«Ελεύθερη Παλαιστίνη»: Συγγραφέας αρνείται διδακτική υποτροφία από τη Γερμανία


Την άρνησή του να δεχτεί τη χορήγηση διδακτικής υποτροφίας διαμονής από τη Γερμανική Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Ανταλλαγών, δημοσιοποίησε ο Βρετανός Τσάινα Μιέβιλ, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, αντιδρώντας στην «καταστολή της αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους» και την ακαδημαϊκή, πολιτική και κοινωνική λογοκρισία που εφαρμόζεται στη Γερμανία.

Ο Μιέβιλ είχε επιλεχθεί να είναι ανάμεσα σε έξι καλλιτέχνες των συγγραφικών τεχνών, οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Deutscher Akademischer Austauschdienst (Γερμανική Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Ανταλλαγών – DAAD) για να φιλοξενηθούν στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του 2024 και να μοιραστούν τη γνώση τους με φερέλπιδες συγγραφείς.

Όμως ο Μιέβιλ, πολυβραβευμένος αλλά και εξαιρετικά πολιτικοποιημένος στον χώρο της Αριστεράς στη Βρετανία, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει άπραγος όσα συμβαίνουν στη Γερμανία με την καταστολή της αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

«Δεν μπορώ να αποδεχτώ την πρόσκληση της DAAD όταν δεν μπορώ να έχω καμία πίστη ότι το ίδρυμα θα σταθεί απέναντι σε ένα τόσο επαίσχυντο πρόγραμμα καταστολής και αντιπαλαιστινιακού ρατσισμού», έγραψε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Υπηρεσίας, Τζοϊμπράτο Μουκερτζί, αφού πρώτα στηλίτευσε την προσωπική συμμετοχή του τελευταίου στην αποπομπή καθηγήτριας από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, λόγω της υπογραφής της σε επιστολή ακαδημαϊκών υπέρ της Παλαιστίνης.

«Είστε τώρα μέρος ενός κλίματος στο οποίο το “ποτέ ξανά” έχει γίνει “και πάλι”», σημειώνει ο Μιέβιλ, επαναλαμβάνοντας μια φράση από την επιστολή άρνησης αποδοχής υποτροφίας ενός άλλου καλλιτέχνη, του Ολλανδού visual artist Γιόνας Στάαλ.

«Στέκομαι αλληλέγγυος με τους αναρίθμητους Γερμανούς εργαζόμενους και ακτιβιστές σε ιδρύματα όπως το δικό σας, οι οποίοι είναι συγκλονισμένοι και αγωνίζονται ενάντια στο σημερινό κλίμα ρατσισμού, λογοκρισίας, αυξανόμενου αυταρχισμού και άρνησης φρικαλεοτήτων», καταλήγει ο Μιέβιλ και κλείνει την επιστολή του υπογράφοντας: «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Διαβάστε σε μετάφραση ολόκληρη την επιστολή του Τσάινα Μιέβιλ:


Αγαπητέ καθηγητή Δρ. Τζοϊμπράτο Μουκερτζί,

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να μου χορηγηθεί υποτροφία διαμονής στη λογοτεχνία για το 2024 από την DAAD, της οποίας είστε πρόεδρος. Με μεγάλη μου λύπη πρέπει να ανακαλέσω την αποδοχή αυτής της προσφοράς.

Από τότε που μου απευθύνθηκε η πρόσκληση αυτή, το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα, η οποία ισοδυναμεί με εύλογη γενοκτονία, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου 2024. Αυτή η γενοκτονική επίθεση περιελάμβανε επίσης αυτό που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ονόμασαν σχολαστικοκτονία, τη «συστηματική εξάλειψη της εκπαίδευσης μέσω της σύλληψης, της κράτησης ή της δολοφονίας δασκάλων, μαθητών και προσωπικού και της καταστροφής των εκπαιδευτικών υποδομών». Οι συγγραφείς και οι δημοσιογράφοι, μαζί με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τόσους άλλους, δεν έχουν γλιτώσει. Έχω παρακολουθήσει με τρόμο την πολιτική ατμόσφαιρα στη Γερμανία να γίνεται όλο και πιο δηλητηριώδης, την καταστολή της αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους όλο και πιο βίαιη, τη συκοφάντηση των ακτιβιστών — συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, δυσανάλογα μεγάλου αριθμού Εβραίων ακτιβιστών — ως «αντισημίτες» όλο και πιο εξωφρενική. Ήλπιζα να συμμετάσχω υπό την αιγίδα της DAAD όχι μόνο στην πολιτιστική ζωή του Βερολίνου, μιας πόλης που αγαπώ, αλλά και στην πολιτική της ζωή. Αλλά ο καθένας έχει τις κόκκινες γραμμές του.

Αυτή την εβδομάδα έμαθα για την προσωπική σας συμμετοχή στην ασυνείδητη ανάκληση της καθηγητικής έδρας Albertus Magnus από την καθηγήτρια Nancy Fraser, ως πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, επειδή η ίδια υπέγραψε επιστολή — μαζί με περισσότερους από 400 άλλους φιλοσόφους — αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων σφαγών του Ισραήλ. Αυτό τον ίδιο μήνα που το Παλαιστινιακό Κογκρέσο του Βερολίνου έκλεισε αδίστακτα και απότομα, ειρηνικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν και ομιλητές απαγορεύτηκαν. Δεν μπορώ να αποδεχτώ την πρόσκληση της DAAD όταν δεν μπορώ να έχω καμία πίστη ότι το ίδρυμα θα σταθεί απέναντι σε ένα τόσο επαίσχυντο πρόγραμμα καταστολής και αντιπαλαιστινιακού ρατσισμού. Πράγματι, έχετε προσωπικά δείξει την προθυμία σας να συμμετάσχετε σε αυτό.

Όπως σας το θέτει ο Γιόνας Στάαλ: «Είστε τώρα μέρος ενός κλίματος στο οποίο το “ποτέ ξανά” έχει γίνει “και πάλι”». Είμαι βαθύτατα ευγνώμων στον Στάαλ για την εξαιρετική επιστολή του με την οποία απορρίπτει τη δική του υποψηφιότητα, την οποία προτρέπω όλους να διαβάσουν και στην οποία δεν έχω πολλά να προσθέσω: εκθέτει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους λόγους πίσω από τη δική μου απόφαση.

Στέκομαι αλληλέγγυος με τους αναρίθμητους Γερμανούς εργαζόμενους και ακτιβιστές σε ιδρύματα όπως το δικό σας, οι οποίοι είναι συγκλονισμένοι και αγωνίζονται ενάντια στο σημερινό κλίμα ρατσισμού, λογοκρισίας, αυξανόμενου αυταρχισμού και άρνησης φρικαλεοτήτων.

Ελεύθερη Παλαιστίνη.

Τσάινα Μιέβιλ

Πηγή: INFO-WAR

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου