείκτης του κλάδου των τροφίμων αλλά και των μεταφορών παραμένει σε διψήφια ποσοστά αύξησης της τάξης του 14,3%, αποτυπώνοντας έτσι τις διαδοχικές ληστρικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια που εξακολουθούν να κάνουν «κόλαση» το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και ειδικά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται κυρίως στην σημαντική υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ και τα παντοπωλεία αλλά και στις μεταφορές επιβατών με μέσα μεταφοράς δεν λένε να πέσουν.

Κι όλα αυτά παρότι υποχωρούν σημαντικά οι τρεις κύριοι παράγοντες που όπως δήλωναν τα κυβερνητικά στελέχη εκτίναξαν τον πληθωρισμό. Δηλαδή η ενέργεια (ρεύμα και ορυκτά καύσιμα),οι πρώτες ύλες (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) και τα μεταφορικά.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το φυσικό αέριο καταγράφει για τον Μάρτιο αύξηση της τιμής του κατά 9,2%, το υγραέριο 16,4% και τα στερεά καύσιμα κατά 24%. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές απαλείφονται από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 25,8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 21,8%, ενώ και τα παράγωγα πετρελαίου (βενζίνη, ντίζελ κίνησης λιπαντικά) καταγράφουν μείωση των τιμών τους κατά 7,2%. Με τα τελευταία πάντως τον Απρίλιο να τραβούν και πάλι την ανηφόρα!

Στο καλάθι των τροφίμων (στο 14,3% ετησίως) οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε κάποιες περιπτώσεις με ρυθμούς υπερτετραπλάσιους σε περιπτώσεις του μέσου πληθωρισμού, με τις αυξήσεις της κατηγορίας να συνιστούν το 2,5% από το 4,6% του πληθωρισμού για τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά είχαν ετήσια αύξηση των τιμών τους κατά 23,1%, τα κρέατα 19,8%, τα έλαια και τα λίπη 17,5%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 15,6%, ο καφές το κακάο και το τσάι 14%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 13,4% ενώ στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και των εμφιαλωμένων νερών και των χυμών καταγράφονται αυξήσεις τιμών κατά 9,2% και στις τιμές των λαχανικών καταγράφεται αύξηση κατά 8,8%.

Ετήσιες και μέσες ετήσιες μεταβολές (%) ΔΤΚ
Μεγάλη αύξηση κατά 14,4% καταγράφεται στα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 17,8% στα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού και κατά 13,9% στα φαρμακευτικά είδη.

Στο ύψος των προηγούμενων μηνών παράμειναν οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια και τα κόμιστρα των μεταφορών. Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια αεροπλάνων καταγράφουν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 32,2% οι μεταφορές με πλοία 12,9% ενώ τα κόμιστρα των ταξί καταγράφουν αύξηση κατά 32,9%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα καταγράφουν αύξηση 8,8%, στα μεταχειρισμένα 10,5% στα μοτοποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες 7,6%, ενώ και τα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ καταγράφουν αυξήσεις τιμών κατά 11,4%.

Από τις υπόλοιπες υπηρεσίες, το πακέτο των διακοπών καταγράφει αύξηση τιμής κατά 13,8%, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι κατά 8,8%, τα ξενοδοχεία – πανδοχεία – μοτέλ είχαν αυξήσεις τιμών κατά 8,4%, ενώ τα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 7,6%.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου