Τι δεν καταλαβαίνετε με το Εθνικό Νόμισμα;

Του Σπύρου Στάλια

Όλα τα σύγχρονα κράτη, εκτός από αυτά τα 19 της ευρωζώνης, ορίζουν ότι χρήμα είναι εκείνο το μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να εξοφλούν τους φόρους τους. Μόλις αυτό το ορίσει το Κρατος, ας πούμε την Νέα Ελληνική Δραχμή, οι πολίτες αμέσως θα την αναζητήσουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ναι, αλλά που θα βρουν οι πολίτες τις δραχμές για να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους; Πρέπει πρώτα το κράτος να δαπανήσει το χρήμα αυτό, την Νέα Ελληνική Δραχμή, για να μπορούν οι Πολίτες να την βρουν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το Κράτος μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από την αγορά, προϊόντα, υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Σημαίνουν κάτι σημαντικό. Η Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη τα χρήματα των πολιτών για να αγοράσει οτιδήποτε, να βάλει μπρος την παραγωγική μηχανή, αλλά αντίθετα οι πολίτες έχουν ανάγκη το χρήμα του κράτους, για να πληρώσουν τους φόρους τους.
Κατά συνέπεια, γίνεται ξεκάθαρο πως ούτε τους φόρους έχει ανάγκη ένα επικυρίαρχο κράτος να δαπανήσει, ούτε τα ομόλογα.

Οι φόροι υπάρχουν σε ένα επικυρίαρχο κράτος για να μας προστατεύουν από τον πληθωρισμό και η έκδοση ομολόγων είναι μέρος της νομισματικής πολιτικής, να θέτει η κυβέρνηση στο επιθυμητό ύψος που αυτή θέλει, έτσι ώστε τα ομόλογα να προσφέρουν επιτόκιο, σε σχέση με την διακράτιση χρήματος, ώστε όλοι κάποτε να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και χρηματικό πλούτο.

Δεδομένου ότι το χρήμα παίζει ρόλο στον καθορισμό του ΑΕΠ και της ανεργίας, η μη επιθυμία επιστροφής στο Εθνικό Νόμισμα, από τα πολιτικά κόμματα, με τον φαύλο, αγράμματο, και ελεεινό ισχυρισμό ότι θα έχουμε πληθωρισμό, και άρα προτιμούμε την ανεργία, την μετανάστευση των νέων, την κατάρρευση της παιδείας, της υγείας, των αμοιβών, της ασφάλειας, συνιστά Έγκλημα κατά του Έθνους!!

Ας προσέξουν πολιτικοί και δικαστές!
Η επιλογή του ευρώ συνιστά Εθνικό Έγκλημα!

Ο Σπύρος Στάλιας είναι οικονομολόγος Ph.D

Πηγή: Η προσωπική σελίδα του συντάκτη στο facebook


Αγρεύων εξ Αγριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου