Τι εξυπηρετεί η ωραιοποίηση του εγκλεισμού;


Του Περικλή Δανόπουλου

Τα μέτρα εγκλεισμού, λόγω κορονοϊού, τα αποδεχθήκαμε ως κοινωνία και μάλιστα δείχνοντας στο σύνολο αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση. Και τα εφαρμόσαμε χωρίς να μας δοθεί εναλλακτική πρόταση, όπως οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν πχ στην Ταϊβάν.

Άλλο όμως πειθαρχώ σε κάτι, για να αντιμετωπίσω το άγνωστο και άλλο επικροτώ και επιβραβεύω. Και ακόμα, όλος αυτός ο κοινωνικός αυτοματισμός στα όρια του κανιβαλισμού απέναντι όχι σε αυτούς που δεν πειθάρχησαν, αλλά σε αυτούς που είχαν αντίθετη άποψη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Όλα αυτά οδηγούν σε άκριτη επιβράβευση της κυβέρνησης. Δεν σταματούν όμως μόνο εκεί. Η πορεία της ''πανδημίας'' μοιάζει να έχει αντιστρόφως ανάλογη εκθετική αύξηση σε σχέση με όσα θα ακολουθήσουν σε οικονομικό επίπεδο, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός.

Και τόσο η ''άνευ ορίων'' πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, όσο και από τον ''αγοραίο τσαμπουκά'' του Χαρδαλιά, αλλά και η ανταπόκριση στα όρια της δογματικής προσήλωσης του κόσμου, οδηγούν σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Σχεδόν ωραιοποιούν τον εγκλεισμό και την απομόνωση των πολιτών, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε αιτία.Σήμερα ένας ιός, αύριο μια στημένη τρομοκρατική απειλή και ο κόσμος θα μπαίνει αυτόβουλα στην απομόνωση. Ένα σήμα, λίγα λόγια, και τα σκυλιά του Παβλόφ θα ανταποκριθούν

Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσεις τα νούμερα. Όχι τουλάχιστον αυτά που παρουσιάζονται, γιατί τα όσα ενδεχομένως αποκρύπτονται, είναι για άλλες συζητήσεις. Τα νούμερα όμως δεν σταματούν στους λίγους νεκρούς, είναι αμείλικτα και θα δείξουν ένα άλλο πρόσωπο προϊόντος του χρόνου.

Υμνωδίες, μαντινάδες, χειροκροτήματα, αλλά και το κούνημα του δακτύλου στους αντιφρονούντες, όχι από την πολιτεία και τους άθλιους δημοσιογραφίσκους, αλλά από απλούς πολίτες , δεν μπορεί να σημαίνει παρά μόνο ένα πράγμα:  την ετοιμότητα για τα νέα μνημόνια που έρχονται, την αγνόηση της δυστοπικής υφεσιακής πραγματικότητας, και τελικά στην αποδοχή του περιορισμού των ατομικών αλλά και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, στο όνομα της ασφάλειας απέναντι σε κινδύνους που άλλοι θα υποδεικνύουν.

Και αυτό έχει ένα μόνο όνομα...απολυταρχία

ΥΓ. Όσοι δεν έχουν δει την ταινία '' V for vendetta'', ας την δουν, με προσοχή γιατί η ανατριχίλα που προκαλείται είναι μεγάλη, για την σχέση με την σημερινή πραγματικότητα



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου