Εργατικά εγκλήματα κι όχι ατυχήματα στους Δήμους


Του Χρήστου Ευθυμίου

Σε συνέχεια του άρθρου Η ΝΔ υποθάλπει την ανομία του Λεωνίδα Βατικιώτη, είναι αναγκαίο να προστεθούν τα εξής:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν πέσει είχε φτιάξει επιτροπή αναθεώρησης του νομικού πλαισίου για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) με επικεφαλή τον καθηγητή κ. Κουζή.

Μετά το πόρισμα της επιτροπής ψηφίστηκε νόμος που έδωσε λίγα παραπάνω Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους και πρόβλεψε να γίνεται μελέτη – αναφορά κινδύνου για τα εργατικά ατυχήματα.

Αντί να επιβληθούν σοβαρές ποινικές ευθύνες στους αιρετούς που δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία…

Αντί να υπάρχουν κυρώσεις με ποινική ευθύνη και ρήτρα στα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν…

Αντί να υποχρεωθούν να υποβάλουν σε υγειονομικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, να ελέγχουν τους εργαζόμενους για την χρήση των ΜΑΠ και την κατάσταση οχημάτων μηχανημάτων με εντατικούς ελέγχους…

Αντί να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους εργαζόμενους…

Αντί να επιβληθούν οι όροι για τα εργοτάξια και ο εντατικός έλεγχος στα κτήρια…

Αντί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο στη διαδικασία προμηθειών σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, υγειονομικών εξετάσεων και πρόσληψης ιατρών και τεχνικών εργασίας κλπ…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μπαλώσει το θέμα!

Και σαφώς το καθεστώς που υποχρεώνει τους Δήμους να επιλέγουν την πιο οικονομική προσφορά στους διαγωνισμούς ακόμα και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και όχι τα πιο ποιοτικά, τα πιο ασφαλή συνεχίζεται!

Οι διαγωνισμοί βαλτώνουν γιατί οι προμηθευτές κάνουν ενστάσεις και προσφυγές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ΜΑΠ.

Οι ιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας στην καλύτερη περίπτωση είναι εξωτερικοί συνεργάτες του δημάρχου, όπου υπάρχουν και αυτοί γιατί είναι είδος προς εξαφάνιση για τους αιρετούς.

Για να μην συζητήσουμε για την κατάσταση οχημάτων μηχανημάτων που θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος και χρόνος που να σταματάνε οι συντηρήσεις και να αντικαθίστανται με καινούργια νέας τεχνολογίας οχήματα.

Συνεχίζουν να κυκλοφορούσαν σαράβαλα, σακαράκες, κινητές νεκροφόρες και είναι σοβαρότατος κίνδυνος για όλη την κοινωνία.

Η κυβέρνηση έκανε για το θέμα Ασφάλειας Εργαζομένων ότι και με την παράταση στο επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών που λήγει τον Οκτώβρη όταν ευελπιστούσε να γίνουν και οι εκλογές.

Το χειρότερο όμως έγκλημα έγινε σήμερα για όλους τους Αθηναίους. Στρώνοντας το χαλί στον Πατούλη η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αποφάσισε την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής που θα εξασφαλίζει την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων για 2 περίπου έτη, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης των αποβλήτων !

Εν κρυπτώ μετά την χθεσινή κατάληψη από την ΠΟΕ ΟΤΑ των γραφείων του ΕΣΔΝΑ που ακύρωσε τη συνεδρίαση, σήμερα με κατεπείγον συνεδρίαση αποφασίστηκε η επέκταση της δυναμικότητας του Ε.Μ.Α.Κ. ΦΥΛΗΣ και της διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης που μόνο τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους εξυπηρετεί.

Θα συνεχίσουν να μιλάνε για την κλιματική αλλαγή και το πρόβλημα στο περιβάλλον;

Θα συνεχίσουν να μιλάνε για τους εργολάβους και τους ιδιώτες;

Πίστευε δηλαδή ότι αν πάει στις εκλογές με ομήρους για το επίδομα, εργαζόμενους ότι θα την ψήφιζαν.

Πίστευαν ότι οι εργαζόμενοι θα έτρωγαν το παραμύθι ότι η κυβέρνηση και η περιφερειάρχης θα απέτρεπαν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλά δεν ξεχνά κανένας τον αυτοκράτορα πρώην υπουργό Εσωτερικών Ραγκούση και αρχιτέκτονα του Καλλικράτη που ισοπέδωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το Άρθρο 69 επέτρεψε στους Δήμους να εκχωρούν την αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες. Τώρα έγινε ΣΥΡΙΖΑ και αυτός …

Τώρα η ΝΔ που ήδη κάνει ντηλ με τους εργολάβους το μόνο που δεν την ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια και η υγεία των αργαζόμενων και επειδή το φθινόπωρο πλησιάζει έρχονται και οι ιδιώτες και η κατάργηση των βαρέων ανθυγιεινών…

Το δρόμο τον έστρωσαν και συνεχίζουν να στρώνουν στον Μητσοτάκη μέχρι τελευταίας μνημονιακής γραμμής οι …σύντροφοι!

Μόνο που σύντροφοι έγιναν με το ΔΝΤ την ΕΚΤ και την Μέρκελ που διακαής πόθος ήταν να αναλάβει την διαχείριση απορριμμάτων κάνοντας μας χωματερή της Ευρώπης και την ενέργεια που συνδέεται άμεσα και με την καύση ορυκτών και με την καύση σκουπιδιών που απαγορεύεται στον «πολιτισμένο» Βορά.

Τα θύματα λοιπόν θα είμαστε όλοι μας και με την καταστροφή του περιβάλλοντος και με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που θα αναγκάσουν να επιβάλουν οι Δήμοι για να πληρώνουν τους εργολάβους …

Εμείς θα συνεχίσουμε να μετράμε θύματα εργαζόμενους που χύνουν καθημερινά το αίμα τους για να έχουν τις γειτονιές μας καθαρές και φωτεινές …

Υστερόγραφο: Στις 5 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε μήνυση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα δυστυχήματα των εργαζομένων σε δήμους. Από τότε η «δικαιοσύνη» αντί να δει ότι τα θύματα αυξήθηκαν μέχρι σήμερα μας έχει …γραμμένους

Πηγή: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου