ΗΠΑ: διασφαλίζοντας το ακαταδίωκτο των Ισραηλινών εγκληματιών πολέμου και την εξάπλωση του λιμού


Είναι πολλά τα χρόνια που o Νετανιάχου και το Ισραήλ προσπαθούν να πλήξουν κι εξαφανίσουν την UNRWA ακριβώς για αυτό: γιατί αποτελεί και τον διεθνή μηχανισμό που νομιμοποιεί το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Για τους πολιτικούς του Ισραήλ, το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει ένα καθαρά Εβραϊκό, σιωνιστικό κράτος, στο οποίο το «δικαίωμα της επιστροφής» το έχει κάποιος που είχε έναν παππού εβραίο αλλά όχι ο παλαιστίνιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γη των προγόνων του.

Της Λαμπρινής Θωμά

Η είδηση της ψήφισης του οικονομικού πακέτου που θα επιτρέψει στην γραφειοκρατία των ΗΠΑ να λειτουργεί, στο οποίο προβλέπονται και βοήθειες προς οργανισμούς και κράτη, καλύφθηκε παντού, αλλά όχι σε όλες τις λεπτομέρειές της, που αφορούν στη Γάζα. Αν έγιναν κάποιες αναφορές, έγιναν στην απαγόρευση οικονομικής βοήθειας προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), την ώρα που κοντά δύο εκατομμύρια παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον λιμό που τους επέβαλλε το Ισραήλ, και οι πρώτες δεκάδες νεκρών από πείνα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Θα επανέλθουμε παρακάτω σε αυτό, προς το παρόν όμως να αναφέρουμε πως, το οικονομικό πακέτο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ, και ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «θα το υπογράψει την ίδια στιγμή που θα αγγίξει το γραφείο του», περιέχει και μία πολύ ιδιαίτερη παράγραφο. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η όποια βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Οχθη, θα ανακληθεί εάν «οι Παλαιστίνιοι ξεκινήσουν δικαστικά ή εξουσιοδοτήσουν έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) ή υποστηρίξουν ενεργά μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα οδηγήσει σε έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων υπηκόους του Ισραήλ».

Πως να βλάψετε το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτηΕίναι η ίδια πολιτική εξεπσιοναλισμού που είχε υπερασπιστεί – φτάνοντας μέχρι την επιβολή κυρώσεων στους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου – ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα ασφάλειας, Τζων Μπόλτον. Απαράλλαχτη και σήμερα. Με μία διαφορά. Σήμερα τα εγκλήματα πολέμου διαπράττονται μπροστά στα μάτια μας, υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για αυτά, και η προστασία των «υπηκόων του Ισραήλ» αφορά και τον ..Μπίμπι Νετανιάχου και τα λοιπά ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησής του, τον Νετανιάχου με τον οποίο υποτίθεται ότι τα έχει “σπάσει” ο Μπάιντεν. Άλλο όμως οι προσωπικές αντιπάθειες κι άλλο η προστασία των Ισρηλινών εγκληματιών, τους οποίους συνεχίζουν να εξοπλίζουν οι αμερικάνοι.. Κι όχι μόνο να εξοπλίζουν: η ετήσια βοήθεια των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ εγκρίθηκε πανηγυρικά και φέτος, με το ίδιο νομοσχέδιο, εν μέσω της γενοκτονίας.

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χτυπούσε, ακόμη μια φορά, το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου δολοφόνησε 70 ανθρώπους και συνέλαβε 800, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «βάζοντας σε κίνδυνο ασθενείς, υγειονομικό προσωπικό κι όσους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εκεί», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, την ώρα που ανακοινωνόταν από τον ΟΗΕ ότι «οι ισραηλινές αρχές τον ενημέρωσαν πως δεν θα εγκρίνουν κανένα φορτίο τροφίμων της UNRWA προς τη βόρειο Γάζα», εκεί που οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα – κίνηση «αισχρή» (outrageous) όπως την χαρακτήρισε ο πάντα μετριοπαθής επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ, Φίλιπ Λαζαρίνι, οι ΗΠΑ έκαναν ότι ήταν δυνατόν ώστε οι εγκληματίες να μην τιμωρηθούν ποτέ. Να μην μπορεί να τους διώξει καν η αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, αν δε θέλει να πεθάνουν από την πείνα και στη Δυτική Όχθη.

Φυσικά, η μη χρηματοδότηση της UNRWA, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ: «Η ιστορική απαγόρευση της αμερικανικής χρηματοδότησης προς την UNRWA που πέρασε σήμερα με συντριπτική δικομματική υποστήριξη καταδεικνύει αυτό που γνωρίζαμε από παλιά: η UNRWA είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης… Η UNRWA δεν θα είναι μέρος του τοπίου της Γάζας μετά τη Χαμάς. Χιλιάδες υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς και οι εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για τρομοκρατικούς σκοπούς». Προπαγάνδα και χαράς ευαγγέλια για τους γενοκτόνους είναι η απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης να συνεχίσει τη στοχοποίηση της UNRWA για τον πολύ απλό λόγο ότι η UNRWA είναι ξεχωριστή οντότητα, με αυτόνομη λειτουργία, ακριβώς γιατί οι Παλαιστίνιοι πoυ προστατεύει έχουν το δικαίωμα μα επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Είναι πολλά τα χρόνια και πολλοί οι τρόποι με τους οποίους o Νετανιάχου και το Ισραήλ προσπαθούν να πλήξουν κι εξαφανίσουν την UNRWA ακριβώς για αυτό: γιατί αποτελεί και τον διεθνή μηχανισμό που νομιμοποιεί το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, και άρα απειλεί τη διατήρηση της εβραϊκής πλειοψηφίας στο Ισραήλ. Για όλους αυτούς που κυβερνούν το Ισραήλ, το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει ένα καθαρά εβραϊκό, σιωνιστικό, κράτος, στο οποίο το «δικαίωμα της επιστροφής» το έχει κάποιος που είχε έναν παππού εβραίο αλλά όχι ο παλαιστίνιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γη των προγόνων του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ επέλεξε να ξεκινήσει την εκστρατεία λασπολόγησης της UNRWA την ίδια μέρα του Γενάρη που το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσιζε ότι υπάρχουν όλες οι ενδείξεις πως η κυβέρνηση Νετανάχιου διαπράττει γενοκτονία, ξεκινώντας να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις περί μελών της ανθρωπιστικής υπηρεσίας, 12 τον αριθμό σε σύνολο 13.000, που «υποστήριζαν την Χαμάς». Στοιχεία για αυτά που υποστήριξε φυσικά δεν έχει δώσει σε κανέναν το Ισραήλ. Τα μόνα στοιχεία που ήρθαν στο φως ήταν από τον ΟΗΕ, και αποκάλυπταν ότι οι “ομολογίες” των εργαζομένων για “δεσμούς της Χαμάς” λήφθηκαν μέσω βασανιστηρίων, σκληρών ξυλοδαρμών, χρήσης της τακτικής του πνιγμού, επιθέσεις με σκύλους και απειλές για εξόντωση μελών των οικογενειών τους.

Οσο για το ότι «όσα υποστηρίζει ο Νετανιάχου για την UNRWA είναι ξεκάθαρα ψέμματα», ένας τουλάχιστον Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Κρις Βον Χόλλεν, είχε το θάρρος να το πει, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο υπεύθυνος διανομής της βοήθειας στη βόρειο Γάζα είναι αμερικανός πολίτης και βετεράνος του στρατού των ΗΠΑ, με 20ετή θητεία σε αυτόν. «Ο Νετανιάχου θέλει τουλάχιστον από το 2017 να διαλύσει την UNRWA», θα προσθέσει. Και έχει σύμμαχο τις ΗΠΑ, αμετακίνητο και σταθερό, όσα εγκλήματα και αν διαπράξει.Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου