Έβρος: Σιωπή της κυβέρνησης για τις καταδίκες της Ελλάδας


Η γερμανική Βουλή στο πλευρό του Ερντογάν

Του Σπύρου Παναγιώτου

Θα ήταν αστείο να υποθέσουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί τους, όπως άλλωστε και διεθνείς οργανώσεις πείστηκαν από τα fake news του καθεστώτος Ερντογάν σχετικά με όσα συνέβησαν στον Έβρο από τις αρχές Μάρτη. Είναι αστείο να υποθέσουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες, βασικοί, αν όχι μοναδικοί σύμβουλοι κυβερνήσεων και think tanks, αγνοούσαν τα όσα σχεδίαζε και σχεδιάζει η Τουρκία σε Έβρο-Αιγαίο-Κύπρο καθώς επίσης και το αναγκαίο περιτύλιγμα προπαγάνδας που τα συνόδευαν. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι τόσο οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών και τα όργανα τους όσο και οι διεθνής συντεχνία των ΜΚΟ είναι απόλυτα κατατοπισμένες για όσα συντελούνται διεθνώς. Έτσι άλλωστε εξασφαλίζουν την δυνατότητα να επηρεάζουν τις εξελίξεις σύμφωνα με τους στόχους τους.

Προκαλεί επιτροπή της γερμανικής βουλής

Ο νέος γύρος πιέσεων σε βάρος της Ελλάδας άνοιξε με γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής. Σύμφωνα με αυτή διαπιστώθηκε ότι η ελληνική στάση στο Έβρο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για την προστασία προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την επιτροπή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όταν ολόκληρη η Ε.Ε. έχει κλείσει τα σύνορα της απαγορεύοντας στους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν και επιβάλλει τον μόνιμο εγκλωβισμό τους σε μια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσει. Κατά τον ίδιο τρόπο η επιτροπή δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τις ευθύνες της Τουρκίας στην προκλητική προσπάθεια αξιοποίησης των προσφύγων ως όπλο στην επιβολή των επεκτατικών της βλέψεων. Η επιτροπή δεν βρήκε κουβέντα να πει για τις συνεχείς απειλές αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις σε όλο τον άξονα από το Έβρο ως το Καστελόριζο σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.

Αντίθετα η επιτροπή, παρά την παρουσία δυνάμεων της Frontex, ενώ δεν είδε τα χημικά που εκτοξεύονταν από την τουρκική πλευρά, διαπίστωσε ότι «η χρήση εκτοξευτήρων νερού, ανεμιστήρων και δακρυγόνων, ακόμη και εναντίον αόπλων γυναικών και παιδιών» αντιβαίνει την «αρχή της αναλογικότητας» των μέτρων που πάρθηκαν. Μια αρχή που ως γνωστόν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. «τηρούν απαρέγκλιτα» με την επιβολή της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Στη γνωμοδότησή της η επιτροπή χαρακτήρισε «νομικά αναίτιους» τους φόβους για μαζική εισροή, όπως τους εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι οι φόβοι αυτοί θα δικαιολογούσαν την παρεμπόδιση αν υπήρχαν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν εγκληματίες πολέμου και τρομοκράτες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα ή ακόμη αν μία μαζική προσφυγική ροή θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση του χώρας. Οι ειδικοί της Επιστημονικής Υπηρεσίας θεωρούν ότι εν προκειμένω αυτοί οι λόγοι δεν συνέτρεχαν. «Σωστά» συμπεραίνουν καθώς είναι δεδομένο για αυτούς, ότι η παράταση των μνημονίων για μερικές δεκαετίες ακόμα, καθόλου δεν απειλούν την οικονομική επιβίωση της χώρας.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι βέβαια απόφαση της γερμανικής βουλής. Αν και προκλήθηκε από σχετική επερώτηση του Die Linke είναι βέβαιο ότι εκφράζει συγκαλυμμένα τις σκέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, προϊδεάζοντας ταυτόχρονα για όσα ακολουθήσουν. Άλλωστε όχι τυχαία η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Γιόχανσον, σε συνέντευξη της στο περιοδικό Spiegel, και με αφορμή τους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού στα hot–spot των νησιών του Αιγαίου βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει την Ελλάδα για το μέτρο της προσωρινής αναστολής του δικαιώματος αίτησης για χορήγηση ασύλου. «Η Ελλάδα» δήλωσε η επίτροπος «δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το Δίκαιο της Ε.Ε. και τις διεθνείς της υποχρεώσεις». Άφησε βέβαια αναπάντητο γιατί η πλούσια χώρα της δεν αναλαμβάνει η ίδια την διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και τη φιλοξενία όσων την ζητούν. Για κάποιο, όχι ανεξήγητο λόγο, το ευρωπαϊκό διευθυντήριο θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μόνο υποχρεώσεις και ο πλούσιος ευρωπαϊκός βοράς μόνο δικαιώματα σε βάρος της…

Βουβή η κυβέρνηση των πρόθυμων

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπ. Εξωτερικών παρακολουθεί σιωπηλό και άπραγο το νέο κύκλο πιέσεων και κατασυκοφάντησης της χώρας. Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι πίσω από το θόρυβο μιας άδικης παγκόσμιας διαπόμπευσης της χώρας κρύβονται οι αυριανοί εκβιασμοί για την επιβολή τετελεσμένων όσο αφορά το ρόλο και τη μοίρα της στην κορύφωση των γεωπολιτικών αναστατώσεων.

Έτσι με πλήρη αδράνεια και στα ψιλά των εφημερίδων πέρασε και η επιβεβαίωση του στόχου των fake news που διακινούσε το καθεστώς Ερντογάν για το Έβρο και το Αιγαίο και υιοθέτησαν με ευκολία οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι». Το καθεστώς Ερντογάν, επικαλούμενο τις βαρβαρότητες της ελληνικής πλευράς σε χερσαία εδάφη και θάλασσες, εξέδωσε NAVTEX που αυτοαναγορεύεται ως μοναδική χώρα που έχει νομιμότητα να εκτελεί επιχειρήσεις διάσωσης σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα τουρκική πρόκληση δεν έκρυψε την ταχύτατη «συνδρομή» της στις απαιτήσεις των ισχυρών. Πρώτα «διευκόλυνε» τους συμμάχους με την εκχώρηση λιμανιών στην Κρήτη για τη φιλοξενία όσων διασώζονται στα πλαίσια της επιχείρησης Ειρήνη στην Αν. Μεσόγειο. Δεύτερο, ολοκληρώθηκε η περίοδος παύσης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και όσοι εισήλθαν στη χώρα τον τελευταίο μήνα δικαιούνται να κάνουν την σχετική αίτηση. Τρίτο, ελληνικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, στα πλαίσια Νατοϊκής αποστολής, παρενόχλησε ρωσική στρατιωτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα προξενώντας την οργή της Ρωσίας. Τόσο καλά…

Τα ίδια και η Διεθνής Αμνηστία

Από το κύκλο των πιέσεων δεν έλειψε βέβαια και η Διεθνής Αμνηστία. Αφού επιβεβαίωσε με έμφαση ρεπορτάζ ξένων και ελληνικών Μέσων για την «εκτέλεση δυο μεταναστών στον Έβρο» από τον ελληνικό στρατό ζητά από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. την παρέμβαση τους για την αντιμετώπιση τους κατάστασης.

«Αυτό που βλέπουμε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι μια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την Ευρώπη. Η προστασία των προσφύγων δεν είναι κάτι που οι χώρες μπορούν να αποφεύγουν όταν το επιλέγουν. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα στο άσυλο και η Ε.Ε. πρέπει να τη στηρίξει για να το πράξει. Το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε η Ιβ Γκεντί, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών τους Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αν και παραδέχεται ότι η «Τουρκία διευκόλυνε και ενθάρρυνε τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν στα σύνορα» στρέφεται αποκλειστικά κατά της Ελλάδας. Καταδικάζει «κάθε υπερβολική χρήση βίας κατά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των ΜΚΟ» και ζητά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να «βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τα αιτήματα ασύλου, να παράσχει κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής και να μεταφέρει τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο σε χώρες επιλογής τους». Ξεχνά ότι τα αιτήματα της διατυπώνονται τη στιγμή που όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν κατηγορηματικά απορρίψει κάθε συζήτηση για αναλογικό καταμερισμό των μεταναστών και έχουν κλείσει τα σύνορα τους.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου