Aδιανόητη επιστολή: Μην μαζεύετε βοήθεια, δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε!

 

Εδώ και μέρες ο λαός απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα, σωματεία και συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, μαθητικά συμβούλια, συνολικά οι μαζικοί φορείς οργανώνουν ένα πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης προς τον λαό της Θεσσαλίας, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα στα χωριά της Καρδίτσας, στον Βόλο, στα Τρίκαλα, σε περιοχές της Λάρισας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, με μια αδιανόητη επιστολή του προς όλους τους Δήμους της χώρας επισημαίνει ότι «από την επικοινωνία της ΚΕΔΕ με τις δημοτικές αρχές, προκύπτει ότι δεν ζητήθηκε η συγκέντρωση τροφίμων, νερών κ.λπ. Ως εκ τούτου απευθύνει έκκληση να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση τέτοιων ειδών, τα οποία και δεν ζητήθηκαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν προς το παρόν».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτή την επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, οι δήμοι δεν πρέπει να συγκεντρώσουν βοήθεια για τους πληγέντες, γιατί οι Δημοτικές Αρχές στην Θεσσαλία δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Πρόκειται για αίσχος! Για ένα αίσχος που όσοι έχουν βρεθεί στις πληγείσες περιοχές το έχουν δει από κοντά.

Άλλωστε μέχρι και σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν έχει φτάσει κανένας κρατικός φορέας (υπουργείο, περιφέρεια, δήμοι) και μόνος συμπαραστάτης των αποκλεισμένων χωριών είναι οι συγχωριανοί τους, η πολύτιμη αλληλεγγύη που εκφράζεται και οργανώνεται από αγροτικούς συλλόγους, εργατικά κέντρα, κ.λπ.

Οι δημοτικές αρχές της Θεσσαλίας δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πρόληψη! Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των καταστροφών και τώρα στυλώνουν τα πόδια και δηλώνουν ότι δεν μπορούν διαχειριστούν ούτε την αλληλεγγύη, τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τον λαό όλης της χώρας!

Με άλλη επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «ενημερώνει» τους Δήμους όλης της χώρας για «τη βοήθεια που μπορούν να αποστείλουν στοχευμένα» στους Δήμους της Θεσσαλίας, η οποία αφορά μηχανήματα έργου, ενώ σε ορισμένους Δήμους περιλαμβάνει ακόμη εμφιαλωμένα νερά, αλλά σε κανέναν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα που οι δημοτικές αρχές σηκώνουν «λευκή πετσέτα» και αρνούνται να συγκεντρώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, τα σωματεία και οι φορείς του λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας όχι μόνο έχουν συγκεντρώσει τη βοήθεια από όλη την Ελλάδα, αλλά ήδη έχουν διανείμει ένα μεγάλο μέρος της, προσπερνώντας κάθε εμπόδιο.

Για παράδειγμα, το Στέκι Πλημμυροπαθών Παλαμά μοίρασε με βάρκες φαγητό, νερό και φάρμακα στους κατοίκους χωριών που παραμένουν αποκλεισμένα. Στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου παραδόθηκε ήδη το πρώτο μέρος βοήθειας που μάζεψε ο λαός της πόλης. Σε Τρίκαλα και Βόλο, τα εργατικά Σωματεία συνεχίζουν να μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης. Παραδόθηκαν ήδη, σε Καρδίτσα και Λάρισα, οι πρώτες παλέτες με νερά που συγκέντρωσαν Συνδικάτα της Αττικής. Αντιπροσωπεία μάλιστα των Συνδικάτων της Αθήνας μετέβη στον Παλαμά, όπου βοήθησε στον καθαρισμό σπιτιών, στην μόνη οργανωμένη παρέμβαση στην περιοχή μετά από πέντε ημέρες.

Η λαϊκή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη για ακόμη μια φορά θα περάσει πάνω από την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής! 

Από 902.gr – Στη φωτογραφία μέλη του Στεκιού Πλημμυροπαθών Παλαμά, που και οι ίδιοι είναι πλημμυροπαθείς, μοιράζουν βοήθεια με βάρκες

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου