Κριτική στα Φορολογικά Προγράμματα των Ν. Δ. & ΣΥΡΙΖΑ.


Του Γιάννη Περάκη

Ο Σύριζα και η Νέα Δημοκρατία έδωσαν στην δημοσιότητα τα προγράμματά τους. Μέρος αυτών των προγραμμάτων είναι και οι θέσεις τους για την φορολογία. Είναι γεγονός ότι γίνεται «συνωστισμός» σε παροχές, μειώσεις στους φόρους, μειώσεις απο εδώ.. μειώσεις απο εκεί.. και πάει λέγοντας και «όλως τυχαίως» λίγες ημέρες πριν απο τις εκλογές.

Θα πρέπει να τονιστεί εκ των προτέρων, ότι δεν υπάρχει ουδεμία αντίρρηση για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Απλώς θα πρέπει να πληρούν ορισμένα βασικά κριτήρια (παράδειγμα προς αποφυγή ο Ελληνικός χρυσός στις Σκουριές κλπ).

Παρομοίως η μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων πρέπει εντάσσεται σε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με τις δημόσιες επενδύσεις να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος στα δύο φορολογικά προγράμματα είναι ότι πρόκειται για αντιγραφή, απο το γνωστό νεοφιλελεύθερο thinktank (δεξαμενή σκέψης), το ΙΟΒΕ-διαΝΕΟΣΙς-Απρίλιος-2018, που οι μελέτες του προηγούνται συνήθως των ανακοινώσεων του ΣΕΒ. Αλλά μετά απο τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ, έπονται των κομμάτων. Δια του λόγου το αληθές:

ΣΕΒ
ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Δημοκρατία
30% συνδυαστική μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις (φόρος κερδών και ασφαλιστικές εισφορές). 
Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, ξεκινώντας από φέτος.
Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 20% σε δύο φάσεις.
Μείωση της φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15% από φέτος
Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 10% σήμερα.
«Οριζόντια» επενδυτικά κίνητρα.
Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
Θέσπιση υπεραποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων, σε ποσοστό μέχρι 200%.
Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων – Κίνητρα
ΣΕΒ
ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Δημοκρατία
Αναμόρφωση κρατικών ενισχύσεων. Διευκόλυνση των επιχορηγήσεων και των φοροαπαλλαγών.
Μείωση στα 15 εκατ. ευρώ (από 20 εκατ.) του ορίου των επενδύσεων μεγάλου μεγέθους που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων και απαλλαγών.
Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.
Επενδυτικά κίνητρα για τις «στρατηγικές επενδύσεις».
Σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και ένταξη σε μικρότερο συντελεστή, αν στο μεταξύ υπάρξει τέτοιος.
Έκπτωση φόρου 40% – 50% για «εκσυγχρονισμό» της υποδομής των επιχειρήσεων.
Φοροαπαλλαγές για R&D («Έρευνα και Καινοτομία»).
Φορολογική απαλλαγή με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα).
Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση των καθυστερούμενων οφειλών για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ.

Ο φορολογικός σχεδιασμός της Ν.Δ. και του Σύριζα, στοχεύει (έτσι λένε) στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ή διαφορετικά, στην «ανάστασή» της καθώς αποδεκατίστηκε. Το ότι αποδεκατίστηκε έχουν δίκιο, πρέπει να το παραδεχθούμε. Μαζί μ΄αυτή όμως εξανδραποδίστηκε και η κατώτερη τάξη. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι τα μέτρα αυτά, την μοναδική τάξη που θα «αναστήσουν» (χωρίς ποτέ στην πραγματικότητα να έχει αποβιώσει, αλλά αντίθετα χαίρει καλοζωίας), θα είναι την μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας και όχι μόνο αυτής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Απο το 2017 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ ανέρχονταν σε 491.009 δηλαδή περιορίστηκαν μέσα σε διάστημα 12 μηνών κατά 53.851. Στα χρόνια της «κρίσης» (η λέξη μηνομόνια κοντεύει να απαγορευθεί δια νόμου), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Ουσιαστικά, τα χρόνια της «κρίσης» εξαφανίστηκε το 40% (390.000 χιλιάδες) ελεύθεροι επαγγελματίες & επιτηδευματίες «χάνοντας», το 60% του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, το 2010 οι περίπου 1 εκατ. επιτηδευματίες-ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν εισοδήματα 24 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 οι εναπομείναντες 610.000 της ανωτέρω κατηγορίας δήλωσαν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Είναι αλήθειες που διαχρονικά δημιούργησαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και κυρίως η κυβέρνηση Σημίτη. Η είσοδος μας στο ευρώ πολλαπλασίασε τα δομικά προβλήματα οικονομίας της πατρίδας μας. Απλώς το 2010, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ με την συνενοχή των ευρωπαίων «εταίρων» μας, μας έδεσαν χειροπόδαρα.

Θεωρείται αναγκαίο να παρατεθεί η ιστορικότητα των προγραμμάτων, για να «διαπιστωθεί» η συνέπεια σ΄αυτά που έταζαν και σ΄αυτά που υπόσχονται σήμερα.


Το Ιστορικό των δύο Φορολογικών Προγραμμάτων-Ομοιότητες & Διαφορές των δύο Προγραμμάτων
Το Φορολογικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 06/05/2012 (27/04/2012)
Το Φορολογικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019
 Το Φορολογικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2014
 Το Φορολογικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019
Ο συντελεστής φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 2019
«Το συμπεράσμα είναι ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «μέχρι το 2021 θα έχουν ανοίξει 502.000 θέσεις εργασίας». Επίσης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 αλλά και την απευθείας απόδοσή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανακοίνωσε και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο φάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για νέες επενδύσεις.
Τη σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%.
Ο κ. Σαμαράς εγγυήθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα αφού όπως είπε «Τώρα μπαίνουμε στην περιόδο της ανάπτυξης».
Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
Να θεσπιστεί φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να επιβληθεί ειδική φορολογία στην πολυτελή και επιδεικτική κατανάλωση.
Την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, και κλιμακωτή μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
Eπενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα
Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο φάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για νέες επενδύσεις.
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
Mεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων.
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.
Να καταργηθεί το ειδικό καθεστώτος φορολογικής ασυλίας των οικονομικά ισχυρών παραγόντων, όπως των εφοπλιστών και της Εκκλησίας
Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Aξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις.
Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%, που ευνοεί κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Τη μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
Mεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Να καταγραφεί σε περιουσιολόγιο ο συσσωρευμένος πλούτος, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό, και να υπάρξει επαρκής φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Τη μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.
«Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία».
Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών
«Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές».
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Να αρθεί το τραπεζικό και εμπορικό απόρρητο, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
Ηλεκτρονικά βιβλία
Mεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος.
Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τη μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.
«Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014, προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτρονικές πληρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%».
Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Να απαγορευθεί κάθε είδους συναλλαγής μέσω εταιριών οφ σορ.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων - καταθέσεων
Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
Έκπτωση φόρου 40 - 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
Να αναμορφωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων - καταθέσεων
Mεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
Τη μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
«Εισόδημα περίπου 2 δις που διέφευγε πιάνεται τώρα».
Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom, για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.
Τσίπρας: Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση. Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες / ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τη γραφειοκρατία, επανέλαβε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μειώσουμε τους ανέργους σε μία τετραετία σε λιγότερο από 500.000 από 850.000 που είναι σήμερα.


Το κόστος των μέτρων

Η σοβαρότερη παράμετρος των μέτρων αποτελεί η κοστολόγηση τους. Το συνολικό κόστος των φορολογικών μέτρων έχει εκτιμηθεί περίπου στα 6 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τη διατήρηση του αφορολογήτου και την καταβολή της 13ης σύνταξης. Από την άλλη, η Ν.Δ. έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων. Αφήνει αναπάντητο η Ν.Δ. απο ποιά κονδύλια του προυπολογισμού θα «κόψει» και ποιά ακριβώς θα είναι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προτίθεται να φέρει στη Βουλή σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς μόνο και μόνο από αυτή την κλίμακα επηρεάζονται φορολογικά έσοδα άνω των 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Για να τους φρεσκάρουμε την μνήμη, στον προυπολογισμό του 2019 περιέχονται τα εξής:

Α) Ανάλυση των εσόδων του προυπολογισμού-2019. Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών:

1) Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 17.210 εκατ. ευρώ,

2) Τα έσοδα από ακίνητη περιουσία αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2.801 εκατ. ευρώ,

3) Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 16.796 εκατ. ευρώ, α) ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11.070 εκατ. ευρώ,β) ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται στα 4.420 εκατ. ευρώ.

Σύνολο εσόδων 36.807 δις. ευρώ και αυτά πρίν απο τις μειώσεις που έχουν εξαγγείλει.

Β) Ανάλυση των δαπανών του προυπολογισμού-2019.

1) Οι δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο,ανέρχονται σε 13,527 δις ευρώ,

2) Οι δαπάνες για συντάξεις φτάνουν στα 14,4 δις ευρώ,

2) Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία διατηρούνται σε 3.824 εκατ ευρώ,

3) Οι δαπάνες για την Παιδεία εμφανίζονται στα 7,316 δισ. ευρώ,

Οι πληρωμές για τους τόκους του «χρέους», οι οποίες φέτος υπολογίζονται στα 4,7 δις ευρώ.

Σύνολο δαπανών 43.767 δις. ευρώ.


Η ανακατανομή δαπανών από ποιά κονδύλια θα γίνουν; μήπως στις συντάξεις; την υγεία; ή την παιδεία;

Μ. Ξαφά: Κόψτε συντάξεις, λάθος η 13η, βάρος οι κρατικές επιχειρήσεις:

Δυστυχώς θα δυσαρεστηθούν οι «εκάστοτε μονομάχοι» αλλά ο συντονισμός σας στο μεγάλο θέμα του συνταξιοδοτικού παραείταν άψογος και συγχρονισμένος:

I. Οι αλλαγές επί Νέας Δημοκρατίας έτος 1992: Νόμος Σιούφα-Ν.2084/1992.

Για πρώτη φορά εισάγεται η αντίληψη της διαφοροποίησης των ασφαλιστικών προϋποθέσεων με βάση το έτος πρώτης ασφάλισης.Οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και διεκόπη η αλληλεγγύη των γενεών.α) αυτοί που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά ως τις 31/12/1982, β) αυτοί που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά ως τις 31/12/1992, γ) αυτοί που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993. Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών:

Τι ίσχυε πριν από το νόμο Σιούφα: Οτι όποιος εργαζόμενος έφτανε στα 65 έφευγε υποχρεωτικά από την εργασία, άσχετα αν είχε συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης.

Μετά την ψήφιση του νόμου: α) οι εργαζόμενοι αποκτούν διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα ανάλογα με τη χρονολογία πρώτης ασφάλισης, β) χειροτερεύουν οι όροι συνταξιοδότησης για όλους, γ) καταργούνται οι συντάξεις χωρίς όριο ηλικίας και εισάγεται το όριο ηλικίας για να πληρώνεται ο εργαζόμενος τη σύνταξή του, δ) περικόβονται δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ε) Μειώνεται αισθητά το ποσό της σύνταξης στις πρόωρες, ζ) αλλάζει η βάση υπολογισμού της σύνταξης με αποτέλεσμα τη μείωσή της

II. Οι αλλαγές επί ΠΑΣΟΚ-έτος 2002: Νόμος Ρέππα Ν.3029/2002.α) πρόβλεψη για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων έως και 70% στο χρηματιστήριο, β) αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξης, γ) ως βάση υπολογισμού χρησιμοποιείται ο μέσος όρος της τελευταίας 5ετίας αντί του τελευταίου μισθού, δ) μειώνεται από το 80% του τελευταίου μισθού (Βασικός Μισθός) σταδιακά στο 70%.

III. Οι αλλαγές επί ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κατρούγκαλου ν. 4387/2016: Οι μεταβολές αυτές αφορούν σε διατάξεις που συμπεριλαμβάνονταν στον νόμο Κατρούγκαλου που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2016.Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνεται η εθνική σύνταξη 380,00 ευρώ με λιγότερα από δεκαπέντε (15) έτη.

Στην Βουλγαρία ο μέσος όρος των συντάξεων ανέρχεται στα 170,00 ευρώ.

Στην Ρουμανία στα 808 λέι (181,57 ευρώ) διαμορφώθηκε η μέση σύνταξη το 2013.

Τώρα προφανώς έχει έρθει η σειρά της Ν.Δ. για να καθιερώσει τα 380,00 ευρώ σύνταξη, νέτα σκέτα. «Χίλιες φορές Δόξα Σοι Ο Θεός!!! και πάλι πολλά θα παίρνουμε».

Οι ένοχοι «επιστρέφουν» στον τόπο του εγκλήματος

Στο ερώτημα, πού θα βρεθούν τα ποσά για την κάλυψη των αλλαγών, το ίδιο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: Ότι θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Από την ανακατανομή των δαπανών που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως μέσω της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Διαρθρωτικές αλλαγές άραγε τι να εννοούν; μήπως...

1ο) Το «χάρισμα» όσων δημόσιων επιχειρήσεων όσων έχουν απομείνει απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

2o) Ο κ. Κ. Μητσοτάκης άνοιξε το ζήτημα της 7ημερης εργασίας.

3ο) Η κα. Πατσογιάννη Υποψ. βουλευτής ΝΔ: στο ίδιο μήκος κύματος αλλά λίγο πιο άγαρμπα. Η 7ημερη εργασία είναι απελευθέρωση του εργαζομένου: «Αν αυτό το δεχθεί οποιοσδήποτε θέλει να μπει σε αυτή την λογική εργασίας, γιατί να του το απαγορεύουμε; Θέλουμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα»,τόνισε.

Βασίλης Κικίλιας: Δεν θα πληρώνουμε όλοι εμείς για κοινωνική πολιτική! Κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνει στην πλάτη της πλατιάς πλειοψηφίας των εργαζομένων προς χάριν κάποιον λίγων και ημετέρων ….

Απάντηση: Κρέσσον άρχεσθαι τοις ανοήτοισιν ή άρχειν μτφ: Καλύτερα οι ανόητοι να διοικούνται παρά να διοικούν (Δημόκριτος Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος).


Το οικονομικό μοντέλο της Ν.Δ. ή «Φωτογραφικά στιγμιότυπα απο το 2020 και μετά»

Ανάλυση του «oράματος» της Ν.Δ. και του Σύριζα»: Ας πραγματοποιήσουμε ένα άλμα στον χρόνο, απλώς αλλάζοντας το όνομα της χώρας αντί για Βουλγαρία και Ρουμανία να την λέμε Ελλάδα:

1ο Παράδειγμα Βουλγαρία

Συντελεστές φορολογίας: α) Ο συντελεστής φορολογίας εταιρικών κερδών στην Βουλγαρία είναι 10%. Ελλάδα-28%, β) η φορολογία φυσικών προσώπων στην Βουλγαρία είναι 10% flat-tax (γραμμικός φόρος). Στην Ελλάδα ως Πίνακας-1:

Πίνακας 1- Φορολογική κλίμακα για εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
Πίνακας 1- Φορολογική κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (φυσικά, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία).
Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής %
Φόρος κλιμακίου (ευρώ)
Σύνολο
Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής %
Φόρος κλιμακίου (ευρώ)
Σύνολο
Εισοδήματος (ευρώ)
Φόρου (ευρώ)
Εισοδήματος (ευρώ)
Φόρου (ευρώ)
  20.000,00
       22%
4.400,00
20.000,00
  4.400,00
  20.000,00
22%
4.400,00
20.000,00
  4.400,00
  10.000,00
29%
2.900,00
30.000,00
  7.300,00
  10.000,00
29%
2.900,00
30.000,00
  7.300,00
  10.000,00
37%
3.700,00
40.000,00
  11.000,00
  10.000,00
37%
3.700,00
40.000,00
  11.000,00
Υπερβάλλον
45%


Υπερβάλλον
45%





2) Ασφαλιστικές εισφορές: Αισθητή είναι η διαφορά και ως προς το ανώτατο ετήσιο ποσό ασφαλιστικών εισφορών σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Η διαφορά οφείλεται όχι μόνο στους χαμηλότερους συντελεστές εισφορών στις άλλες χώρες, αλλά κυρίως στην χαμηλότερη ανώτατη βάση ασφαλιστέου εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών. Ανώτατη εισφορά (πλαφόν) στους μισθωτούς στην Βουλγαρία ανέρχεται σε €5.000 (μισθωτοί), αντίστοιχα στην Ελλάδα μισθωτοί (εργαζόμενου €11.252.80 + εργοδότη€28.887,50)=€40.690,30. Οι ελ. Επαγγελματίες στην Βουλγαρία οι εισφορές είναι €3.900, στην Ελλάδα στα €18.983,94.

Στον Πίνακα-2 αποτυπώνονται οι ξένες επενδύσεις στην Βουλγαρία απο το 1996 έως το 2014.

Πίνακας 2: Εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην αγορά της Βουλγαρίας, σε εκατ. ευρώ, 1996-2014
1996
1998
2000
2002
2004
2006
2008
2010
2012
2014
137
605
1.103
980
2.736
6.158
6.163
1.170
1.321
1.285


2ο Παράδειγμα Ρουμανία

Συντελεστές φορολογίας: α) ο συντελεστής φορολογίας εταιρικών κερδών στην Ρουμανία είναι 16%. Στην Ελλάδα 28%, β) η Φορολογία φυσικών προσώπων στην Βουλγαρία είναι 16% flat-tax. Στην Ελλάδα ως Πίνακας-1

2) Ασφαλιστικές εισφορές. Ανώτατη εισφορά (πλαφόν) στην Ρουμανία ανέρχεται σε €12.800 (μισθωτοί), Ελλάδα μισθωτοί (εργαζόμενου €11.252.80 + εργοδότη €28.887,50)= €40.690,30.

Οι συνολικές επενδύσεις διαχρονικά στην Ρουμανία ανέρχονται σε:

Πίνακας-3 Συνολικές επενδύσεις στη Ρουμανία μεταξύ των ετών 2004-2012 σε εκ. ευρώ.
Έτος
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
Συνολ. ποσό
15.040
21.885
34.512
42.770
48.798
49.984
52.585
55.139
59.126

Χατζηδάκης: Όχι στις αυξήσεις μισθών με υπουργική απόφαση. Θα τις φέρουν οι επενδύσεις. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» : Υπογραμμίζει ότι «η αύξηση των μισθών δεν διατάσσεται, αλλά θα έρθει με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Προφανώς αυτό εννοεί ο κ. Χατζηδάκης:

Στην Βουλγαρία ο μηνιαίος μισθός είναι 261 ευρώ.

Στην Ρουμανία ο μηνιαίος μισθός είναι 408 ευρώ.

Τέλος, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» αποκαλύπτουν ότι η μία στις δύο προσλήψεις στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 έχουν γίνει με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας το 50,16%, αυτές με πλήρη απασχόληση 49,84%. Όσο για την προστασία των εργαζομένων όλες οι δηλώσεις τους αποδεικνύουν ότι θα υπάρξει χειρότερη εργασιακή ζούγκλα.Άλλωστε τους έχει «στρώσει» το κόκκινο χαλί ο ΣΥΡΙΖΑ,τα τελευταία 3,5 χρόνια με τήν αλματώδη αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας.


Το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η eurostatτο 2017 το 22,5% του πληθυσμού της Ε.Ε. ή 112,9 εκατ. άνθρωποι ήταν σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού. Οι συνθήκες είναι χειρότερες στη Βουλγαρία, με το 38,9% των πολιτών να απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, και στη Ρουμανία με το 35,7% σε κίνδυνο. Πολύ κοντά στις θλιβερές επιδόσεις και η Ελλάδα με ποσοστό 34,8%. Η Βουλγαρία παραμένει τελευταία στο κατά κεφαλήν εισόδημα και στην τρίτη θέση απο το τέλος η Ρουμανία.

Αν ρωτούσε κάποιος αδαής περί των οικονομικών, επενδύσεις έγιναν, οι φορολογικοί συντελεστές και οι μισθοί βρίσκονται στον πάτο, τότε ποιός είναι ο λόγος που υπάρχει η υπερβολική φτώχεια στους ταλαιπωρημένους λαούς και φίλους μας των χωρών αυτών;

Μπορούν να μας απαντήσουν σ’ αυτά οι «ντροπαλοί» αλλά και οι ταλιμπάν του νεοφιλευθερισμού;

Μήπως υπάρχει καμμιά αμφιβολία για το τι μας επιφυλλάσουν οι ακραίοι και μη νεοφιλελεύθεροι για το αύριο;



* Ο Γιάννης Περάκης είναι Οικονομολόγος

Πηγές:

- Δημήτρη Γκάτσιος:Σοφοκλέουςin15/09/2018

- capital.gr: 16/04/2019

- Θανάσης Κουκάκης: CNN Greece

- ttsiros@naftemporiki.gr: 03/06/2019 του Θάνου Τσίρου
 Grant Thornton: Φοροδοξίες, 23.10.2016

- Έντυπη καθημερινή:Δ. Μανιφάβα 20/06/2018

- Postedon:16/01/ 2008 by ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ

- iefimerida.gr

- rovespieros Νέα: 15/06/2019

Πηγή: sxedio-b.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου