Οι ευθύνες και η ατέλειωτη υποκρισία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας


Μετά την άρση, από την Ουάσιγκτον, της προστασίας των Κουρδικών δυνάμεων στην Βόρεια Συρία – δυνάμεις που μέχρι χθες αποτελούσαν τους κύριους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή – ο Τουρκικός Στρατός ξεκίνησε την επίθεση του με χρήση του πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών σε μια συνοριακή γραμμή μήκους 100 χιλιομέτρων χτυπώντας μόνο την πρώτη ημέρα πάνω από 181 στόχους – όπως ανέφερε επίσημα το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας-  σε πόλεις, στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και κατοικημένες περιοχές αμάχων.

 Υπάρχουν ήδη αναφορές για θύματα σε αμάχους και καταστροφές σε πολιτικές εγκαταστάσεις στο φράγμα της Μπούζρα από όπου υδροδοτούνται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών στην Βόρεια Συρία.

Δημοσιογράφοι του CNN που βρίσκονται επί τόπου ανέφεραν σκηνές πανικού και τρόμου πολιτών που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να γλιτώσουν από τους Τούρκικους βομβαρδισμούς.

Η ηγεσία των Κουρδικών δυνάμεων του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, που συνεργαζόταν στενά με τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Ειδικές δυνάμεις στην περιοχή, δεσμεύτηκε ότι  «θα πολεμήσει με κάθε μέσο και θα εμποδίσει τις Τουρκικές δυνάμεις να διασχίσουν τα σύνορα» και ότι «θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει εναντίον της επιθετικότητας των ΗΠΑ» . Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός κάλεσε σε γενική επιστράτευση όλες τις δυνάμεις του στην Βόρεια Συρία ώστε να συνταχθούν ταχύτατα στην συνοριακή γραμμή για να ανακόψουν την Τουρκική εισβολή.

Ωστόσο το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε σε ανακοινώσεις του και στο διαδίκτυο ότι ήδη δυνάμεις της Τουρκίας εισέβαλαν μετά τους βομβαρδισμούς και κατέλαβαν περιοχές της Βόρειας Συρίας.

Την κύρια ευθύνη για τις αιματηρές σφαγές που διαπράττει η Τουρκία έχουν η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της που μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 1991 για δεκαετίες έχουν διεξάγει  επιθετικούς πολέμους και επιδρομές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανόμενης και της υποκίνησης και στήριξης του πολέμου για την ανατροπή του Καθεστώτος στην Συρία που ξεκίνησε το 2011.

Ο πρόεδρος Τραμπ που πρόδωσε τους Κούρδους συμμάχους του ΝΑΤΟ δίνοντας το πράσινο φως στον Ερντογάν για να επιτεθεί, φέρει βαριές και άμεσες ευθύνες για όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Ωστόσο το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου στις ΗΠΑ και την ΕΕ εμπλέκεται άμεσα με την αιματηρή επίθεση που μπήκε σε εφαρμογή την Κυριακή και μετά το τηλεφώνημα του Τραμπ προς τον Ερντογάν όπου τον διαβεβαίωσε ότι αποσύρει τις εγγυήσεις και την προστασία των ΗΠΑ προς τις Κουρδικές δυνάμεις. Για αυτό και όλες οι προσπάθειες των Ευρωπαϊκών και Αμερικαικών ελίτ να αποστασιοποιηθούν από αυτή την εισβολή ζέχνουν από υποκρισία.

Επικριτικές δηλώσεις για την Τουρκική επιθετικότητα έγιναν χθες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έπειτα από το τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον Τραμπ, η Ντάουνινγκ Στρητ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία της Βρετανίας για την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, καθοδόν προς την Τουρκία για να μιλήσει με τον Ερντογάν, κάλεσε την Τουρκία να «δράσει με εγκράτεια».

Πιθανότατα η πλέον σκληρή δήλωση έγινε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. Παρόλο που έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάμιξη του Γαλλικού κράτους στο εξωδικαστικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών και είναι κοντά με τον δικτάτορα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο Λε Ντριάν ισχυρίστηκε ότι είναι ηθικά εξοργισμένος με το αιματοκύλισμα του Τούρκικου στρατού. «Καταδικάζω τη μονομερή επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία», έγραψε στο τουίτ, προσθέτοντας ότι απειλεί «την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, προσέθεσε χθες βράδυ ότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία προετοιμάζουν ένα κοινό ανακοινωθέν «όπου θα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι καταδικάζουμε πολύ σθεναρά και αποφασιστικά όσα έχουν αναφερθεί». Οι χώρες αυτές καλούν επίσης σε μια κοινή, κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όλες αυτές οι δηλώσεις ξεχειλίζουν υποκρισία. Όχι μόνο ο οκταετής πόλεμος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέσω αντιπροσώπων στη Συρία δεν έχει καμία σχέση με «ανθρωπιστικές προσπάθειες», αλλά δεν έχουν και καμία ανάγκη να βασίζονται σε «όσα έχουν αναφερθεί» για την διαμόρφωση της πολιτικής τους σε σχέση με την επίθεση της Τουρκίας. Και αυτό διότι συνεργάζονταν πολύ στενά με την Τουρκική κυβέρνηση, όσο αυτή προετοίμαζε την αιματηρή της επίθεσή εναντίον των Κούρδων «συμμάχων» του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Χθες απόγευμα, στην Τουρκία, απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, πήγαν στο τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών για να έχουν ενημέρωση για την επερχόμενη επίθεση.

Άλλωστε, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε την εισβολή αφού σε δηλώσεις του ισχυρίσθηκε  ότι η Τουρκία έχει «έγκυρες ανησυχίες ασφάλειας» για τη Συρία, συμπληρώνοντας ότι: «Είμαι διαβεβαιωμένος ότι οποιαδήποτε δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα είναι αναλογική και μετρημένη».

Μέσα στην αυξανόμενη κατακραυγή για την Τουρκική εισβολή , και μετά από συνεχόμενα μηνύματα για διαμαρτυρίες διεθνώς έξω από τουρκικά προξενεία, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν αναδίπλωση, προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις από την επίθεση. Αφού πρώτα ο Τραμπ αποκάλεσε την επίθεση «κακή ιδέα», ο Πομπέο αρνήθηκε την ευθύνη των ΗΠΑ για την Τουρκική επίθεση. «Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία το πράσινο φως για την επίθεση», ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα όμως επανέλαβε τον ισχυρισμό του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα έχει μια «νόμιμη ανησυχία για την ασφάλεια» ώστε να είναι δικαιολογημένοι οι βομβαρδισμοί εναντίον των Κούρδων.

Η απόφαση του Τραμπ να άρει τις εγγυήσεις ασφαλείας από πλευράς των ΗΠΑ στις Συριακές Κουρδικές δυνάμεις, γεγονός που ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την Τουρκική εισβολή στην Συρία, αποδεικνύεται ότι έχει καταστροφικές συνέπειες. Αλλά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού αποτελεί το τελικό προϊόν των πολέμων που επί δεκαετίες διεξάγουν διαδοχικές Αμερικανικές κυβερνήσεις, με την συνεργασία των Ευρωπαίων συμμάχων τους. Ο Πόλεμος του Κόλπου το 1991 και η εισβολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν το 2001, αποτέλεσαν το ξεκίνημα πολέμων στην Μέση Ανατολή για δεκαετίες. Πολέμων που στοίχισαν εκατομμύρια ζωές, μετέτρεψαν δεκάδες εκατομμυρίων σε πρόσφυγες και κατέστρεψαν ολόκληρες κοινωνίες.

Η δημοκρατική κυβέρνηση Ομπάμα στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε τον πόλεμο στην Συρία το 2011, με την υποστήριξη του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Παρισιού και των άλλων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αρχικά, βασίστηκαν σε πολιτοφυλακές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, πραγματοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις με αυτοκίνητο ως αιχμή του πολέμου κατά του καθεστώτος του Προέδρου Bashar al-Assad. Μόνο όταν οι ισλαμιστικές πολιτοφυλακές είχαν νικήσει και η πολιτοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) στράφηκε απέναντι στο αμερικανικό καθεστώς μαριονέτα στο Ιράκ το 2014, η Ουάσινγκτον στράφηκε στην ηγεσία των Κουρδικών δυνάμεων καθιστώντας τες την κύρια εξουσιοδοτημένη σύμμαχη δύναμη στη Συρία.

Οι ηγέτες των Κούρδων πρόδωσαν όμως τον κουρδικό λαό, υποτάσσοντας τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατικά δικαιώματα στους ελιγμούς του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στη Μέση Ανατολή.

Όταν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν το SDF ως δημοκρατικό σύμμαχο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο SDF ευθυγραμμίστηκε με την πολιτικές επιδιώξεις του πολέμου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ - περιλαμβανομένης της φυλάκισης 11.000 ανθρώπων στην ελεγχόμενη περιοχή, με το πρόσχημα ότι ήταν "αμετανόητοι" μαχητές του  ISIS. Χθες, οι αξιωματούχοι της SDF ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είχαν αναλάβει να φυλακίσουν το προσωπικό του ISIS,  εγκατέλειψαν αυτά τα καθήκοντα, ώστε να ανασυνταχθούν για να πολεμήσουν την τουρκική εισβολή.

Μόλις λίγα χρόνια μετά την ανακήρυξη των κουρδικών απελευθερωτικών δυνάμεων ως την κύρια εξουσιοδοτημένη αμερικανική δύναμη στη Συρία, η Ουάσιγκτον τις θυσίασε στο τελευταίο ζιγκ-ζαγκ της πολιτικής της για τη Μέση Ανατολή, επαναπροσεγγίζοντας την Τουρκική κυβέρνηση - η οποία αντιμάχεται βίαια την Κουρδική αυτονομία τόσο στη Συρία όσο και στην ίδια την Τουρκία .

* Από το άρθρο του Alex Lantier με τίτλο ''Turkey launches US-backed offensive targeting Kurdish forces in Syria"

Η ελληνική απόδοση από το πρωτότυπο Αγγλικό κείμενο έγινε από την σύνταξη του ιστότοπου 'Δρόμος ανοιχτός' 

Πηγή: wsws.org


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου