Τσαβούσογλου, Μπαρμπαρός και παραβιάσεις ο μποναμάς για το 2019!Της Νεφέλης Λυγερού
Το 2018 έριξε αυλαία με υψηλούς τόνους και από τις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ούτε, όμως, ο ερχομός του 2019 φαίνεται να ρίχνει τη θερμοκρασία παρά το γεγονός ότι επίκειται η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το «καλημέρα» του νέου έτους.
Στην ομιλία του στην Ακαδημία της Ακτοφυλακής και της Στρατοχωροφυλακής ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Έχετε ένα κακομαθημένο παιδί. Έτσι λένε τον υπουργό Άμυνας τους. Τον αποκαλούν και λένε «έχουμε ένα κακομαθημένο παιδί». Προσέξτε όμως το κακομαθημένο σας παιδί για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Αυτό το υπενθυμίζουμε. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια πολύ φιλική προειδοποίηση».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος και δεν θα σας φέρει κανένα κέρδος η αύξηση της έντασης με δηλώσεις ή με το να ανεβείτε σε κάποια βραχονησίδα». Τόνισε πως η «Άγκυρα κάνει αυτό που πρέπει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο θέμα της αξιολόγησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων όσο και στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε, επίσης, πως «στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Και τα προβλήματα του Αιγαίου είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Δεν χρειάζονταν, πάντως, οι παραπάνω δηλώσεις για να συνειδητοποιήσει κανείς πως έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό πιθανών εντάσεων και στο Αιγαίο και γύρω από την Κύπρο. Με αυτή την έννοια είναι κάτι παραπάνω από πιθανές οι προκλήσεις και ο πόλεμος νεύρων με τις Navtex τους επόμενους μήνες. Είχαμε, άλλωστε, το πρώτο δείγμα. Τουρκική Νavtex δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων. Επίσης, είχαμε και Navtex για σεισμικές έρευνες του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (με βάση τη μέση γραμμή).

Ούτε στις ημέρες των Χριστουγέννων δεν σταμάτησαν οι τουρκικές προκλήσεις. Στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο πέντε σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά δέκα F-16, δύο F-14 και ένα ελικόπτερο προέβησαν σε επτά παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε έντεκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σημειώθηκε, μάλιστα, μια εμπλοκή, ενώ τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία λειτουργεί προκλητικά και στη Θράκη. Διοικούντες και μαθητές του μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στην Αδριανούπολη. Ο πρόεδρος του λεγόμενου “Συλλόγου Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής” Νετζάτ Αχμέτ, μάλιστα, προτρέπει μουσουλμάνους νέους της Θράκης να εγγράφονται σε γυμνάσια και λύκεια της Τουρκίας διότι, όπως σημειώνει, «η τουρκική εθνική συνείδηση είναι σημαντική».

Πηγή: SLpress


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου