Φαιδρότητες…

Του Νίκου Βαρσάμη

Τίποτε δεν μας παραξενεύει. Ούτε το παροπλισμένα πλοία που… ταξιδεύουν, ούτε το λαθρεμπόριο καυσίμων κάτω από την μύτη των «ελεγκτών», ούτε η ανεπάρκεια των προσχηματικών πολιτικών θέσεων.

Έτσι, όταν βυθίζεται ένα δεξαμενόπλοιο αποκαλύπτεται ότι έκανε δρομολόγια μόνο και μόνο γιατί είχε πάρει μια «παράταση» ισχύος των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και τα οποία ήταν προ πολλού ληγμένα.

Προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι με «παρατάσεις» πιστοποιητικών που έχουν λήξει, «δουλεύει» η οικονομία, έτσι καταβάλλονται «γρηγορόσημα» και «επιθεωρητικόσημα», -για να αλλάζει χέρια το χρήμα και να μετατρέπεται σε οικονομική και πολιτική δύναμη- δεν γίνονται ποτέ έλεγχοι, ή όταν γίνονται είναι απλώς για τα μάτια του κόσμου.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας γνωρίζουμε ότι για να δουλέψει και να θησαυρίσει το κύκλωμα του λαθρεμπορίου καυσίμων, που καλά κρατεί δεκαετίες τώρα, στήνοντας ολόκληρες αυτοκρατορίες, χρειάζονται μονάδες επεξεργασίας, σύστημα μεταφορών, μονάδες αποθήκευσης και σύστημα πώλησης.

Και ενώ όλα αυτά ταυτοποιούνται εύκολα στη μικρή μας χώρα, οι έλεγχοι αποδεικνύονται διαχρονικά ατελέσφοροι και οι παραβάτες θησαυρίσουν εύκολα στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν κανονικά δασμούς και τέλη και μάλιστα αυξημένους από χρόνο σε χρόνο γιατί πρέπει λέει να παταχτεί η φοροδιαφυγή που όμως ζει και βασιλεύει εν μέσω μνημονίων όπως και πριν από αυτά.

Προφανώς γιατί κάποιοι κρίσιμοι κρίκοι των ελεγκτικών μηχανισμών, από το Λιμενικό μέχρι τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, όπως δεν την κάνουν ούτε οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που σχεδόν ποτέ δεν ακούν όσα ακούνε οι απλοί πολίτες, σπανίως βλέπουν όσα βλέπουμε εμείς οι υπόλοιποι, και σε καμιά περίπτωση δεν μιλάνε, γιατί το πρώτο και βασικό που έμαθαν στην πολιτική είναι να προσέχουν τα λόγια τους.

Το ίδιο κάνουν και οι Ανεξάρτητες Αρχές που επέβαλαν οι δανειστές. Κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν, οπότε δεν μιλάνε. Αλλά και όταν μιλάνε δεν είναι παρά για να συγκαλύψουν προβλήματα και ύποπτες καταστάσεις. Όπως έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνοντας πριν από λίγο καιρό νέα παράταση, μέχρι του τέλος του 2018, για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών-εκροών που θα μπορούσε να βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Όλα αυτά δεν εκπλήσσουν πλέον κανέναν. Γιατί όλοι έχουμε αντιληφθεί και εν πολλοίς ενστερνιστεί, ότι έτσι θέλει το φιλελεύθερο κατά τα άλλα σύστημα να δουλεύουν τα πράγματα.

Όλα βαίνουν καλώς λοιπόν στην "αποικία" για τους κρατούντες; Ναι αν έτσι νομίζουν, πλην όμως τα υπόγεια ρεύματα της ιστορίας δεν σταματούν ποτέ. Ας το έχουν κι αυτό υπόψη οι πάντες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2-10-2017 Καθημερινή τοπική εφημερίδα -ίδρυση 1883-

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου