ΗΠΑ: Οι πετρελαϊκές εταιρείες χρηματοδοτούν την αστυνομία στις περιοχές που μολύνουν



Πέρα από τον ήδη τρομακτικά διογκωμένο δημόσιο προϋπολογισμό τους, οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ διαθέτουν και ιδιωτικά ιδρύματα, η χρηματοδότηση των οποίων είναι συχνά αδιαφανής και μέσω των οποίων αγοράζουν εξοπλισμό χωρίς δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Public Accountability Initiative (PIA) και της βάσης δεδομένων LittleSis, που καταγράφει τις σχέσεις μεταξύ εταιρειών και κυβερνητικών παραγόντων, εταιρείες όπως η Chevron και η Shell, χρηματοδοτούν ενεργά και συχνά συμμετέχουν σε διευθυντικές θέσεις σε αυτά τα ιδρύματα.

Η έρευνα του PIA συνδέει αυτές τις χρηματοδοτήσεις με την «περιβαλλοντική ανισότητα», δηλαδή την επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε περιοχές με πλειοψηφικά μαύρο και ισπανόφωνο πληθυσμό. «Πολλές ισχυρές εταιρείες που ωθούν την περιβαλλοντική ανισότητα, είναι επίσης υποστηρικτές των αστυνομικών τμημάτων που τυραννούν τις ίδιες κοινότητες που οι εταιρείες αυτές μολύνουν», αναφέρει η έρευνα.

Μερικές από τις εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα:

  • Η Chevron, πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και αερίου, που βρίσκεται στους 25 μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, έχει υπό την ιδιοκτησία της δύο από τα διυλιστήρια με τις μεγαλύτερες εκπομπές βενζολίου στη χώρα. Η Chevron είναι σπόνσορας του ιδρύματος αστυνομίας και δικαιοσύνης της Νέας Ορλεάνης, συμμετέχει στη διοίκηση του αστυνομικού ιδρύματος του Χιούστον και χρηματοδοτεί την έφιππη αστυνομία της ίδιας πόλης. Επίσης, χρηματοδοτεί και συμμετέχει στη διοίκηση του αστυνομικού ιδρύματος του Σωλτ Λέηκ Σίτι.
  • Η Shell, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, χρηματοδοτεί το αστυνομικό ίδρυμα της Νέας Ορλεάνης και την έφιππη αστυνομία του Χιούστον, μέσω του αστυνομικού ιδρύματος της πόλης.
  • Η Marathon Petroleum, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στις ΗΠΑ, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι παράγει μόλυνση που επιβαρύνει δυσανάλογα την υγεία φτωχών μαύρων κοινοτήτων. Το διυλιστήριο της εταιρείας στο Ντιτρόιτ, μία κοινότητα που είναι κατά 71% μαύρη, έχει παραβιάσει 15 φορές από το 2013 τα όρια εκπομπών ρύπων. Στέλεχος της Marathon συμμετέχει στην διοίκηση του αστυνομικού ιδρύματος του Ντιτρόιτ και η εταιρεία χρηματοδοτεί τακτικά τις εκδηλώσεις αυτού του ιδρύματος.
Αντίστοιχα δεδομένα παρέχει η έρευνα και για τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αλλά και για μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η JPMorgan Chase και η BlackRock, που επενδύουν σημαντικά ποσά στα ορυκτά καύσιμα.





Οι σχέσεις χρηματοδότησης μεταξύ των συμφερόντων του ορυκτού καυσίμου και των αστυνομικών αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονες σε πολιτείες των ΗΠΑ που αποτελούν επίκεντρο των δραστηριοτήτων των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και το Μίσιγκαν.

Οι εταιρείες σπονσοράρουν εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προώθηση της «καλής εικόνας» των αστυνομικών αρχών, και καλύπτουν κενά στην ήδη «φουσκωμένη» χρηματοδότησή τους, επιτυγχάνοντας προνομιακές σχέσεις με τα όργανα επιβολής του νόμου.

Ταυτόχρονα οι δράσεις τους ενισχύουν τον θεσμικό ρατσισμό στις ΗΠΑ, καθώς οι μαύρες και ισπανόφωνες κοινότητες που βρίσκονται τακτικά στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών, είναι συχνά και οι κοινότητες με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το γεγονός αυτό έχει υποδειχθεί και ως ένας από τους λόγους που οι μαύροι στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτελέσουν θύματα του κορονοϊού.

Πηγή: INFO-WAR

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου