Το ολοκαύτωμα στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα ... Ούτε ένα 1 ευρώ για επενδύσεις στην Πυροσβεστική τη διετία 2015-2016


Οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια της κρίσης, από 6% του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 3% του ΑΕΠ σήμερα έναντι 2,7% στην ΕΕ. Την τελευταία διετία, μάλιστα, κάτω από την πίεση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, οι δημόσιες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα το απόθεμα δημοσίου κεφαλαίου να μειώνεται.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ η Ελλάδα δαπανά το μισό σχεδόν (48,5%) προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών (δρόμοι, τούνελ, γέφυρες, κλπ.), ούσα πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξοδεύει κατά μέσο όρο τα μισά (24,4%). Την ίδια στιγμή είναι παράδοξο ότι απουσιάζει ένα μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχέδιο Υποδομών (10ετίας ή και 20ετίας) που να εστιάζει στην επόμενη γενιά έργων και διασυνδέσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πόλων με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας. 

Ταυτόχρονα δαπανά λιγότερα σε υποδομές παιδείας (2,5% έναντι 10,4% στην ΕΕ-28), υγείας (1,4% έναντι 7,9% στην ΕΕ-28), κοινωνικής προστασίας (1,3% έναντι 2,3% στην ΕΕ-28) και δημόσιας τάξης και ασφάλειας (0% έναντι 3,1% στην ΕΕ-28). 

Σημειώνεται, εν προκειμένω, ότι την τελευταία διετία (2015-2016), οι δημόσιες επενδύσεις στην αστυνομία ανήλθαν σε μόλις €3 εκατ., ενώ δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ για επενδύσεις στην πυροσβεστική (δεν περιλαμβάνεται η δασοπυρόσβεση), τα δικαστήρια και τις φυλακές.

Πηγή: freepen.gr

Σχόλιο του ιστότοπου "Δρόμος ανοιχτός": Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο είναι προφανές ότι ενώ η μνημονιακή δέσμευση για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα δεν επηρεάζει μάλλον καθόλου το "πάρτυ" των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιρειών, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε ότι αφορά την κατανομή των δημόσιων δαπανών που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πολιτών με τις καταστροφικές και τραγικές συνέπειες που βιώνει διαρκώς και επαναλαμβανόμενα η ελληνική κοινωνία.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου