Σε τουρκικό κλοιό η Κύπρος με φόντο τον ενεργειακό πλούτο


Του Κώστα Βενιζέλου
Η Άγκυρα επιλέγει πλέον ακραίες ενέργειες και προκλήσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κύπρο. Προσπαθεί να υποτάξει τη Λευκωσία στους δικούς της σχεδιασμούς. Η κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών επεκτείνονται από τη θάλασσα στο έδαφος με προφανή επιδίωξη την επιβολή τετελεσμένων. Βασικός άξονας των επιδιώξεων είναι το ενεργειακό και είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία θεωρεί πως είναι μονόδρομος για τους σχεδιασμούς της να είναι μέρος του ενεργειακού γίγνεσθαι της περιοχής. Αυτό, κατά την τουρκική επεκτατική πολιτική, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον έλεγχο της Κύπρου.
Την τελευταία περίοδο έχει πυκνώσει η τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, το τουρκικό πολεμικό και κατασκοπευτικά αεροσκάφη παρακολουθούν τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», εξακολουθεί να πλέει νότια της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας σεισμικές έρευνες.

Οι έρευνες γίνονται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Το σκάφος κινείται κοντά στη Λεμεσό και νοτιότερα προς το θαλασσοτεμάχιο 8, το οποίο θα αναλάβει η γαλλική Total. Παράλληλα ακολουθεί- παρακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία προ ημερών έστειλε νότια της Κύπρου το κατασκοπευτικό αεροσκάφος CASA CN-235 MSA, με το αναγνωριστικό «Turna15» και νηολόγιο TCB-651. Το τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποιεί κύκλους στο τρίγωνο μεταξύ της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος», της περιοχής που έπλεε το Nautical Geo και της περιοχής που έπλεε το τουρκικό Μπαρμπαρός. Στην περιοχή πέταξαν και δυο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Στόχος η παρουσία και ο έλεγχος των ενεργειακών δραστηριοτήτων. Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μέρος των σχεδιασμών αυτών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως τα δυο γεωτρύπανα της Τουρκίας θα αρχίσουν γεωτρήσεις στην περιοχή νοτίως της Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «τώρα και το δικό μας γεωτρύπανο “Πορθητής” κάνει γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το πάμε κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί».

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Είναι σαφές πως τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται συναφώς ότι σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι θα ανακοινωθούν από την κυπριακή κυβέρνηση και την κοινοπραξία των εταιρειών τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο θαλασσοτεμάχιο 10. Παρόν θα είναι και ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Tristan J. Aspray.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιχειρεί την επιβολή τετελεσμένων και επί του εδάφους. Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή των Στροβιλίων πριν περίπου δέκα ημέρες, αυξάνοντας το έδαφος που κατέχουν και εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους. Συνιστά μια ενέργεια που εμπλουτίζει τους τρόπους προώθησης και επιβολής τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς.

Οι Τούρκοι απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες. Πρόκειται για περιοχή που συνορεύει με τις βρετανικές βάσεις, αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται συναφώς πως το 2000, ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχε προβεί στην πρώτη κίνηση στα Στροβίλια με προώθηση δυνάμεων.

Ο οικισμός, ωστόσο, δεν είχε τότε επηρεαστεί. Τώρα, έχουν περιλάβει τα σπίτια στην κατεχόμενη περιοχή και υποδείχθηκε στους κατοίκους να ζητούν άδεια για τις μετακινήσεις τους. Σύμφωνα με την τουρκική αξίωση, μόνο με άδεια θα διακινούνται εφεξής προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ στα κατεχόμενα θα λειτουργούν ως «υπήκοοι» του ψευδοκράτους. Μετά, βέβαια, που θα γίνουν οι «αναγκαίες διαδικασίες».

Είναι ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι με την ενέργεια τους αυτή έχουν επεκτείνει την κατοχή, έστω και μερικά μέτρα, δεν έχει σημασία η έκταση. Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν και η Λευκωσία προβαίνει σε διαβήματα, που δεν οδηγούν πουθενά. Η κίνηση αυτή γίνεται την ώρα που απειλούνται τουρκικά τετελεσμένα στη θάλασσα και δείχνει να αποτελεί προειδοποιητική βολή τις παραμονές εξελίξεων τόσο στα ενεργειακά όσο ενδεχομένως και στο Κυπριακό.

Η νέα τουρκική κίνηση είναι πάρα πολύ σοβαρή και χωρίς κατάλληλη αντίδραση, πρέπει να αναμένονται κι άλλες παρόμοιες. Η Τουρκία όσο προκαλούσε στη θάλασσα φλέρταρε με θερμό επεισόδιο. Αυτό, όμως, ήταν απομακρυσμένο καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει ναυτικό, ούτε και αεροπορία. Οι κινήσεις-προκλήσεις στο έδαφος αυξάνουν την πιθανότητα ενός επεισοδίου καθώς υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις παρατεταγμένες στη διαχωριστική γραμμή.

Η Λευκωσία δεν θα το επιδιώξει, ωστόσο, είναι σαφές πως αυτό δεν θα εξαρτηθεί από την ίδια. Αν και οι εκτιμήσεις είναι πως η Τουρκία επενδύει στον εκφοβισμό απαιτείται προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Το πιθανότερο είναι ότι θα τεντώνει το σχοινί, αλλά δεν θα θελήσει να το κόψει. Στην Άγκυρα, άλλωστε, θεωρούν πως μπορούν να αποσπάσουν οφέλη και να διασφαλίσουν τις επιδιώξεις τους μόνο διά του εκφοβισμού, τις απειλές και τις πολιτικές πιέσεις, χωρίς θερμό επεισόδιο.

Πηγή: SLpressΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου