Αυτή τη χώρα θέλουμε; – Πόσο Ευρώπη είμαστε με τον Μητσοτάκη;


Του Δημήτρη Χρήστου

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από την οργάνωση RSF (Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα) σε σύνολο 180 χωρών για το 2022, θα έπρεπε να προκαλούν τον θυμό των πολιτών για την κατάσταση στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας», όπως είχαν χαρακτηρίσει την Ελλάδα οι New York Times. Η Ελλάδα λοιπόν, σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στην 107 θέση! Αυτή τη χώρα θέλουμε;

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται μέχρι τη θέση 55, όπου βρίσκεται η Κύπρος. Συγκεκριμένα, η Γερμανία βρίσκεται στην 21η θέση, η Γαλλία στην 24η, η Βρετανία στην 26η, το Βέλγιο στην 31η και Βόρεια Μακεδονία στην 38η. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν φέτος την 45η θέση. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, με την οποία η Ελλάδα έχει συγκριθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην 72η θέση.

Σε ότι δε αφορά άλλους τομείς η κατάσταση έχει ως εξής: Στον οικονομικό δείκτη στη θέση 134, στον κοινωνικό δείκτη στη θέση 130, στον πολιτικό δείκτη στη θέση 100, στο νομικό δείκτη στη θέση 92, και στον δείκτη ασφαλείας στη θέση 91. «Μη δίνετε σημασία» είπε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, υποστηρίζοντας πως δεν είναι σοβαρή οργάνωση οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Μόνο που στη συζήτηση που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post για την ετήσια έκθεση της οργάνωσης, παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν. Ούτε αυτός φαίνεται πως είναι σοβαρός!

Είναι όμως σοβαρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έκανε κάτι που κανένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός δεν διανοήθηκε να κάνει. Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη όχι μόνο για την ΕΥΠ με τις γνωστές τραγικές για τη δημοκρατία συνέπειες, αλλά και την ευθύνη της Κρατικής Τηλεόρασης και του Κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων!

Η κυρίαρχη προπαγάνδα

Ουσιαστικά, μέσω των παρεμβάσεων του κράτους με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ, αλλά κυρίως μέσα από τον έλεγχο των συστημικών Μέσων, ιδιοκτησίας των επιχειρηματικών ελίτ που τον προστατεύουν, καταφέρνει να στέκεται στην εξουσία παρά τα διαδοχικά σκάνδαλα. Και αυτό συνεχίζεται χωρίς τις αντίστοιχες συνέπειες, διότι η κυρίαρχη προπαγάνδα θεωρεί την Δημοκρατία πολυτέλεια έως και εμπόδιο στα σχέδια των ελίτ να θησαυρίζουν χωρίς κανένα έλεγχο. Θεωρούν μάλιστα πως η τραγωδία των Τεμπών δεν τους πλήττει, γιατί σχεδόν έχει ξεχαστεί!

Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας με περιορισμένη πολιτική αγωγή, δεν κάνει χρήση της δημοκρατίας χωρίς να αναλαμβάνει υποχρεώσεις και να ασκεί τα καθήκοντά του. Η φτώχεια προκαλεί απελπισία και η πελατειακή εξάρτηση από το κόμμα που κυβερνά, υποταγή. Αν όλα αυτά που καταγράφονται στην έρευνα της οργάνωσης RSF ήταν καθοριστικής σημασίας κριτήρια για να αποφασίσουν οι πολίτες τι θα ψηφίσουν, η ΝΔ που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό πολιτικό σχήμα, απόλυτα ελεγχόμενο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκλογές θα είχαν ήδη κριθεί. Δεν είναι όμως. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απειλούνται, όπως είδαμε, πως θα χάσουν τη δουλειά τους αν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ που ευεργετεί με δεκάδες αναθέσεις τα αφεντικά τους.

Το τερμάτισε στο Επικρατείας

Όμως η αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο προκαλώντας την οργή και τη θλίψη φιλελευθέρων υποστηρικτών του κόμματος, όταν ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλοι πλέον κατάλαβαν πως η ΝΔ που ήξεραν ή θα ήθελαν, δεν υπάρχει πιά. Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει μετατραπεί σε μια αγέλη που υπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα του αφέντη και των επιχειρηματικών ελίτ που τον στηρίζουν. Και αυτό είναι νέο στοιχείο που δεν έχει ακόμα μετρηθεί στο προεκλογικό φίνις.

Όλα αυτά δεν ξέφυγαν από παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες. Ο ναύαρχος ε.α. Χρ. Καραδήμας για παράδειγμα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Τα μηνύματα αυτής της επιλογής για αρκετούς αναλυτές κρίνονται σαν ιδιαίτερα σοβαρά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης της βάσης του κόμματος, αλλά αντίθετα έχουν το άρωμα της επιδίωξης του πρωθυπουργού για ένα ακραιφνές “μητσοτακικό” κόμμα»

Ίδωμεν…

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου