Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού


Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), ο ισραηλινός στρατός μεθοδεύει τη συστηματική και σκόπιμη σφαγή των Παλαιστινίων αμάχων. Αυτό προκύπτει από το εκτενές ρεπορτάζ του γνωστού Ισραηλινού δημοσιογράφου Γιουβάλ Αβραάμ στην ιστοσελίδα «mekomit.co.il» και στο περιοδικό «972+», τα στοιχεία του οποίου αναδημοσίευσε και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη στοχοποίηση «τρομοκρατών» και στη συνέχεια την εξόντωσή τους, αδιαφορώντας για τους θανάτους αμάχων.

Το ρεπορτάζ επικαλείται έξι αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία ή τη χρήση του προγράμματος, του «Lavender» («Λεβάντα»). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σύστημα «Lavender» «ενοχοποίησε» 37.000 άνδρες ως δυνητικά σχετιζόμενους με τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ». Στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός όρισε ποσοστώσεις για τη δολοφονία άσχετων αμάχων που θα είναι «αποδεκτή» για να σκοτωθούν τα εν λόγω πιθανά μέλη της Χαμάς.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις πρώτες βδομάδες του πολέμου, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξουσιοδότησε επιθέσεις σε χαμηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, από τις οποίες σκοτώνονταν 15 - 20 άμαχοι για κάθε στόχο.

Σε περίπτωση που ο στόχος ήταν ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις τη δολοφονία άνω των 100 αμάχων για την εξόντωση ενός μόνο διοικητή...

Συχνά οι επιθέσεις σε χαμηλόβαθμα στελέχη γίνονταν με μη κατευθυνόμενες βόμβες, οι οποίες κατεδάφιζαν ολόκληρες πολυκατοικίες με πλήθος αμάχων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο ισραηλινός στρατός απέφυγε συστηματικά τη χρήση «έξυπνων» βομβών ακριβείας σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή «δεν συμφέρει να χρησιμοποιείς ακριβά όπλα σε ασήμαντους ανθρώπους»...

Με τη χρήση της ΤΝ για τον καθορισμό στόχων και επιθέσεων, κάθε επίθεση απαιτούσε κατά μέσο όρο μόλις 20 δευτερόλεπτα, μόνο και μόνο προκειμένου ο χειριστής του προγράμματος «να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για άνδρα»... Είναι ανατριχιαστικό επίσης το γεγονός ότι το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης «έστηνε» την επιχείρηση με δεδομένο ότι ο στόχος θα εξολοθρευόταν όταν αυτός θα ήταν στο σπίτι του.

Ο ισραηλινός στρατός, κατά πάγια τακτική, έσπευσε να διαψεύσει τη χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, επιβεβαιώνοντας όμως επί της ουσίας τη χρήση προγραμμάτων ΤΝ, ισχυριζόμενος ότι «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου