Όταν Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΕΕ «καθοδηγούσαν» το BBC


Σχολιασμός του ιστολογίου 'Δρόμος ανοιχτός' : Τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη για το ποιοι υποκινούν και ενθαρρύνουν διαχρονικά και επίσημα τον εθνικιστικό και αλυτρωτικό 'Μακεδονισμό' τον Σκοπίων. Είναι οι ίδιες 'φίλιες' δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επέβαλαν την 'Συμφωνία των Πρεσπών' για να λυθεί δήθεν το ζήτημα το οποίο οι ίδιες υπέθαλψαν και χρησιμοποιούν σαν μηχανισμό αποσταθεροποίησης και γεωπολιτικής επικράτησης στα Βαλκάνια. 

Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, στο οποίο υποστηρίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική μειονότητα», μπορεί να …«ξάφνιασε» ορισμένους, αλλά δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Το δημοσίευμα του BBC ήταν ξεκάθαρα στοχευμένο. Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να βγει στον «αέρα» δεν ήταν τυχαία. Λίγο μετά την επικύρωση της υπαγορευμένης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Συμφωνίας των Πρεσπών, ήρθε για να ανακινήσει θέμα μειονοτικού ζητήματος. Να συντηρήσει μια επιχείρηση που μεθοδευμένα συντηρούν εδώ και δεκαετίες ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τη λογική του “διαίρει και βασίλευε”. Της αξιοποίησης στην προκειμένη περίπτωση ανύπαρκτων μειονοτικών θεμάτων για να υπηρετούν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους σε βάρος των λαών.

Στην πραγματικότητα το BBC δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αναμασά και να επαναφέρει θέματα που είχαν ανοίξει το προηγούμενο διάστημα ΗΠΑ και ΕΕ.

Γινόμαστε συγκεκριμένοι:
  • Τον Φλεβάρη του 1997 έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει λόγο για «μακεδονική μειονότητα» που καταπιέζεται στην Ελλάδα. Λίγες μέρες αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι καταφθάνουν στη χώρα για να ελέγξουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν επαφές με μέλη του «Ουράνιου Τόξου».
  • Τον Φλεβάρη του 1998 νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται στην ύπαρξη 50.000 Σλαβομακεδόνων που αποτελούν μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Τον Νοέμβριο του 2006 ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τ. Κάουντριμαν, είχε αναφερθεί στην ύπαρξη «εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα» και είχε τονίσει ότι οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική ερμηνεία από την Ελλάδα ως προς τον όρο «μειονότητα».
  • Τον Μάρτη του 2008 νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2007 στην Ελλάδα ανακάλυψε στη Βόρεια Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα» , η οποία ομιλεί μάλιστα και τη «μακεδονική γλώσσα». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «αριθμός πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Αθίγγανοι, Αρβανίτες ή Μακεδόνες» και διευκρινίζεται ότι «ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες».
  • Στις 17 Απριλίου 2008 στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, υπό την αιγίδα της ΕΕ πραγματοποιήθηκε εκδήλωσης με θέμα “Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες”.
  • Στις 23 Φεβρουαρίου 2000, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέρχεται σε έκθεση του και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς ύπαρξης και “μειοψηφίας” εθνικών ομάδων, κυρίως σλαβόφωνων, εκτός από τη μουσουλμανική μειονότητα που ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης και σημειώνει ότι «ως αποτέλεσμα έχει ορισμένα άτομα που ορίζονται ως μέλη μιας μειονότητας δυσκολεύονται να εκφράσουν ελεύθερα την ταυτότητά τους και να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους». Η Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζεται στην έκθεση «φιλοξενεί έναν απροσδιόριστο αριθμό (από 10.000 έως 50.000 ή και περισσότερο) πολιτών που προέρχονται από τους Σλαβόφωνους, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμά τους σε καθεστώς μειονοτήτων». (Δείτε την έκθεση εδώ: https://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/1999/332.htm)
  • Τον Φεβρουάριου του 2014 επίσης έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική», ότι αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και ότι έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, τον Μάρτιο 2009, έχει καλέσει την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται ή όχι «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτο-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας την χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις!
Μετά τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το ρεπορτάζ του BBC δεν έρχεται να καλύψει …δημοσιογραφικές αναζητήσεις στην περιοχή αλλά να ανακινήσει αυτά που επί τάπητος θέτουν επίσημα εδώ και δεκαετίες ΗΠΑ και ΕΕ.

Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι η «κοκορομαχία» που στήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με αφορμή το ρεπορτάζ του BBC, θα περιοριστεί σε τσιτάτα χωρίς ποτέ να θίξει την ουσία. Το γεγονός δηλαδή ότι οι «ευρωατλαντικοί» σύμμαχοι των δύο κομμάτων είναι αυτοί που κρατούν «ζωντανά» τα δήθεν «μειονοτικά ζητήματα» προς …αξιοποίηση στο μέλλον.

Η επιστολή διαμαρτυρίας, λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης προς το BBC για το ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας» θα είχε …αξία, αν δεν είχαν προηγηθεί τα συγχαρητήρια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τα συγχαρητήρια δηλαδή του Αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών, που πολύ νωρίτερα χρονικά από το BBC έθετε προκλητικά το ζήτημα της ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Πηγή: ημεροδρόμοςΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου