ΕΕ: Τα δάνεια και κεφάλαια που θα δαπανηθούν για τον κορωνοϊό «θα δεσμεύσουν πολλές γενιές»!


Σε άρθρο της στο protothema.gr, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  ανέφερε πως τα χρήματα που θα διατεθούν από την ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας θα δεσμεύσουν πολλές γενιές πολιτών στο μέλλον και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με έξυπνο τρόπο.

«Τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που ξοδεύουμε σήμερα για να αποτρέψουμε μια μεγαλύτερη καταστροφή είναι μια επένδυση για τη μελλοντική μας προστασία και θα δεσμεύσουν πολλές γενιές. Γι΄ αυτό, τα χρήματα του επόμενου προϋπολογισμού μας θα πρέπει να επενδυθούν έξυπνα και με βιώσιμο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε διατηρήσουμε όλα αυτά που μας είναι πολύτιμα και να ανανεώσουμε το αίσθημα των εθνών ότι ανήκουν στην Ευρώπη».

Η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε και πάλι τα περί ενός ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ», υποστηρίζοντας ότι δεν χωράνε ημίμετρα στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς θα αφορά ορίζοντα επτά ετών.

Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Μπροστά σε μια τέτοια κρίση, δεν έχουν θέση τα ημίμετρα. Κι έτσι θα προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα προσπαθούμε να δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία μας για να ξεπεράσει την κρίση. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε τεράστιες επενδύσεις, ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη. Στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρχει ένας στιβαρός νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί αποδεδειγμένα ένα μέσο αλληλεγγύης και εκσυγχρονισμού. Επίσης, επειδή καλύπτει περίοδο εφτά ετών, δημιουργεί βεβαιότητα για τους επενδυτές και αξιοπιστία για όλους τους συμμετέχοντες».

Δύο επισημάνσεις για τα σχέδια της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

1. Το νέο… «σχέδιο Μάρσαλ» που οργανώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα δάνεια από τις «πιστωτικές γραμμές» του ESM που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού (διαβάστε εδώ). Τα δάνεια αυτά θα συνοδευτούν από μνημόνια που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαών.

2. Στην Ελλάδα, πάντως, ξέρουμε τι σημαίνει σχέδιο Μάρσαλ: Η «σωτηρία» που… σκοτώνει!

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου