ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές παραδέχονται πως χρηματοδοτούν «εγκλήματα πολέμου»


Του Ανδρέα Κοσιάρη

Σε νέα ύψη έφτασαν τα επίπεδα υποκρισίας και εθελοτυφλίας των Αμερικανών Δημοκρατικών γερουσιαστών, που υπερψήφισαν στη Γερουσία πακέτο που παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ και απαγορεύει τη χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ ταυτόχρονα στις ομιλίες τους αναγνώριζαν πως στη Γάζα συντελούνται εγκλήματα πολέμου.

Το πακέτο υπερψηφίστηκε στην αμερικανική Γερουσία με ψήφους 66 υπέρ έναντι 33 κατά, και αφορούσε ένα συνολικό πακέτο χρηματοδότησης ύψους 95 δισ. δολαρίων σε Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιέχεται «απαγόρευση της αμερικανικής χρηματοδότησης στην Υπηρεσία Έργων και Αρωγής του ΟΗΕ [UNRWA]», αλλά και πιο αυστηρά κριτήρια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα αφενός στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να συγκεντρώνει μεγαλύτερο απόθεμα οπλικών συστημάτων για το Ισραήλ, και αφετέρου στον Αμερικανό πρόεδρο να μην ενημερώνει το Κογκρέσο για την αποστολή οπλισμού σε αυτό.

Ενώ ορισμένοι από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζεφ Μέρκλι, ψήφισαν κατά του πακέτου, εντύπωση προκάλεσαν οι θετικές ψήφοι ορισμένων Δημοκρατικών, που στις ομιλίες τους αναγνώρισαν ότι στη Γάζα συντελούνται εγκλήματα πολέμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος μάλιστα προλόγισε την ανάρτηση της ομιλίας του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) με τα λόγια «Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κατάσταση στη Γάζα έχει μετατραπεί από εφιάλτη σε κόλαση». Στην ίδια του την ομιλία μίλησε για τις συνθήκες ακραίας πείνας που επικρατούν στη Ράφα, όπου συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η πλειοψηφία τους εκτοπισμένοι. Μίλησε για παιδιά που πεθαίνουν από ασιτία χαρακτηρίζοντάς το «έγκλημα πολέμου» και αυτούς που το κάνουν «εγκληματίες πολέμου». Κι έπειτα, σαν να μην προηγήθηκαν όλα αυτά, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το πακέτο, όπως κι έπραξε.

Η «δικαιολόγησή» του ήταν πως οφείλει να υπερψηφίσει το πακέτο καθώς περιέχει χρηματοδότηση για την Ουκρανία, υποκύπτοντας ουσιαστικά στον εκβιασμό του Λευκού Οίκου προς τα ίδια του τα κομματικά στελέχη. Δήλωσε πως «ελπίζει» ότι ο Μπάιντεν θα εξαρτήσει την περαιτέρω χρηματοδότηση προς το Ισραήλ από το αν το τελευταίο επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το γεγονός ότι το ίδιο νομοσχέδιο που υπερψήφισε στερεί χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυστηροποιεί τις συνθήκες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και δίνει στον Μπάιντεν μεγαλύτερη εξουσία να παραδίδει οπλισμό στο Ισραήλ χωρίς λογοδοσία, δεν φάνηκε να εξαερώνει αυτή την «ελπίδα».

Σε πολύ παρόμοιο μήκος κύματος και μια έτερη θεωρητικά «προοδευτική» γερουσιάστρια, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για όσα πράττει το Ισραήλ στη Ράφα, απάντησε πως «Δεν θα έπρεπε να επιτίθενται στη Ράφα, τελεία». Έπειτα, δήλωσε κι αυτή πως θα υπερψηφίσει το πακέτο διότι «Αυτή τη στιγμή, το πακέτο ασφαλείας αφορά την παροχή χρημάτων στην Ουκρανία».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία παραδοχή των Αμερικανών γερουσιαστών ότι χρηματοδοτούν εγκλήματα πολέμου, αλλά και μία έμμεση παραδοχή τους πως υποκύπτουν στον εκβιασμό τους από τον Λευκό Οίκο, που αποφάσισε ελέω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, να την εξαρτήσει από τη χρηματοδότηση του Ισραήλ.

Είναι όμως και μία παραδοχή που θα έπρεπε να τους οδηγεί στο σκαμνί του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την κατηγορία της διευκόλυνσης της γενοκτονίας που διεξάγει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Πηγή: INFO-WAR

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου