Πάνω από 30% οι εισοδηματικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων λόγω μνημονίων


Σχόλιο του ιστολογίου 'Δρόμος ανοιχτός' : Με την πραγματική ανεργία να βρίσκεται πάνω από το 30%, με τις μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου επίσης πάνω από 30% και τις συντάξεις πετσοκομένες και χωρίς ΕΚΑΣ, το δημόσιο και το συνολικό χρέος της χώρας μας όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά "καλπάζει" ακάθεκτο. Γιατί πολύ απλά από την αρχή όσοι μιλούσαν για την "καταστροφή" και την "χρεωκοπία" λόγω του εκτροχιασμού των Δημοσίων δαπανών και έδειχναν με το δάκτυλο τους μισθωτούς του δημοσίου, έκρυβαν την αλήθεια που είναι ότι τον εκτροχιασμό των δαπανών προκάλεσε το "πάρτυ" των εργολάβων στα "δημόσια έργα" και τα ΚΠΣ/ΕΣΠΑ, αλλά και το κομματικό, αντιπαραγωγικό δημόσιο, που εξακολουθεί "μεταρρυθμισμένο" μνημονιακά να χρησιμοποιείται ως εργαλείο αναπαραγωγής και διατήρησης της εξουσίας των ντόπιων πολιτικοοικονομικών ελίτ και της καθεστωτικής επιβολής των συμφερόντων των ξένων επικυρίαρχων στις σημερινές συνθήκες οικονομικοπολιτικής κατοχής και αποικιοποίησης. 

Σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους έχουν στα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΑΔΕΔΥ, υπολογίζεται πως χάθηκε πάνω από το 30% του εισοδήματός τους.

Όπως επισημαίνεται, από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ένστολων) στο Δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ και από τα 10,1 δισ. το 2011 υποχώρησε στα 8.8 δισ. το 2017.

Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

Αναλυτικά στοιχεία για τους μισθούς, την αγοραστική δύναμη και τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα περιλαμβάνονται σε δύο έρευνες του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Στην πρώτη, των Ιωάννη Σμυρλή και Αναστάσιου Σαλή, με τίτλο “Συγκριτική αποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ”, αναφέρεται ότι “με βάση τις τιμές του σύνθετου δείκτη Αποδοχών – Κόστους Διαβίωσης που προσεγγίζει την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, συγκριτικά με τις λοιπές χώρες της ΕΕ”.

Κατά συνέπεια, “το επίπεδο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, συσχετιζόμενο με το κόστος διαβίωσης και συγκρινόμενο με αυτό των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Χωρών, υπολείπεται κατά πολύ στο να θεωρηθεί επαρκές”.

Η θέση των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι χειρότερη ακόμη και συγκριτικά με χώρες που έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ, όπου, όμως, το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης επιτρέπει “ικανοποιητική απόδοση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων”.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, για να φτάσει η Ελλάδα τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης, απαιτείται “είτε σχεδόν διπλασιασμός των αποδοχών είτε μια σχετικά μικρή αύξηση των αποδοχών και παράλληλα μείωση της φορολογίας ατομικού εισοδήματος, χωρίς να μεταβληθεί το κόστος διαβίωσης”.

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι τα στοιχεία της έρευνας του Ηλία Ιωακείμογλου, “Οι μεταβολές των αμοιβών εργασίας στον δημόσιο τομέα 2006-2017“, που αποδεικνύουν τη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: ΙΣΚΡΑΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου