Η ''Ειρήνη'' του Αριστοφάνη και το Ευρώ ...


Της Μίκας Στάθη

Την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη δώρισε ο Τσίπρας στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» στο Παρίσι.

 Στο ομώνυμο έργο η Ειρήνη απελευθερώθηκε από τη σπηλιά οπου ήταν φυλακισμένη. Στην Ελλάδα των μνημονίων οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα με τις μνημονιακές τους πολιτικές εξαφάνισαν την «Ειρήνη» από το φως της ημέρας και έκαναν κανονικότητα τον «Πόλεμο» οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ψυχολογικό . ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ.

Είναι γεγονός ότι οι τοκογλύφοι δανειστές της Ευρωζώνης (όπου επικυριαρχούν τα γερμανικά συμφέροντα) και οι πολιτικοί τους υπηρέτες, διεξάγουν εδώ και χρόνια έναν ανελέητο πόλεμο, ενάντια σε πλειοψηφικά τμήματα της ταξικά διαρθρωμένης ελληνικής κοινωνίας, σκορπίζοντας τον θάνατο. ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ « ...Στον καιρό μας, το ευρώ είναι ένα ιδιότυπο φετίχ. Είναι στην πραγματικότητα δημιούργημα σκόπιμης προπαγάνδας και σκόπιμης μετωνυμικής υπαλλαγής. Δεν ενσωματώνει μόνο τις αλλοτριωτικές ιδιότητες του φετίχ «νομίσματος-χρήματος», αλλά ιδέες και πολιτικές, που καθιστούν τη χρήση του, σαν μέσο ανταλλαγής και κυκλοφορίας των εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ελλάδα, μέσον οικονομικής και πολιτικής υποτέλειας.

Το ευρώ επιτείνει τη δράση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης στην ευρωζώνη, και σαν μη περιεκτικό-παραστατικό-αναγκαστικής κυκλοφορίας νόμισμα-χρήμα (fiat money) κηδεμονεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που το εκδίδει και από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, όπου κυριαρχούν τα γερμανικά συμφέροντα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το τοκοφόρο χρηματικό κεφάλαιο...

Στην ατενιστική αναγωγή του οράματος, της επιθυμίας και της ανάγκης των λαών της Ευρώπης για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, σμιλεύτηκε η φετιχοποίηση του ευρώ από την ιντελιγκέντσια των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης, που του επιδαψίλευσαν τα χαρακτηριστικά φιλοσοφικής λίθου ανάπτυξης, ευημερίας και σταθερότητας, διαμορφώνοντας συγχρονικά συστήματα όρων και συμβόλων που επικαλύπτουν τις νεοσυντηρητικές οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές ιδιότητές του...

Ο Νεοσυντηρητισμός υιοθετεί τα δόγματα και τα επιχειρήματα της απάνθρωπης φιλοσοφίας του πραγματισμού - ωφελιμισμού, καθώς και την επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαών ιδεολογία του κοσμοπολιτισμού, που ονομάζεται στις μέρες μας "παγκοσμιοποίηση". Ο πραγματισμός - ωφελιμισμός θεωρεί ρεαλιστικό και προοδευτικό για την κοινωνία (άτομα, κοινωνικές ομάδες-τάξεις) ό,τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για την ιθύνουσα τάξη, και ηθικό και εκσυγχρονισμένο για την κοινωνία (άτομα, κοινωνικές ομάδες-τάξεις) ό,τι είναι ωφέλιμο και επικερδές για το πολιτικο-κοινωνικό κατεστημένο.

 Ο κοσμοπολιτισμός, ή "παγκοσμιοποίηση", πρεσβεύοντας ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον κόσμο για πατρίδα –επί του προκειμένου, τη ζώνη του ευρώ για πατρίδα- είναι η ιδεολογία που προπαγανδίζεται από τις άρχουσες τάξεις των μεγάλων δυνάμεων και ισχυρών εθνών-κρατών, -επί του προκειμένου, από τις ιθύνουσες τάξεις των κεντρικών ευρωπαϊκών δυνάμεων- αφ' ενός μεν σε λαούς και έθνη που θέλουν να υποτάξουν, αφ' ετέρου δε στους λαούς τους, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι επιλογές της εσωτερικής και εξωτερικής τους πολιτικής.

 Στην ουσία της, η φετιχοποιημένη νεοσυντηρητική ιδεολογία του ευρώ, δεν συσσωματώνει μόνον τις αρχές του Νεοφιλελευθερισμού και της οικονομίας της αγοράς, αλλά και ένα σύστημα αρχών, κανόνων και συμπεριφορών που μετατρέπουν τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες των χωρών της ζώνης του ευρώ σε κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό-καισαρισμό, που μεταμορφώνουν τις Διεθνείς σχέσεις και τις κοινωνίες –επί του προκειμένου, τις χώρες της ζώνης του ευρώ- σε νεομαλθουσιανές, νεοδαρβινικές ζούγκλες.»

Απόσπασμα από «Το ευρώ φετίχ ευρωπαϊκού νεοσυντηρητισμού» του ΑΝΤΩΝΗ Π. ΧΑΛΑΡΗ. 

Υ.Γ. Αυτό που ταιριάζει περισσότερο σήμερα στην Ελλάδα, είναι η κριτική που ασκεί ο Χορός στους πολίτες, για την επιλογή των ηγετών τους και των νομισμάτων τους, στο έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» [ στιχ.717-727 και 730-737].

Πηγή: Μίκα Στάθη

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου