Καταστροφικές συνήθειες…


Tου Αριστοτέλη Γ. Καλλή

Κάπου διάβασα πως «είμαστε ότι αλλάζουμε και το κάνουμε γι’ αυτό που είμαστε.»

Επειδή λοιπόν ο χρόνος είναι σαν ένα παιχνίδι εγκλωβισμένο μέσα σε μια παλιά βιτρίνα… Όπως τα όνειρα μας (όσα πια έχουν απομείνει), ήρθε ο καιρός να σπάσει η βιτρίνα και τα θρύψαλα αυτής να γίνουν οι προάγγελοι μιας αλλαγής όπου η αναλγησία της εξουσίας των ολίγων να είναι η εξαίρεση σε μια ζωή που θα διεκδικεί και θα ορίζει το δίκαιο, ως δίκαιο των πολλών σε μια κατεχόμενη χώρα όπου η ελπίδα οδηγείται κάθε πρωί ένα ακόμη βήμα προς το εκτελεστικό απόσπασμα… Σε μια κατεχόμενη χώρα όπου οι αριθμοί ευημερούν έναντι των ανθρώπων… Σε μια κατεχόμενη χώρα που κάποτε ήθελε να ‘ναι ελεύθερη… αλλά που έμαθε με τα χρόνια να διοικείται από ραγιάδες, αξιωματούχους και εκτελεστές του δημοσίου συμφέροντος, που έμαθε να καταργεί το Σύνταγμα, και να γεννά νόμους και διατάγματα κατά παραγγελίαν… μίας καταρρέουσας Ευρώπης τραπεζιτών και χρηματιστών.

Που έμαθε με τα χρόνια πως δεν χρειάζεται αρετήν και τόλμη η δουλεία κι έγινε ραγιάς ο μέχρι τότε ελεύθερα σκεπτόμενος, και ο ραγιάς συνήθεια, και η συνήθεια νόμος… Παράνομος και καταχρηστικός ενός κατ’ όνομα κράτους που δεν ορίζει ούτε τα σύνορά του, ούτε τις αποφάσεις του, ούτε την ευημερία των πολιτών του.

…Και όπως λεν όταν η συνήθεια γίνει μέρος της ζωής του καθ’ ενός, τότε γίνεται η δευτέρα φύσις τού ανθρώπου… Και τον ορίζει μέχρι τον θάνατο του… Θάνατο χωρίς επιστροφή… χωρίς Ανάσταση… χωρίς Ανάταση… χωρίς μέλλον και προοπτική.

Αντισταθείτε… όπως θα λέγε κι ο ποιητής… Γιατί είναι άλλο να ξυπνάς εσύ ως δούλος που το επέλεξες κάποτε σαν τρόπο ζωής υπηρετώντας τούς καταστροφείς σου, κι άλλο να ξυπνούν δούλοι τα παιδιά σου, και τα παιδιά των παιδιών σου που δεν έφταιξαν σε τίποτα… Που δεν συνέφαγαν, ούτε συνέπραξαν στην καταστροφή και στην υποδούλωση μιας κάποτε περήφανης χώρας πού αγωνιζόταν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Εθνική Ανεξαρτησία.

* Ο Αριστοτέλης Γ. Καλλής είναι Επ. Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, πτ. Πολιτικού Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών, nemeahistory.blogspot.com

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου