Μακρόν, όπως λέμε Total…


Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Σαν ευρωπαίος «προστάτης» της Κύπρου, της Ελλάδας, γενικότερα της νοτιανατολικής Μεσογείου, εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

Αυτά τα …«αισθήματα» του ο Μακρόν τα εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, την Πέμπτη, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Πρόταξε «την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία»!

Ο Μακρόν όμως συνέχισε. Μπήκε στο «ζουμί» και έγραψε σε ανάρτησή του στο «Facebook» και μάλιστα στα Ελληνικά:

«Σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά (… ) θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει».

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτο, ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται». Μάλιστα ο ίδιος επανέφερε το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στο «τραπέζι της συνάντησης» βρέθηκε και η Λιβύη – για την οποία ο Μακρόν είπε ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση «Ειρήνη» πρέπει «να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία». Μάλιστα ανήγγειλε ότι στα τέλη Αυγούστου θα οργανώσει στο Παρίσι νέα Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7), ώστε να υπάρξουν αποφάσεις και κοινές δράσεις…

Άμεσα υπήρξαν αναλύσεις για τα «φιλελληνικά» αισθήματα του Γάλλου προέδρου και για το πόσο «σημαντική» στήριξη παρέχει σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ο Μακρόν μίλησε για «παίκτες» και «ενεργειακά παζάρια» στην νοτιανατολική Μεσόγειο. Για «ζητήματα ασφαλείας» και για «παραβιάσεις» στην ίδια περιοχή. Εμφανίστηκε μάλιστα έτοιμος να παρέμβει και να επέμβει.

Η πρεμούρα του Γάλλου πολιτικού δεν έχει να κάνει φυσικά με τα …αγνα συναισθήματα του. Ο Μακρόν μιλά για λογαριασμό των γαλλικών μονοπωλίων. Ειδικότερα για συμφέροντα στην συγκεκριμένη περιοχή που έχει η Γαλλική πετρελαϊκή TOTAL.

Ας δούμε τα βασικά:

  • Η Total, είναι μια μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 130 χώρες.
  • Η Total λαμβάνει ενεργό μέρος στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
  • Η Total είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Κυπριακή ΑΟΖ αφού έχει εξασφαλίσει δικαιώματα, μόνη ή σε κοινοπραξία σε έξι από τα εννέα οικόπεδα που έχει δημοπρατήσει η Κυπριακή δημοκρατία και προχωρά κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.
  • Η Total έχει επίσης σημαντική παρουσία και νότια της Κρήτης αφού η γαλλική εταιρεία είναι επικεφαλής των ερευνών της κοινοπραξίας που απαρτίζεται από την ίδια σε ποσοστό 40%, την Exxon Mobil με επίσης 40% αλλά και των ΕΛΠΕ που μετέχουν με 20%. Η έρευνα των υποθαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη θα διαρκέσει οκτώ έτη και θα πραγματοποιήσει γεώτρηση βάθους 4,000 μέτρων.
  • Η Total είναι επίσης στη Λιβύη εδώ και 60 χρόνια, έχει παραχωρήσεις, και πριν ξεκινήσει η εμφύλια σύρραξη είχε υπογράψει νέα συμφωνία για ένα καινούριο κοίτασμα. Η υλοποίηση της συμφωνίας ωστόσο έχει παγώσει λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Στα συγκεκριμένα ενεργειακά «πρότζεκτ» στη παρούσα φάση μπαίνουν εμπόδια από την επιθετικότητα και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, αλλά και τη δράση άλλων μονοπωλίων που θέλουν να βάλουν χέρι στα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής. Στην παρούσα φάση οι «απειλές» προς την Τουρκία είναι αναγκαίες για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Total. Στο μέλλον αυτός ο…φιλελληνισμός θα αλλάξει όταν τα συμφέροντα της Τotal επιβάλλουν άλλου τύπου «συμμαχίες» και τα δήθεν «φιλελληνικά» αισθήματα θα εξατμιστούν.

Συνεπώς παρά τα…πανηγύρια, οι επιδιώξεις των μονοπωλίων δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ταυτίζονται ούτε με το Δίκαιο ούτε με τα συμφέροντα των λαών. Γι΄αυτούς τους τελευταίους οι «μοιρασιές» και τα «παζάρια» μόνο δεινά θα φέρουν ειδικά σε μια περίοδο που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή.

Ο «πόνος» του Γάλλου προέδρου για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λιβύη και ο «ρόλος» που έχει αναλάβει στη νέα παράσταση που έχουν στήσει ιμπεριαλιστές και πολυεθνικές στην περιοχή έχει τίτλο: «Μακρόν, όπως λέμε Τotal»…

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου